Önlisans
Meslek Yüksek Okulu
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı Ana Sayfası

İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi

Program Amacı Burslar Uluslararası İşbirliği
Kuruluş Katkı Payı Mezunların İstihdam Profilleri
Kazanılan Derece Çift Anadal - Yandal Üst Derece Programlara Geçiş
Öğretim Dili Staj Sunulan Olanaklar
Çalışma Şekli Ölçme ve Değerlendirme Program Etkinlikleri
Yerleşme Şartları Mezuniyet Koşulları İletişim Bilgileri


Program Amacı

İklimlendirme ve soğutma çok geniş çalışma olanakları olan bir alandır. Bu alanda çalışanlar konfor şartlarını oluşturmak için çalışabilirler. Konfor şartları denilince akla çalışılan ya da yaşanılan kapalı ortamlardaki sıcaklık, nem, gürültü ve taze hava şartlarının uygunluğu gelir. Ayrıca soğuk zincir dediğimiz hayvansal, bitkisel yiyeceklerimizin üretildiği yerden mutfağımıza gelinceye kadar bozulmadan, sağlıklı bir şekilde saklanması, ulaşımı ve satışa sunulması aşamalarını düzgün yapabilmek de iklimlendirme  elemanlarının görevlerindendir. Soğuk zinciri oluşturan  soğuk hava depoları, şoklama odaları, frigorifik araçlar, ticari ve endüstriyel soğutma sistemleri çok önemli rol oynar. Bu sistemlerin imalatı, kurulumu ve teknik servisi iklimlendirme teknikerlerinin görevidir. Hastanelerde ve ameliyathanelerde hijyen hava şartlarının sağlanması da yine bu görevler arasında sayılabilir.  İnşaat, kimya,ilaç v.b. endüstriyel alanlarda da soğutma çok önemli rol oynar. 

Bu alanda yetişmiş insan kaynağına olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Programın amacı bu ihtiyaca cevap verebilecek teknolojik gelişmeleri bilen stratejik iş gücünü yetiştirmektir.  


Programın Öğrenim Kazanımları: 



1. İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisine ilişkin mesleki kavramları anlama becerisine sahip olabilmek ve iş hayatında da bu kavramları etkin bir şekilde kullanabilmek,
2.İklimlendirme sistemlerinde kullanılan hesap yöntemlerine esas teşkil eden  tasarım kriterlerini, bina iklimlendirmesinde kullanılan hesaplama yöntemlerini,  bina kullanım senaryolarına göre sistem seçim ilkelerini birlikte kullanabilmek ve iklimlendirme sistemlerinde son teknolojik gelişmeleri işi ile ilişkilendirme becerisini edinmiş olmak.

3. Mesleki etik ilkelere uygun davranma bilincine sahip olabilmek,

4. İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi ile ilgili proje  yapabilme yeterliliğine sahip olabilmek,

5. Kalite yönetim sisteminin altyapısını oluşturmak, kurmak, istatistiksel kalite kontrol yöntemleri uygulamak, kalite güvence ve standartlarını uygulamak.

6. Mesleki konularda ortaya çıkabilecek sorunlara pratik çözümler üretebilmek ve doğru karar verebilme becerisi kazanabilmek,

7. Araştırma ve geliştirmeye önem vermek,

8. Hayat boyu öğrenmenin önemini benimsemiş uzman bireyler yetiştirmek

  Mezuniyet Koşulları
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programında mevcut olan toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayıp mezun olabilmeleri için öğrencilerin, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri gerekmektedir. Ek olarak,  mesleklerinin sahadaki uygulama alanlarını görmek, eğitim sürecinde edindikleri bilgileri kullanabilmek amacıyla 40 iş günü süreyle staj yapma zorunlulukları vardır.


 





Kuruluş


1997 yılında 4281 sayılı kanun ile kurulan İstanbul Kültür Üniversitesi, 2008 yılında Müdür Prof. Dr. Taner BULAT yönetiminde Meslek Yüksekokulu'nun  İklimlendirme ve Soğutma Teknolojileri Programı'nı kurarak ilk öğrencilerini 2008–2009 eğitim-öğretim döneminde almıştır. 2008 yılında Şirinevler  Yerleşkesi'nde faaliyete başlayan program, 2009 yılından itibaren İncirli Yerleşkesi’nde eğitim hayatına devam etmektedir.


