Önlisans
Adalet Meslek Yüksek Okulu

Avukatlık Hukuku Bilgisi

AMY0212 Avukatlık Hukuku Bilgisi 2/0/0 SA Türkçe 3
Dersin amacı avukatlık mesleğine ilişkin yasal düzenlemeler, temel ilke ve kurallar konusunda öğrencinin bilgi sahibi olmasını, yorum yapabilmesini ve bilgisini somut olaylara uygulayabilmesini sağlamaktır.
Ön Koşullar YOK
Eş Koşullar YOK
Özel Koşullar YOK
Öğretim Üyeleri Dr.Öğr.Üyesi Mustafa Aytaç ÖZELÇİ
Ders Gün,Saat ve Yeri -
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Sözlü anlatım, Tartışma, Soru-Cevap

Temel Kaynaklar -

Avukatlık Hukuku, Meral Sungurtekin Özkan, Barış Yayınları, İzmir 2006.

Diğer Kaynaklar -

-Avukatlık Hukuku, Semih Güner, Ankara Barosu Yayınları, 2003.
1. Hafta Avukatlık mesleğinin tanımı ve benzer müesseslerden ayırt edilmesi -Avukatlığın kamu hizmeti ve serbest meslek niteliği Sözlü Anlatım (SA)
2. Hafta Avukatın bağımsızlığı ve avukatlık mesleğine kabul için aranan şartlar Sözlü Anlatım (SA)
3. Hafta Avukatlık mesleğinin yürütülme biçimleri (Avukatlık ortaklığı) Sözlü Anlatım (SA)
4. Hafta Avukatlık sözleşmesinin şekil ve kkapsam bakımından geçerliliği -Avukatın ücret alacağı Sözlü Anlatım (SA)
5. Hafta Avukatın statüsünden kaynaklanan yetkileri (Dosya evrakının tetkik yetkisi, hazır buunma yetkisi, görüşme yetkisi, yazışma yetkisi vs.) Sözlü Anlatım (SA)
6. Hafta Avukatın yükümlülüklerinden aydınlatma, sadakat, edimini özenle ifa, edimini şahsen ifa yükümlülüğü Sözlü Anlatım (SA)
7. Hafta Ara Sınav
8. Hafta Avukatın elinde bulundurduğu dosya evrakı ile ilgili yükümlülükleri, avukatın hesap vema ve sır saklama yükümlülüğü Sözlü Anlatım (SA)
9. Hafta Avukat-mahkeme ilişkisinden kaynaklanan avukat yükümlülükleri Sözlü Anlatım (SA)
10. Hafta Avukatın mesleki statüsünden kaynaklanan yükümlülükleri Sözlü Anlatım (SA)
11. Hafta Avukatın karşı taraf ve vekili ile ilgili yükümlülükleri Sözlü Anlatım (SA)
12. Hafta Avukatın meslektaşları ile ilgili yükümlülükleri Sözlü Anlatım (SA)
13. Hafta Avukatın sorumluluğu Sözlü Anlatım (SA)
14. Hafta Avukatlık meslek örgütleri Sözlü Anlatım (SA)
15. Hafta Final
16. Hafta Final
17. Hafta Final

ÖÇ-1ÖÇ-1 Avukatık mesleği hakkında genel bilgiler edinilmesi.
ÖÇ-2ÖÇ-2 Avukatlığın kamu hizmeti niteliği, avukatlığın serbest meslek niteliği, avukatların meslek tekeli ve avukatın bağımsızlığı gibi avukaltık mesleğinin özellikleri konusunda detaylı bilgi sahibi olmak.
ÖÇ-3ÖÇ-3 Avukatlık mesleğine kabul için aranan şartları, avukatlıkla birleşemeyen işleri tespit edebilme becerisine sahip olmak.
ÖÇ-4ÖÇ-4 Avukatın hak ve yetkilerini tespit ve ayırt edebilme becerisine sahip olmak.
ÖÇ-5ÖÇ-5 Avukatın yükümlülükleri ve bu yükümlülüklerin ihlaline bağlanan hukuki sonuçlar hakkında bilgi sahibi olmak.
PÇ-1 Bilgi kaynaklarına ulaşma ve değerlendirme yeteneğine sahip olması,
PÇ-2 Bilimsel verileri kullanma, karşılaştırma, yorumlama, sonuç çıkarma ve uygulayabilme yeteneğine sahip olması,
PÇ-3 Türkçe’yi yazılı ve sözlü bir biçimde etkin olarak kullanabilme yeteneğini haiz olması,
PÇ-4 Yabancı dil olarak İngilizce’de temel bilgi düzeyini haiz olması,
PÇ-5 Hukuk dili ve adli yazışma tekniği konusunda yetkin bir bilgiye sahip olması,
PÇ-6 Etkin bir biçimde klavye kullanabilme becerisine sahip olması,
PÇ-7 Genel hukuk ilkelerine ve hukuk kavramlarına hâkim olması, bunları yorumlayabilme ve tartışabilme yeteneğini haiz olması,
PÇ-8 Özel hukuk şahısları arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kuralları hakkında bilgi sahibi olması ve bu kuralları yorumlayabilme yeteneğini haiz olması,
PÇ-9 Dava açma ve dava takibi konusunda yetkin bir bilgiye sahip olması,
PÇ-10 İflas ve icra takibi konusunda yetkin bir bilgiye sahip olması,
PÇ-11 Devletin yapısı, devleti oluşturan organları, bu organların görev ve fonksiyonları, temel hak ve özgürlükler rejimi konusunda yetkin bir bilgiye sahip olması,
PÇ-12 Devlet-birey arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kuralları hakkında bilgi sahibi olması ve bu kuralları yorumlayabilme yeteneğini haiz olması,
PÇ-13 Mesleki ve etik sorumluluk bilincini edinmiş olması,
PÇ-14 Hukuku ilgilendiren mali, ekonomik ve finansal konularda, hukuksal bilişim sistemleri ve teknolojileri konularında, özellikle meclis oturumlarında, mahkeme duruşmalarında ve iş görüşmelerinde yaygın kullanılan bir yöntem olan stenografi konusunda, muhasebe ve bilgisayar alanında çalışma hayatında başarılı olabilecekleri düzeyde bilgi sahibi olması.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14