Önlisans
Meslek Yüksek Okulu
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


SANİTASYON VE HİJYEN KURALLARI

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
ITO0020 SANİTASYON VE HİJYEN KURALLARI 2/0/0 SA TÜRKÇE 2
Dersin Amacı
 Mevzuat ve hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyen sağlama ve işletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını uygulamak yeterliklerinin kazandırılmasını sağlamak
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri ÖĞR.GÖR. PELİN TUNA
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu yarıyıl açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ders notları, görsel ve işitsel anlatım ve soru-cevap yöntemi
Temel Kaynaklar Prof. Sıdıka BULDUK “Gıda ve Personel Hijyeni”
Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Beslenme, Beslenme Bilimi, Besin ve Besin Hijyeninin önemi Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
2. Hafta Hijyen, sanitasyon ve temizlik kavramları Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
3. Hafta Besin kirliliğine yol açan etmenler Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
4. Hafta Toplu Beslenme Yapan Kuruluşlarda Besin Hijyeni Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
5. Hafta Besinleri satın alırken ve depolarken uyulması gereken hijyen kuralları Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
6. Hafta Besinleri hazırlama, pişirme ve servis esnasında uyulması gereken hijyen kuralları Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
7. Hafta Personel Hijyeni Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
8. Hafta Vize
9. Hafta Gıda kaynaklı hastalıklar ve korunmak için uyulması gereken hijyen kuralları Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
10. Hafta Gıda güvenliği yönetim sistemleri Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
11. Hafta HACCP sistemi çerçevesinde potansiyel risklerin ve önleyici faaliyetlerin belirlenmesi Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
12. Hafta Mutfak ve araç gereç hijyeni Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
13. Hafta Gıda Zehirlenmeleri Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
14. Hafta HACCP (ISO 22000) Sistemi Yapısı İşleyişi Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
15. Hafta Final Haftası
16. Hafta Final Haftası
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Hijyen ve sanitasyon kurallarını öğrenmek
ÖÇ-2Gıda üretiminde hijyen kurallarını uygulama becerisi kazanmak
ÖÇ-3ISO 22000 uygulamalarını öğrenmek
ÖÇ-4Hijyende eğitimin önemini kavramak
ÖÇ-5Toplu yemek işletmelerinde HACCP planını oluşturup uygular
Program Çıktıları
PÇ-1Konukla iletişim Sağlamak
PÇ-2Mesleki yabancı dilde konaklama hizmetleri işlemlerinin yapılmasını ve konuklara bilgi verilmesini sağlamak
PÇ-3İnsan kaynaklarını yönetmek, Mesleki eğitim tanıtmak, Otel işletmeciliği ilkelerini açıklamak
PÇ-4Temel Seyahat-Turizm kavramlarını açıklamak turizmin ekonomiye etkisini tanıtmak
PÇ-5Ön büro hizmetlerinin yürütülmesinde rehberlik yapmak, konuk giriş/çıkış işlemlerinin kontrolünü yapmak, Oda işlemlerini yürütmek, vardiya işlemlerini yürütmek, raporlama işlemlerini yürütmek
PÇ-6Turizm Mevzuatı ile ilgili yükümlülükleri yerine getirmek, Bakanlıkla ilgili yazışmaları yapmak
PÇ-7Kat hizmetlerinde işe hazırlık yapmak, kat kontrolü yapmak, kat hizmetlerinde temizlik işlemlerini yürütmek
PÇ-8Türkiye'nin kıyı bölgelerini tanıtmak, Türkiye'nin iç bölgelerini tanıtmak
PÇ-9Turizmde pazarlamayı kavratmak
PÇ-10Kalite yönetim sistemlerini uygulamak, bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirmek
PÇ-11Acil durumlarda hastaya/yaralıya ilk yardım yapmak
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11
ÖÇ 1           
ÖÇ 2           
ÖÇ 3           
ÖÇ 4           
ÖÇ 5