Önlisans
Meslek Yüksek Okulu
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


TÜRK VE DÜNYA MUTFAĞI

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
ITO0013 TÜRK VE DÜNYA MUTFAĞI 2/0/0 SA TÜRKÇE 2
Dersin Amacı
Osmanlı ve diğer ülkeler özelinde ulusal mutfakların tahihsel süreç içerisinde nasıl şekilllendiğini incelemek, günümüzde mutfağın turizmde nasıl bir rekabet avantajı sağladığını anlamak dersin temel amacını oluşturmaktadır. 
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri ÖĞR.GÖR. DR. NECMETTİN ÖZGEN
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu yarıyıl açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Slayt gösterimi eşliğinde anlatım yapılarak öğrencilerle karşılıklı konular üzere müzakere iklimi yaratılmaya çalışılacaktır.
Temel Kaynaklar -
Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Yemek ve kültür Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
2. Hafta Mutfağın tarihsel gelişim Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
3. Hafta Yemek ve Simgesellik Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
4. Hafta Gastronomi Kavramı ve Sofrayı Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
5. Hafta Fransız Mutfağının Tarihsel Gelişimi (Klasik Dönem) Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
6. Hafta Fransız Mutfağının Tarihsel Gelişimi (Çağdaş Dönem) Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
7. Hafta Osmanlı Saray Mutfağı (Klasik Dönem) Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
8. Hafta Vize Haftası
9. Hafta Osmanlı Saray Mutfağı (Çağdaş Dönem) Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
10. Hafta Osmanlı’da İçki (Tüketim, Ekonomi, Sosyal) Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
11. Hafta İspanyol Mutfağının Tarihsel Gelişimi (Klasik Dönem) Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
12. Hafta İspanyol Mutfağının Tarihsel Gelişimi (Modern Dönem) Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
13. Hafta Günümüzde Gastronomi, Turizm, Ekonomi ve Diplomasi Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
14. Hafta Türkiye’de Gastro-diplomasi Çalışmaları Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Medeniyet ve mutfak ilişkisini incelemek.
ÖÇ-2Fransız mutfağının tarihsel gelişimini anlamak.
ÖÇ-3Osmanlı mutfağının tarihsel gelişimini anlamak.
ÖÇ-4Gastrodiplomasi kavramını anlamak.
ÖÇ-5Gastroturizmi anlamak.
Program Çıktıları
PÇ-1Konukla iletişim Sağlamak
PÇ-2Mesleki yabancı dilde konaklama hizmetleri işlemlerinin yapılmasını ve konuklara bilgi verilmesini sağlamak
PÇ-3İnsan kaynaklarını yönetmek, Mesleki eğitim tanıtmak, Otel işletmeciliği ilkelerini açıklamak
PÇ-4Temel Seyahat-Turizm kavramlarını açıklamak turizmin ekonomiye etkisini tanıtmak
PÇ-5Ön büro hizmetlerinin yürütülmesinde rehberlik yapmak, konuk giriş/çıkış işlemlerinin kontrolünü yapmak, Oda işlemlerini yürütmek, vardiya işlemlerini yürütmek, raporlama işlemlerini yürütmek
PÇ-6Turizm Mevzuatı ile ilgili yükümlülükleri yerine getirmek, Bakanlıkla ilgili yazışmaları yapmak
PÇ-7Kat hizmetlerinde işe hazırlık yapmak, kat kontrolü yapmak, kat hizmetlerinde temizlik işlemlerini yürütmek
PÇ-8Türkiye'nin kıyı bölgelerini tanıtmak, Türkiye'nin iç bölgelerini tanıtmak
PÇ-9Turizmde pazarlamayı kavratmak
PÇ-10Kalite yönetim sistemlerini uygulamak, bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirmek
PÇ-11Acil durumlarda hastaya/yaralıya ilk yardım yapmak
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11
ÖÇ 1           
ÖÇ 2           
ÖÇ 3           
ÖÇ 4           
ÖÇ 5