İşletmecilikle ilgili temel kavram ve bilgiler, diğer bilim dallarıyla ilişkisi, kuruluş süreç ve sorunlarının tanınması, işletme fonksiyonlarını öğrenerek güncel iş yaşamı ile öğrenilen kavramlar arasındaki ilişkiyi görmektir.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri
ÖĞR.GÖR. EMİNE ANIK
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Ders bu yarıyıl açılmamıştır
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Ders notları ve interaktif materyaller. sunum, anlatım, video vb. görsel-işitsel ve dijital araçlar
Temel Kaynaklar
İsmet Mucuk, Temel İşletme Bilgileri, Türkmen Kitabevi, Gün. 7. Baskı, 2015.
Diğer Kaynaklar
-Ders slaytları ve diğer dokümanlar
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
İşletmeye Giriş
Anlatım, sunum, örnek olay analizleri
2. Hafta
İşletme Tarih
Anlatım, sunum, örnek olay analizleri
3. Hafta
İşletmenin Diğer Bölümlerle İlişkisi
Anlatım, sunum, örnek olay analizleri
4. Hafta
İşletmelerin Sınıflandırılması
Anlatım, sunum, örnek olay analizleri
5. Hafta
İşletmelerin Kuruluş Süreci
Anlatım, sunum, örnek olay analizleri
6. Hafta
İşletmelerde Yaşanan Sorunlar
Anlatım, sunum, örnek olay analizleri
7. Hafta
İşletme Fonksiyonları- Yönetim
Anlatım, sunum, örnek olay analizleri
8. Hafta
Genel tekrar
Anlatım, sunum, örnek olay analizleri
9. Hafta
İşletme Fonksiyonları-Üretim
Anlatım, sunum, örnek olay analizleri
10. Hafta
İşletme Fonksiyonları- Pazarlama
Anlatım, sunum, örnek olay analizleri
11. Hafta
İşletme Fonksiyonları-İnsan Kaynakları Yönetimi
Anlatım, sunum, örnek olay analizleri
12. Hafta
İşletme Fonksiyonları-Muhasebe ve Finansman
Anlatım, sunum, örnek olay analizleri
13. Hafta
İşletme Fonksiyonları- Halkla İlişkiler ve Araştırma Geliştirme
Anlatım, sunum, örnek olay analizleri
14. Hafta
Genel Tekrar
Anlatım, sunum, örnek olay analizleri
15. Hafta
Final
Sınav
16. Hafta
Final
Sınav
17. Hafta
Final
Sınav
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Final
1
100
ÖÇ-1
Personel kavramı konusunda bilgili olacaklardır.
ÖÇ-2
İşletme biliminin konusu ve diğer bilimlerle olan ilişkisi konusunda bilgili olacaklardır.
ÖÇ-3
İşletme fonksiyonları ve görevleri konusunda bilgili olacaklardır.
ÖÇ-4
İşletmelerde hukuki organizasyon konusunda bilgili olacaklardır.
Program Çıktıları
PÇ-1
Konukla iletişim Sağlamak
PÇ-2
Mesleki yabancı dilde konaklama hizmetleri işlemlerinin yapılmasını ve konuklara bilgi verilmesini sağlamak
PÇ-3
İnsan kaynaklarını yönetmek, Mesleki eğitim tanıtmak, Otel işletmeciliği ilkelerini açıklamak
PÇ-4
Temel Seyahat-Turizm kavramlarını açıklamak turizmin ekonomiye etkisini tanıtmak
PÇ-5
Ön büro hizmetlerinin yürütülmesinde rehberlik yapmak, konuk giriş/çıkış işlemlerinin kontrolünü yapmak, Oda işlemlerini yürütmek, vardiya işlemlerini yürütmek, raporlama işlemlerini yürütmek
PÇ-6
Turizm Mevzuatı ile ilgili yükümlülükleri yerine getirmek, Bakanlıkla ilgili yazışmaları yapmak
PÇ-7
Kat hizmetlerinde işe hazırlık yapmak, kat kontrolü yapmak, kat hizmetlerinde temizlik işlemlerini yürütmek
PÇ-8
Türkiye'nin kıyı bölgelerini tanıtmak, Türkiye'nin iç bölgelerini tanıtmak
PÇ-9
Turizmde pazarlamayı kavratmak
PÇ-10
Kalite yönetim sistemlerini uygulamak, bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirmek
PÇ-11
Acil durumlarda hastaya/yaralıya ilk yardım yapmak