Program,2011-2012 öğretim  yılında yapılan anlaşma ile  iklimlendirme ve soğutma piyasasında İSEDA (İklimlendirme Soğutma Eğitim Danışma ve Araştırma Derneği ), Buzdolabı, Soğutma ve İklimlendirme Teknisyenleri Odası,  ve ALARKO, ISISAN-BUDERUS gibi önde gelen firmalarla  işbirliği içerisinde piyasanın ihtiyaç duyduğu uzman elemanları yetiştirmiştir.


2016-2017 öğretim yılından itibaren İSKAV Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı ile yapılan protokol gereği bu vakfa üye olan Alarko, Carrier, Friterm, Daikin v.b firmalardan öğrencilerimize staj yeri desteği sağlanmaktadır. Ayrıca vakfın son teknoloji ile düzenlenmiş laboratuarlarında öğrencilerimize yine vakfa üye olan Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından eğitim desteği verilmektedir. Öğrencilerimiz;  üye firmalara  düzenlenen teknik gezilerle  teknolojik gelişmeler hakkında bilgilendirilmekte olup ayrıca okulumuzda düzenlenen konferanslar,seminerler yoluyla ISKAV üyesi firma yöneticilerinin bilgi beceri ve tecrübelerinden yararlanmaktadırlar.







Kazanılan Derece


2 yıllık eğitim planında yer alan bütün dersleri başarıyla tamamlayan, en az 120 AKTS'ye sahip öğrencilere İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi  alanında önlisans derecesi verilir. Mezunlar İklimlendirme ve Soğutma Teknikeri ünvanı ile mezun olurlar.







Öğretim Dili

Türkçe





Çalışma Şekli

* %40’a kadar Dijital Uzaktan Eğitim olarak planlanmış olup Bahar Yarıyılında %100 Asenkron ve Senkron olarak zenginleştirilmiş dijital yöntem ile CATs V3.0 arayüzüyle verilecek sektörel E-Webinarlar ile desteklenecektir.

** Örgün olarak planlanmış ancak pandemi sürecinde yaşanan gelişmeler sonrası YÖK tavsiye kararları çerçevesinde dersin teorik kısmı Dijital Uzaktan Eğitim yöntemiyle sürdürülmesine karar verilmiştir.

Dersin teorik kısmı Bahar Yarıyılında %100 Asenkron ve Senkron olarak zenginleştirilmiş dijital yöntem ile CATs V3.0 arayüzüyle verilecek sektörel E-Webinarlar ile desteklenecektir. Pandemi sürecinde yaşanan gelişmelere ve senatoya göre, CATs V3.0 Dijital Uzaktan Eğitim ile verilen teorik derslerin müfredatı ve süresi isteğe bağlı randevu yöntemi aracılığıyla dönüşümlü seyreltilmiş [hızlandırılmış] hibrit örgün yöntem ile verilecektir.

Dersin uygulamalı kısımlarından verilebilenlerin ise yine Dijital Uzaktan Eğitim yöntemiyle verilecek, verilemeyen uygulamaların pandemi sürecinde yaşanan gelişmelere ve senatoya göre Bahar Yarıyılı içerisinde CATs V3.0 sistemi üzerinden isteğe bağlı randevu yöntemi aracılığıyla dönüşümlü seyreltilmiş [hızlandırılmış] hibrit ve/veya Bahar Yarıyılı son döneminde örgün yöntem ile verilecektir.

***Staj çalışmaları, mezuniyet şartı ve bazı programların 3+1 sistemi uygulaması nedeniyle zaman ve süre kısıtlaması olmaksızın pandemi koşullarında Bahar Yarıyılında da isteğe bağlı olarak yürütülebilecektir. E-staj ve/veya Kısmen Uzaktan yürütebilme imkânı olan öğrencilerin talepte bulunması halinde ikametgahı ve/veya bulunduğu yer dikkate alınabilecektir.

