Önlisans
Bankacılık ve Sigortacılık

BANKACILIKTA FON VE RİSK YÖNETİMİ

IBS3004 3 BANKACILIKTA FON VE RİSK YÖNETİMİ 2/0/0 Z Türkçe 3
Bu dersin amacı; Özellikle son 30 yılda bankacılıktaki önemi giderek artan finansal yönetim konusunda temel bilgileri sağlamaktır. Bankalar açısından varlık ve kaynak yönetimi finansal yönetimin esasını oluşturur. Varlık yönetimi ağırlıklı krediler üzerinde yoğunlaşırken, kaynak yönetimi, kontrolü daha zor olan mevduat üzerinden yapılmaktadır. Günümüzde bankalar, kaynak ve kullandırım arasında önemli vade uyumsuzlukları yaşamaktadırlar. Bu ise faiz ve likidite riski yaratmaktadır. Diğer yandan, YP yükümlülükler üzerinden de kur riski oluşmaktadır. Bu risklerin varlığı bankalarda risk yönetimini önemli hale getirmiş, risk yönetimi ile ilgili olarak da çeşitli teknikler geliştirilmiştir. Bu çerçevede, riskin tanımlanması ve risk çeşitleri, yönetimi anlatılacaktır.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Adem Torun
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe- 15:00 - 16:50 - İKÜ İncirli Yerleşkesi 2B-05
Görüşme Saatleri ve Yeri Perşembe - 15:00 - 17:00 - CATS Chat Room - Sohbet Odası / Ofis/Oda: İKÜ İncirli Yerleşkesi -2B-03 / Öğr. Gör. Adem TORUN- a.torun@iku.edu.tr / +90 212 498 43 93
Öğretim Yöntem ve Teknikleri * Bu ders 2021-2022 Güz Akademik Yarıyılında yüz yüze işlenecektir. CATs sisteminde ise asenkron ve/veya (gerektiğinde) senkron olarak zenginleştirilmiş dijital eğitim yöntemi ile  desteklenecektir.

- Konu Anlatımı

- Tartışma

-Banka şube ziyareti ile yerinde gözlem.
Temel Kaynaklar

Babuşçu,Şenol-Hazar, Adalet, "Banka Aktif Pasif Yönetimi" Bankacılık Akademisi Yayınları, 2019

Saltoğlu, Burak, “Finansal Risk Yönetimi”, Mutlu Basım Yayın, İstanbul, 2020.

(Dersin Temel Kitabı)

Altay, Erdinç. “Bankacılıkta Risk, Piyasa Riski, Kredi Riski ve Operasyonel Riskin Ölçümü ve Yönetimi”, Derin Yayınları, 2014.

Bozca, Zafer Durmuş. “Bankalarda Operasyonel Risk Yönetimi”, Cinius Yayınları, 2018.

Bakkal, Muharrem. “2008 Global Ekonomik Kriz Öncesi ve Sonrası Türk Bankacılık Sisteminde Fon Yönetimi”, Hiperlink Yayınları, 2012.

Diğer Kaynaklar Candan, Hasan; Özün, Alper. “Bankalarda Risk ve Basel 2”, İş Bankası Kültür Yayınları, 2014.

Teker, Leblebici, Dilek. “Bankalarda Operasyonel Risk Yönetimi - Örnek Banka Uygulamaları”, Literatür Yayıncılık, 2006.

Yarız, Ahmet. “Bankacılıkta Risk Yönetimi”, 2. Baskı, Nobel Yayıncılık, 2012.

Babuşçu, Şenol. “Basel II Düzenlemeleri Çerçevesinde Bankacılıkta Risk Yönetimi”, Akademi Consulting&Training, 2005.

Orhan, Zeyneb Hafsa. “Katılım Bankacılığında Risk”, İktisat Yayınları, 2019.

“İşletmelerde Risk Yönetimi, Türkiye, Almanya ve Avusturya Karşılaştırması”, Derleyenler: Stephan Schönıng, E.Handan Sümer Göğüş, Helmut Pernsteiner, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2018.

Yazıcı, Mehmet. “İşletmelerde Risk Yönetimi ve Karar Verme” Beta Yayınları, 2018.

Berk, N, “Finansal Yönetim”, Türkmen Kitabevi, 10.Baskı, İstanbul, 2011.

1. Hafta Genel Çerçeve - Giriş - Finansal Risk Tanımı ve Kavramlar Anlatım - Sunum - Tartışma
2. Hafta Makro Ekonomik Analiz ve Sektör Analizi Finansal Kurumlar ve Finansal Kurumlarda Riskler Anlatım - Sunum - Tartışma
3. Hafta Bankacılıkta Fon Yönetiminin Hedefleri, Gelişmesinin Nedenleri Anlatım - Sunum - Tartışma
4. Hafta Banka Bilançosunda Varlık ve Kaynak Kalemleri Anlatım - Sunum - Tartışma
5. Hafta Bankaların Fon Kaynakları Anlatım - Sunum - Tartışma
6. Hafta Bankacılık Krizleri - 1980, 1994, 2000, 2001, 2008 Anlatım - Sunum - Tartışma
7. Hafta Ara Sınav (Vize) Haftası Ara Sınav Yerine Geçecek Olan Ödevlerin Değerlendirilmesi
8. Hafta Bankacılıkta Risk Türleri Anlatım - Sunum - Tartışma
9. Hafta Bankacılıkta Risk Yönetimi Süreci - Kredi Riski, Likidite Riski Anlatım - Sunum - Tartışma Banka şubesine ziyaret ve uygulama izleme
10. Hafta Piyasa Riski, Faiz Riski, Kur Riski Anlatım - Sunum - Tartışma
11. Hafta Sermaye Yeterliliği Riski, Kaldıraç Anlatım - Sunum - Tartışma
12. Hafta Operasyonel Risk Anlatım - Sunum - Tartışma
13. Hafta BIS ve Basel - Basel I ve Sermaye Yeterliliği - Basel II Kredi Riski Düzenlemeleri ve Basel III - Bankacılık Sektörü Güncel Risk Analizi - Basel IV Anlatım - Sunum - Tartışma
14. Hafta Hedging - Türev Ürünlerin Risk Yönetimi Anlatım - Sunum - Tartışma
15. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı

ÖÇ-1Türk bankacılık sistemini ve temel büyüklüklerini öğrenir, bankacılık sisteminin karşılaştığı riskleri tanır.
ÖÇ-2Risk kavramını ve temel risk çeşitlerini öğrenir.
ÖÇ-3Tanımlanmış olan risklerin nasıl yönetilmesi gerektiğini anlar. Basel II ile getirilmiş olan risk yönetim uygulamalarını ve kurallarını bilir, Basel III ve Basel IV'te tanımlanmış olan son gelişmeleri kavrar.
ÖÇ-4Bankaların yabancı fon kaynaklarını sayar ve her birini tanımlar.
ÖÇ-5Türk bankacılık sisteminde risk yönetimi uygulamalarını açıklar, aktif-pasif komitelerinin çalışma biçimlerini belirtir.
PÇ-1Bankalarda ve sigorta şirketlerinde yönetici yardımcılığı veya orta kademe yöneticilik konusunda ana eleman olarak sorumluluğunu bilmesi
PÇ-2Alanı ile ilgili konularda, ferdi veya grup olarak araştırma, geliştirme ve yürütme konularının önemini açıklayabilme
PÇ-3Mesleği ile ilgili mevzuatı takip etmenin önemini kavrayabilme
PÇ-4Ülke ekonomisi ve işletmeler açısından bankacılığın önemini ifade edebilmesi