Dersin amacı, öğrencilerin tapu sicili ve kadastro hukuku ile ilgili temelbilgiler edinmelerini sağlamaktır.
Ön Koşullar
yok
Eş Koşullar
yok
Özel Koşullar
yok
Öğretim Üyeleri
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
-
Görüşme Saatleri ve Yeri
-
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Anlatım, Sunum
Temel Kaynaklar
-Medeni Kanun, Kat Mülkiyeti Kanunu, Tapu Kanunu, Kadastro Kanunu, Tapu Sicil Tüzüğü
.- Eşya Hukuku, Prof. Dr. Kemal OĞUZMAN - Prof. Dr. Özer SELİÇİ - Prof. Dr. Saibe OKTAY ÖZDEMİR, 2009
Diğer Kaynaklar
-
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Tapu Sicili Kavramı ve Unsurları, Tapu Sicil Teşkilatı ve Devletin Sorumluluğu, Tapu Siciline Hakim İlkeler
Anlatım, Sunum
2. Hafta
Taşınmazların Kütüğe Geçirilmesi Taşınmaza Ait Kütük Sahifesine Yapılacak Kayıtlar
Anlatım, Sunum
3. Hafta
Hafta Tapu Kütüğüne Yapılacak Kayıtların Hükmü ve Hükümsüzlüğü
Anlatım, Sunum
4. Hafta
Mülkiyet Kavramı, İçeriği, Mülkiyetin Konusu ve Kapsamı
Anlatım, Sunum
5. Hafta
Mülkiyetin Çeşitleri: Paylı Mülkiyet ve Elbirliği Mülkiyet Kavramları
Anlatım, Sunum
6. Hafta
Taşınmaz Mülkiyetinin Konusu, Taşınmaz Mülkiyetinin Tescille ve Tescilden Önce Kazanılması
Anlatım, Sunum
7. Hafta
Taşınmaz Mülkiyetinin Zamanaşımıyla Kazanılması, Taşınmaz Mülkiyetinin Kaybı, Taşınmaz Mülkiyetinin Yatay ve Dikey Kapsamı, Arazide İnşa Olunan Şeyler Hakkındaki İlke ve İlkenin Yapının Haksız Olması Halindeki Sonuçları, Arazide İnşa Olunan Şeyler Hakkındaki İlkenin İstisnaları
Anlatım, Sunum
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Taşınmaz Mülkiyetinin Kısıtlamaları
Anlatım, Sunum
10. Hafta
Taşınmaz Malikinin Sorumluluğu
Anlatım, Sunum
11. Hafta
Kat Mülkiyeti kavramı ve Niteliği, Kat Mülkiyetine Uygulanacak Hükümler, Kat Mülkiyetinin Kurulması
Anlatım, Sunum
12. Hafta
Kat İrtifakı, Kat Maliklerinin Hak ve Borçları
Anlatım, Sunum
13. Hafta
Kat Malikleri Kurulu ve Yönetim Planı, Kat Mülkiyeti Düzeninin İyi İşlemesi İçin Alınan Tedbirler, Kat Mülkiyetinin Sonra Ermesi
Anlatım, Sunum
14. Hafta
Taşınır Mülkiyeti,. Taşınır Mülkiyetinin Konusu, Kazanılması ve Kaybı
Anlatım, Sunum
15. Hafta
Final
16. Hafta
Final
17. Hafta
Final
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Final
1
100
ÖÇ-1
Tapu sicili kayıtlarının hukuki niteliğini bilir
ÖÇ-2
Tapu sicilinde devletin sorumluluğunu açıklar
ÖÇ-3
Mülkiyet çeşitlerini sınıflandırır.
ÖÇ-4
Taşınmaz malikinin sorumluluğunu tartışır
ÖÇ-5
Taşınır mülkiyetinin konusu, kazanılması ve kaybını değerlendirir
Program Çıktıları
PÇ-1
Bilgi kaynaklarına ulaşma ve değerlendirme yeteneğine sahip olması,
PÇ-2
Bilimsel verileri kullanma, karşılaştırma, yorumlama, sonuç çıkarma ve uygulayabilme yeteneğine sahip olması,
PÇ-3
Türkçe’yi yazılı ve sözlü bir biçimde etkin olarak kullanabilme yeteneğini haiz olması,
PÇ-4
Yabancı dil olarak İngilizce’de temel bilgi düzeyini haiz olması,
PÇ-5
Hukuk dili ve adli yazışma tekniği konusunda yetkin bir bilgiye sahip olması,
PÇ-6
Etkin bir biçimde klavye kullanabilme becerisine sahip olması,
PÇ-7
Genel hukuk ilkelerine ve hukuk kavramlarına hâkim olması, bunları yorumlayabilme ve tartışabilme yeteneğini haiz olması,
PÇ-8
Özel hukuk şahısları arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kuralları hakkında bilgi sahibi olması ve bu kuralları yorumlayabilme yeteneğini haiz olması,
PÇ-9
Dava açma ve dava takibi konusunda yetkin bir bilgiye sahip olması,
PÇ-10
İflas ve icra takibi konusunda yetkin bir bilgiye sahip olması,
PÇ-11
Devletin yapısı, devleti oluşturan organları, bu organların görev ve fonksiyonları, temel hak ve özgürlükler rejimi konusunda yetkin bir bilgiye sahip olması,
PÇ-12
Devlet-birey arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kuralları hakkında bilgi sahibi olması ve bu kuralları yorumlayabilme yeteneğini haiz olması,
PÇ-13
Mesleki ve etik sorumluluk bilincini edinmiş olması,
PÇ-14
Hukuku ilgilendiren mali, ekonomik ve finansal konularda, hukuksal bilişim sistemleri ve teknolojileri konularında, özellikle meclis oturumlarında, mahkeme duruşmalarında ve iş görüşmelerinde yaygın kullanılan bir yöntem olan stenografi konusunda, muhasebe ve bilgisayar alanında çalışma hayatında başarılı olabilecekleri düzeyde bilgi sahibi olması.