Programın ders planına tıklayarak ilgili dersin "Öğretim Yöntem ve Tekniklerine " ulaşabilirsiniz. 
 






Yerleşme Şartları


İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi  programına ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme Sınavı ile 49 öğrenci alınır. Merkezî Yerleştirmede adaylar  İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programına, TYT puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir.  İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi   Programına yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.   


 

 









Çift Anadal - Yandal

İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı öğrencilerinin diğer önlisans programları ile Çift Anadal Olanağı bulunmaktadır. Detaylı bilgi için program başkanlığından bilgi alınabilir. 
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi programı öğrencileri aşağıdaki programlarda çift anadal yapabilir.
 
Optisyenlik
 
Çocuk Gelişimi
 
Bilgisayar Programcılığı
 
İnşaat Teknolojisi
 
Radyo ve Televizyon Teknolojisi
 
Uçak Teknolojisi
 
Uçuş Harekât Yöneticiliği
 
Bankacılık ve Sigortacılık
 
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı
 
Dış Ticaret
 
Grafik Tasarımı
 
Halkla İlişkiler ve Tanıtım
 
Hava Lojistiği
 
İşletme Yönetimi
 
Lojistik
 
Moda Tasarımı
 
Sağlık Kurumları İşletmeciliği
 
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
 
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
 
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
 
Turizm ve Otel İşletmeciliği
 
Alternatif Enerji Kaynakları
 
Elektronik Teknolojisi
 
e-Ticaret






Staj



  Öğretim hayatı boyunca 1. yılın sonunda 20 işgünü ve 2. yılın sonunda 20 işgünü olmak üzere toplam 40 işgünü staj yapmak mecburidir. Staj yeri bulamayan öğrencilerimize  protokol imzaladığımız İSKAV eğitim vakfına üye firmalarda staj yaptırma olanaklarımız vardır.

Toplam 40 işgünü staj zorunluluğu vardır. Bu stajlar birinci yılın sonunda 20, ve ikinci yılın sonunda 20 işgünü olmak üzere yapılacağı gibi toplam 40 işgünü olarak 2. yılın sonunda da yapılabilir.









Mezuniyet Koşulları

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla
tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekir.





Uluslararası İşbirliği

Meslek Yüksekokulu öğrencileri Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Fort Hays State University, Ball State University  ve Sofya Teknik Üniversitesi ile yapılan eğitim işbirliği anlaşmaları çerçevesinde lisans tamamlama eğitimlerine devam edebilirler. Ayrıca Üniversitemizin ERASMUS ofisi vasıtasıyla, başarılı öğrencilerimizin Erasmus öğrenci hareketliliği ve Erasmus öğrenci staj hareketliliği programları ile yurtdışına gitmelerine fırsat verilmektedir.

 





Mezunların İstihdam Profilleri


İklimlendirme ve soğutma sektörü çok eleman ihtiyacı olan bir sektördür. Türkiye'de hızla gelişen inşaat sektörü ile birlikte yeni yapılan AVM ler, kuleler, plazalar için iklimlendirme ve soğutma alt yapısının projelendirme ve kurulumunda çalışacak eleman ihtiyacı çok fazladır. Bu bağlamda mezunlarımız daha mezun olmadan bile  iş bulabilmektedirler. Mezunlarımız sektörde tekniker olarak iş bulmada hiçbir zorluk yaşamamaktadırlar. Kendi işlerini kurarak da çalışma imkanı bulabilirler.



Sektördeki en önemli sivil toplum kuruluşu olan ve eğitime büyük destek veren İSKAV ile 2016-2017 öğretim yılından itibaren yürütülmekte olan modele göre öğrencilerimiz bu vakfa ait firmalardan eğitim ve  staj desteği almaktadırlar. Böylelikle sektörün ihtiyacı olan elemanlar sektörün istediği niteliklerde mezun olmaktadırlar.


 





Üst Derece Programlara Geçiş

19.02.2002 tarih ve 24676 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Meslek Yüksekokulları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" ile Yükseköğretim Kurulunun belirlediği uygulama esasları uyarınca, Meslek Yüksekokulları programlarından mezun olan başarılı öğrencilerimiz  DGS sınavı ile örgün öğretim lisans programlarına (Makine Mühendisliği,Endüstri Mühendisliği , Enerji Yönetimi ve Enerji Sistemleri Mühendisliğine )dikey geçiş yapabilmektedirler.






