|
Dersin Amacı |
Osmanlı ve diğer ülkeler özelinde ulusal mutfakların tahihsel süreç içerisinde nasıl şekilllendiğini incelemek, günümüzde mutfağın turizmde nasıl bir rekabet avantajı sağladığını anlamak dersin temel amacını oluşturmaktadır. |
Ön Koşullar |
- |
Eş Koşullar |
- |
Özel Koşullar |
Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi) |
Öğretim Üyeleri |
ÖĞR.GÖR. DR. NECMETTİN ÖZGEN |
Asistanlar |
|
Ders Gün,Saat ve Yeri |
Ders bu yarıyıl açılmamıştır. |
Görüşme Saatleri ve Yeri |
|
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
-Slayt gösterimi eşliğinde anlatım yapılarak öğrencilerle karşılıklı konular üzere müzakere iklimi yaratılmaya çalışılacaktır. |
Temel Kaynaklar |
- |
Diğer Kaynaklar |
- |
|
Haftalık Ders Programı |
Hafta |
Dersin İçeriği |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1. Hafta |
Yemek ve kültür |
Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi |
2. Hafta |
Mutfağın tarihsel gelişim |
Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi |
3. Hafta |
Yemek ve Simgesellik
|
Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi |
4. Hafta |
Gastronomi Kavramı ve Sofrayı Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi
|
Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi |
5. Hafta |
Fransız Mutfağının Tarihsel Gelişimi (Klasik Dönem)
|
Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi |
6. Hafta |
Fransız Mutfağının Tarihsel Gelişimi (Çağdaş Dönem)
|
Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi |
7. Hafta |
Osmanlı Saray Mutfağı (Klasik Dönem)
|
Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi |
8. Hafta |
Vize Haftası |
|
9. Hafta |
Osmanlı Saray Mutfağı (Çağdaş Dönem)
|
Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi |
10. Hafta |
Osmanlı’da İçki (Tüketim, Ekonomi, Sosyal)
|
Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi |
11. Hafta |
İspanyol Mutfağının Tarihsel Gelişimi (Klasik Dönem)
|
Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi |
12. Hafta |
İspanyol Mutfağının Tarihsel Gelişimi (Modern Dönem)
|
Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi |
13. Hafta |
Günümüzde Gastronomi, Turizm, Ekonomi ve Diplomasi
|
Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi |
14. Hafta |
Türkiye’de Gastro-diplomasi Çalışmaları
|
Görsel ve İşitsel Anlatım. Soru Cevap Yöntemi |
15. Hafta |
|
|
16. Hafta |
|
|
17. Hafta |
|
|
ÖÇ-1 | Medeniyet ve mutfak ilişkisini incelemek. | ÖÇ-2 | Fransız mutfağının tarihsel gelişimini anlamak. | ÖÇ-3 | Osmanlı mutfağının tarihsel gelişimini anlamak. | ÖÇ-4 | Gastrodiplomasi kavramını anlamak. | ÖÇ-5 | Gastroturizmi anlamak. |
|
Program Çıktıları |
PÇ-1 | Konukla iletişim Sağlamak | PÇ-2 | Mesleki yabancı dilde konaklama hizmetleri işlemlerinin yapılmasını ve konuklara bilgi verilmesini sağlamak | PÇ-3 | İnsan kaynaklarını yönetmek, Mesleki eğitim tanıtmak, Otel işletmeciliği ilkelerini açıklamak | PÇ-4 | Temel Seyahat-Turizm kavramlarını açıklamak turizmin ekonomiye etkisini tanıtmak | PÇ-5 | Ön büro hizmetlerinin yürütülmesinde rehberlik yapmak, konuk giriş/çıkış işlemlerinin kontrolünü yapmak, Oda işlemlerini yürütmek, vardiya işlemlerini yürütmek, raporlama işlemlerini yürütmek | PÇ-6 | Turizm Mevzuatı ile ilgili yükümlülükleri yerine getirmek, Bakanlıkla ilgili yazışmaları yapmak | PÇ-7 | Kat hizmetlerinde işe hazırlık yapmak, kat kontrolü yapmak, kat hizmetlerinde temizlik işlemlerini yürütmek | PÇ-8 | Türkiye'nin kıyı bölgelerini tanıtmak, Türkiye'nin iç bölgelerini tanıtmak | PÇ-9 | Turizmde pazarlamayı kavratmak | PÇ-10 | Kalite yönetim sistemlerini uygulamak, bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirmek | PÇ-11 | Acil durumlarda hastaya/yaralıya ilk yardım yapmak |
|