Fen-Edebiyat Fakültesi
Moleküler Biyoloji ve Genetik

Moleküler Kanser Biyolojisi II

MBG8005 Moleküler Kanser Biyolojisi II 2/0/0 SA Türkçe 4
Moleküler Kanser Biyoloji II dersi, Moleküler Kanser Biyoloji I dersinin devamında kanser ve epigenetik, kanser kök hücreleri, kanser immunolojisi, metastaz, enfeksiyon ve enflamasyon sürecinin kanser ile ilişkisi, çevresel faktörlerin kanser oluşumu ve gelişiminde etkileri, kanser endüstrisinin partnerlerinin tanımlanması ve gelecek dönemde kanser ile ilişkili hedeflenen stratejilerin öğretilmesini hedeflemektedir. Aynı zamanda güncel alan ile ilgili literatür bilgilerinin araştırılması bu dersin kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Ön Koşullar Moleküler Kanser Biyolojisi I almış olmak
Özel Koşullar İngilizce seviyesi literatür takibi yapmak için yeterli olmak
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Seyhan Altun
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Henüz belirlenmemiştir
Görüşme Saatleri ve Yeri MOBIGEN Binası Ataköy Kampüs
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Sözlü anlatım, soru cevap, tartışma
Temel Kaynaklar

Molecular Biology and Cancer: Mechanisms, Targets and Therapeutics (2nd edition) -Lauren Pecorino, Oxford University Press

The Molecular Biology of Cancer- Micheal Khan, Stella Plengaris, Wiley-Blackwell

Diğer Kaynaklar Önerilen makaleler aşağıdaki dergi grupları ve arama motorlarından verilen anahtar sözcüklere göre öğrenciler tarafından seçilecek veya ders veritabanından sağlanacaktır.

Molecular cancer therapeutics

Oncogene

Nature reviews of cancer

www.pubmed.com

www.sciencedirect.com

1. Hafta Moleküler Kanser Biyoloji II ders içeriğininin tanıtılması, ders kaynaklarının tanıtılması. Moleküler Kanser Biyolojisi II dersine giriş.
2. Hafta Epigenetik nedir? Epigenetik olarak bireylerde görülen değişimin kanser olgularıyla ilişkisinin moleküler düzeyde gösterimi.
3. Hafta Epigenetik faktörlerin kanserin progresyonu ve tedavisinde rolünün tartışılması. Vaka analizi (makale)
4. Hafta Kök hücrenin tanımlanması. Kanserli olgularda kök hücrelerde hipotezinin tanımlanması. Niş oluşumu.
5. Hafta Kanser kök hücrelerin moleküler karakterizasyonu teknikleri. Vaka analizi (makale)
6. Hafta Metastaz nedir? Kanserli hücrelerin oluşumu ve yayılımının tanımlanarak moleküler etkenlerin tartışılması. Sözlü anlatım, vaka analizi
7. Hafta Ara sınav Analiz ve sentez
8. Hafta Enfeksiyon ve enflamasyon'un kanser olguları ile ilişkisinin tanımlanması. Moleküler etkenlerin tanımlanması. Sözlü anlatım, vaka analizi (makale)
9. Hafta Genomik miras ve kanser oluşumu ile ilgili vakaların incelenmesi. Vaka analizi, tartışma
10. Hafta Çevresel faktörlerin kanser oluşumu ve gelişiminde etkilerinin tanımlanması. Beslenme alışkanlıkları, çevresel kirleticiler gibi belirli etkenlerin moleküler hedeflerinin tartışılması Vaka analizi, sözlü sunum, tartışma
11. Hafta Obezite ve kanser ilişkisi ile ilgili modellerin moleküler mekanizmalarının incelenmesi Vaka analizi, tartışma (makale)
12. Hafta Kanser endüstrisinn partnerlerinin tanımlanması. İlaç sanayinde öne çıkan örneklerin anlatılması. Kanserin erken teşhisini sağlayabilecek biyomarkır hedeflerin tanımlanması. Vaka analizi, sözlü sunum
13. Hafta Gelecek dönemde kanser ile ilişkili hedeflenen stratejilerin tanımlanması. Tartışma (makale)
14. Hafta Terapotik ve teşhis açısından önemli moleküler hedeflerin tartışılması. Sözlü sunum, vaka analizi
15. Hafta Final haftası
16. Hafta Final haftası Analiz ve sentez
17. Hafta Final haftası: Proje raporlarının teslimi Yazılan raporun teslimi
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-1Kanser ile ilişkili epigenetik, kök hücre biyolojisi, kanser immunolojisi gibi konu ile ilgili yeni bilgilerin ve moleküler hedeflerin tanımlanabilmesi.
ÖÇ-2Kanser Moleküler Biyolojisinde kullanılan güncel tekniklerin tartışılması
ÖÇ-3Metastatik kanser progresyonunun, kanserin oluşumu ve gelişimi evrelerinin tanımlanabilmesi
ÖÇ-4Kanser Moleküler Biyolojisi ile ilgili güncel terapotik hedeflerin tanımlanabilmesi. Bu amaçlakullanılan yöntemlerin tartışılması
ÖÇ-5Kanser Moleküler Biyolojisi ile ilgili çalışma alanlarının tanımlanması, çevresel ve genomik faktörlerin kanser moleküler biyolojisinde önemlerinin öğrenilmesi ve gelecekte beklenen stratejik hedefler için global yaklaşımın tartışılması.
PÇ-1Matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimlerden elde edilen verileri moleküler biyoloji ve genetiğin kapsadığı tüm alanlarla ilgili problemlere uygulayabilme.
PÇ-2Moleküler biyoloji ve genetik ile ilgili tüm problemleri tanımlama, modelleme ve çözüm yolları üretme becerisi.
PÇ-3Tanımlanan problem doğrultusunda analitik yöntemlerle süreci başlatabilme, ilerletebilme ve sonuçlandırma yetisi.
PÇ-4Moleküler biyoloji ve genetik bölümünün başlıca çalışma alanı olan canlılar hakkında var olan tüm bilgileri genel anlamda kavrama yetisi.
PÇ-5Bilimsel gelişmelere araştırma ve geliştirme yetileri ile katkılarda bulunma.
PÇ-6Verileri çözümleme, deney yapma ve tasarlama, sonuçları yorumlama becerisi.
PÇ-7Moleküler biyoloji ve genetik alanındaki güncel teknikleri ve hesaplama yöntemlerini kullanabilme.
PÇ-8Ulusal veya uluslar arası toplumsal sorunlara çözüm odaklı, disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışmasını uyumlu bir şekilde yapabilme ve en az bir yabancı dili mesleği ile ilgili kullanabilme yetisi
PÇ-9Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisi.
PÇ-10Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip olarak fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilme.
PÇ-11Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme.
PÇ-12Kalite konularında bilinç sahibi olabilme.
PÇ-13Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, alanı ve ilgili alanlara ilişkin güncel gelişmeleri takip ederek kendini geliştirebilme.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13