Sunulan Olanaklar



  İklimlendirme Ve Soğutma Teknolojisi programında derslerimiz, proje ve ödev uygulamaları ağırlıklı, sektör  deneyimi olan öğretim elemanı kadromuzla yapılmaktadır. İSKAV vakfının laboratuarlarında haftanın belli gününde uygulamalı dersler yapılmaktadır. Eğitim kadromuzda İSKAV vakfının üyesi olan Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi öğretim elemanları da vardır. Ayrıca 40 işgünü zorunlu staj uygulamamızla öğrencilerimiz okulda öğrendiklerinin  piyasalardaki  uygulamalarını öğrenme imkanı bulmaktadırlar.







Program Etkinlikleri



 Geçen eğitim dönemimizde İSKAV üyesi olan sektörün önemli kurumlarından Friterm Termik Cihazlar Sanayii ve Ticaret A.Ş'nin Tuzla'daki fabrikasına bir teknik gezi yaptık. Bu gezide firma hakkında bir bilgilendirme semineri verildikten sonra üretim departmanının tüm aşamalarını gezip bilgilendirildik. Tüm öğrencilerimiz için çok yararlı bir gezi oldu.

Ayrıca başka bir teknik gezide Daikin Solution Plaza Fuha'yı ziyaret ettik. Bu gezide ise tüm öğrencilerimize iklimlendirme ve soğutma konusundaki tüm yeni teknolojiler uygulamalı olarak anlatıldı ve birçok konuda seminerler verildi. Daikin bir dünya devi olarak öğrencilerimize bu konuda çok yararlı bilgiler verdi.

Hadımköy sanayii sitesinde bulunan Watbuz ve Frigoblock firmalarına teknik gezi düzenlenmiştir. Bu gezide firma hakkında bir bilgilendirme semineri verildikten sonra üretim departmanının tüm aşamalarını gezip bilgilendirildik. Tüm öğrencilerimiz için çok yararlı bir gezi oldu.

İSKAV Maslak binasında Danfoss firmasının CO2 gazının iklimlendirme sektöründki kullanım yerleri konulu seminerine katıldık. Ayrıca bu firmanı iklimlendirme sektöründe kullanılan kumanda ve kontrol cihazlarından oluşan sergisini gezdik.

İSEDA başkanı Turhan Karakaya okulumuzda iklimlendirme sektöründeki istihdam olanakları ve kariyer geliştirme konusunda çok yararlı bir konferans verdi.

Daikin Yeşil Enerji ve Çevre Bölüm Koordinatörü Dr. Andaç Yakut tarafından okulumuzda Soğutucu Akışkanlardaki gelişmelerin klimalar ve ısı pompaları üzerine etkisi konusunda bir konferans gerçekleştirildi.Ayrıca bahar dönemi sonunda iklimlendirme ve soğutma teknolojisi programı son sınıf öğrencilerinin bitirme projelerinden oluşan sergisi hem İncirli hem de Ataköy Kampüsümüzde üçer gün sergilendi. Sergimiz Başta Onursal başkanımız Fahamettin Akıngüç olmak üzere Sayın rektörümüz Erhan Güzel , Sayın Rektör Yardımcımız Nihal Sarıer , Sayın Müdürümüz Tayfun Kaynaş ve Sayın hocalarımız, idari  kadromuz ve öğrenciler tarafından ziyaret edildi ve çok beğeni topladı. 

 

 

 



 





İletişim Bilgileri

Program Başkanı: H.Serpil KARAKUŞ

Tel:212 498 49 66 

e-mail:s.karakus@iku.edu.tr

 

Program öğrenci Danışmanı: Canan Bulut Korkmaz , 

e-mail: c.korkmaz@iku.edu.tr




MYO Sekreterlik: 212 498 49 61

web adresi:

https://myo.iku.edu.tr/tr/programlar/iklimlendirme-sogutma-teknolojisi-programi