Önlisans
Meslek Yüksek Okulu
Moda Tasarımı
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


MESLEKİ TEKNİK ÇİZİM

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
MMT1001 1 MESLEKİ TEKNİK ÇİZİM 1/2/0 Z TÜRKÇE 3
Dersin Amacı
Üretim aşamasından önce modeli teknik çizim, malzeme, kalıp, süsleme, işlem basamakları, kalite parametreleri ve uygulama açısından inceleme, analiz etme, tanımlama ve çizgilerle açıklama bilgi ve becerisini kazandırmak.
Ön Koşullar ...
Eş Koşullar ...
Özel Koşullar ...
Öğretim Üyeleri Öğr.Gör.Ali Taştekin
Asistanlar ...
Ders Gün,Saat ve Yeri Çarşamba 15:00-17:45. İncirli Kampüs, 4B08
Görüşme Saatleri ve Yeri Öğr. Gör. Ali Taştekin Çarşamba 15:00-18:00 İstanbul Kültür Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu, İncirli Yerleşkesi, Yolbaşı S., 34147 Bakırköy/İstanbul Oda No: 4A-05 Telefon: (0 212) 498 49 74
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Araştırma inceleme,Gösterip yaptırma ,Deney,Demastrasyon,Benzetim
Temel Kaynaklar

Moda Tasarımında Teknik Çizim ve Kumaş Rehberi (Duygu Atalay Onur)

İTKİB Hazır Giyimde Teknik Çizim (Evrim Değirmenci, Fatma Çardak)

İTKİB Hazır Giyimde Ölçüler  (Erbil Cihangir)

Moda Tasarımında Teknik Çizim (Basia Szkuntnicka)

Figure Drawing For Fashion Design (Elisabetta Drudi,Tiziana Paci)

9 Heads (Nancy Riegelman)

Fashion Drawing the Basıc Prıncıples (Allen, A.,Seamen)

 

Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Teknik çizimin temelleri. Giysi anotomisi. Teknik bir moda çiziminin oluşumu. Düz anlatım, Demonstasyon, Probleme Dayalı Öğrenme, Soru - Cevap.
2. Hafta Model analizleri yapılarak, her ürün grubuna uygun teknik föylerin oluşturulması. Düz anlatım, Demonstasyon, Probleme Dayalı Öğrenme, Soru - Cevap.
3. Hafta Çizgi çalışmalarının yapılması. Dikim detaylarının teknik çizimi: Üst dikiş, çift iğne, çima ve gaze reçme, overlok, zincir, punteriz Düz anlatım, Demonstasyon, Probleme Dayalı Öğrenme, Soru - Cevap.
4. Hafta Tasarım detaylarının teknik çizimi: Pens, büzgü, volan, pili, fırfır, fermuar çeşitleri, pat, apartura, yırtmaç, lastik, kapitone Düz anlatım, Demonstasyon, Probleme Dayalı Öğrenme, Soru - Cevap.
5. Hafta Atlet, t-shirt, straples, büstiyer, korse, mayo vb farklı üst bedenlerin teknik çizimini yapma. Düz anlatım, Demonstasyon, Probleme Dayalı Öğrenme, Soru - Cevap.
6. Hafta Temel gömlek, bluz ve farklı model uygulamalı gömlek-bluz çalışmalarının teknik çizimi Düz anlatım, Demonstasyon, Probleme Dayalı Öğrenme, Soru - Cevap.
7. Hafta Temel etek ve farklı model uygulamalı etek çalışmalarının teknik çizimi. Düz anlatım, Demonstasyon, Probleme Dayalı Öğrenme, Soru - Cevap.
8. Hafta Temel elbise ve farklı model uygulamalı elbise çalışmalarının teknik çizimi. Düz anlatım, Demonstasyon, Probleme Dayalı Öğrenme, Soru - Cevap.
9. Hafta Temel pantolon ve farklı model uygulamalı pantolon çalışmalarının teknik çizimi. Düz anlatım, Demonstasyon, Probleme Dayalı Öğrenme, Soru - Cevap.
10. Hafta Temel ceket ve farklı model uygulamalı ceket çalışmalarının teknik çizimi. Düz anlatım, Demonstasyon, Probleme Dayalı Öğrenme, Soru - Cevap.
11. Hafta Mont ve farklı model uygulamalı mont, çalışmalarının teknik çizimi. Düz anlatım, Demonstasyon, Probleme Dayalı Öğrenme, Soru - Cevap.
12. Hafta Temel kaban ve farklı model uygulamalı kaban, palto, trençkot çalışmalarının teknik çizimi. Düz anlatım, Demonstasyon, Probleme Dayalı Öğrenme, Soru - Cevap.
13. Hafta Çizimler üzerine ölçü-yazı ve işaretlerin yerleştirilmesi Düz anlatım, Demonstasyon, Probleme Dayalı Öğrenme, Soru - Cevap.
14. Hafta Üretimi gerçekleşmiş giysi numunesinin teknik çiziminin oluşturulması Düz anlatım, Demonstasyon, Probleme Dayalı Öğrenme, Soru - Cevap.
15. Hafta Final Final Sınavı
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Tasarlanan modelin ya da üretilmiş giysinin detay çizimlerini ve gerekli açıklamalarını (kumaş, desen ve aksesuar özellikleri ile) yapabilir.
ÖÇ-2Çizim üzerinde doğru, kısa, kesin açıklamalar yapabilir.
ÖÇ-3Tasarlanan modelin özelliklerini tanımlar.
ÖÇ-4Modelin üretimi için gerekli iletişimi şekilsel ve ölçüsel olarak gerçekleştirir.
ÖÇ-5Modeli ölçü özelliklerine uygun çizer.
ÖÇ-6Ölçü/ yazı ve işaretleri yerinde kullanır.
Program Çıktıları
PÇ-1Moda tasarımı alanında temel teorik bilgi ve beceriye sahip olma
PÇ-2Mesleği ile ilgili olarak almış olduğu teorik bilgileri gerçek bir iş ortamında uygulayabilme, verileri yorumlayabilme ve analiz etme becerisine sahip olma.
PÇ-3Alanıyla ilgili çalışmaları yürütecek, bu süreçte araştırma projeleri planlayacak, uygulama projesinde yer alabilecek özgüvene ve yetkinliğe sahip olma.
PÇ-4Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlarla işbirliği yapabilecek düzeyde kendisini yazılı, sözlü ve görsel olarak ifade edebilme yeteneğine sahip olma.
PÇ-5Moda tasarımı ile ilgili bilgisayar programlarından en az birini iyi derecede kullanabilme
PÇ-6Mesleğinde paylaşımcı ve katılımcı, çağdaş, yenilikçi, konusuyla ilgili bilgi teknolojilerinden yararlanabilen, yaşam boyu öğrenme yetisini sürdürebilme özelliklerine sahip olma
PÇ-7Teknik kavramları irdeleyerek tasarım olgusunu sorgulayan ve düşünerek tasarlama eylemini yaşam biçimi haline dönüştürebilme
PÇ-8Mesleğin sorunlarını anlayıp yorumlayarak, fikirlerini sözlü veya yazılı, açık bir şekilde ifade edebilme
PÇ-9Mesleki etik ve kültürel değerlere sahip olma.
PÇ-10Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirme.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5          
ÖÇ 6