Önlisans
Meslek Yüksek Okulu
Sağlık Kurumları İşletmeciliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


SAĞLIK KURUMLARINDA ÜRETİM YÖNETİMİ

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
YSI3011 SAĞLIK KURUMLARINDA ÜRETİM YÖNETİMİ 2/0/0 SA Türkçe 2
Dersin Amacı
Sağlık kurumlarında üretim yönetimi araç ve tekniklerini kullanma becerisi kazandırmaktır. Ayrıca Üretim Yönetimi Fonksiyonları ve Sağlık İşletmelerinde Malzeme Yönetimi Amaçları gibi konular ders kapsamında işlenmektedir.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri GÖKHAN KIRBAÇ
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı, 09:00 - 10:50 - CATS Meetings
Görüşme Saatleri ve Yeri CATS Meetings
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Dijital Uzaktan Eğitim olarak planlanmış olup Güz Yarıyılında %100 Asenkron ve Senkron olarak zenginleştirilmiş dijital yöntem ile CATs V3.0 arayüzüyle verilecektir. Ders, Sektörel E-Webinarlar ile desteklenecektir.
Temel Kaynaklar - Sağlık Yönetimi, Ed: Ayşegül Yıldırım Kaptanoğlu, Beşir Kitabevi.
Diğer Kaynaklar - Üretim Yönetimi Yazar: P. Ritzman , J. Krajewski Çeviri Editörü:Semra Birgün Yayınevi: Nobel Akademik Yayıncılık
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Üretim kavramı Ve Üretim Yönetiminin Önemi Dijital Eğitim
2. Hafta Üretim Yönetimi Fonksiyonları Dijital Eğitim
3. Hafta Sağlık İşletmelerinde Üretim Çeşitleri Dijital Eğitim
4. Hafta Sağlık İşletmelerinde Üretim Yönetiminin Önemi Ve Amacı Dijital Eğitim
5. Hafta Sağlık İşletmelerinde Malzeme Yönetimi Amaçları Dijital Eğitim
6. Hafta Sağlık İşletmelerinde Malzeme Yönetimi Yararları Dijital Eğitim
7. Hafta Sağlık İşletmelerinde Malzeme Yönetim Sistemi Fonksiyonları Dijital Eğitim
8. Hafta Ara Sınav Kısa Sınav ve Testler
9. Hafta Sağlık İşletmelerinde Malzeme Yönetiminde Çağdaş Yöntemler Dijital Eğitim
10. Hafta Sağlık İşletmelerinde Stok Değerleme Yöntemleri Dijital Eğitim
11. Hafta Sağlık İşletmelerinde Stok Kontrol Yöntemleri Dijital Eğitim
12. Hafta Üretim Sürecinin Geliştirilmesi Dijital Eğitim
13. Hafta Sağlık İşletmelerinde Üretim Yeri Seçimi Dijital Eğitim
14. Hafta Sağlık İşletmelerinde İş Yeri Düzenlemesi Dijital Eğitim
15. Hafta Final Kısa Sınav ve Testler
16. Hafta Final
17. Hafta Final
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 20
Final 1 80


ÖÇ-1Sağlık işletmelerinde üretim yönetiminin önemi, fonksiyonları ve çeşitlerini öğrenmek.
ÖÇ-2Talep tahminlerini, iş yeri dizaynını ve seçimini, kapasite planlamanın önemini açıklayabilmek.
ÖÇ-3Malzeme ihtiyaç planlaması yapabilmek ve stok kontrolünü yönetebilmek.
ÖÇ-4Kalite ve kalite yönetimini uygulayabilmek.
ÖÇ-5Performans ve verimlilik kavramlarının sağlık kurumlarındaki önemini açıklayabilmek.
Program Çıktıları
PÇ-1Etkin iletişim kurmada Türkçeyi ve gerektiği yerde diğer yabancı dilleri sözlü veya yazılı olarak etkili şekilde kullanabilme
PÇ-2Edindiği teorik bilgileri bireysel çalışma ve ekip çalışmalarında uygulama becerisine dönüştürebilme
PÇ-3Sağlık kurumlarında, iş ahlakı ve sosyal sorumluluk kavramlarını uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-4Sağlık kurumlarında insan kaynakları yönetimi becerisini kazanmış olma
PÇ-5Sağlık kurumlarında iletişim teknikleri türlerini bilme ve bu teknik türleri analiz edip uygulayabilme.
PÇ-6Sağlık kurumlarında organizasyon ve yönetim hakkında yeterli bilgiye sahip olma.
PÇ-7Sağlık kurumlarında insan kaynaklarını verimli şekilde kullanabilme
PÇ-8Sağlık sektörünün yerel, ulusal ve uluslar arası toplumsal sorunlarını kavrama
PÇ-9Günümüz yönetim anlayışına uygun olan toplam kalite yönetimini sağlık sektörüne uygulayabilme
PÇ-10Sağlık kurumlarında kullanılan ve kullanılabilecek bilişim yöntemlerini geliştirebilme becerisine sahip olma
PÇ-11Sağlık kurumlarında ekonomik ve yönetim işleyişini bilme, değerlendirme
PÇ-12Sağlık kuruluşlarında planlama, örgütleme, koordinasyon, yürütme ve denetleyebilme işlevlerini becerebilme
PÇ-13Küresel sağlık sistemlerinde sağlık planlamaları, sağlık politikaları v.b. konularda bilgi sahibi olma ve Hasta sağlığı ve güvenliğine önem verme, ayrıca bu konudaki uygulamaların hukuksal sonuçlarını kavrayabilme
PÇ-14Sağlık kurum ve kuruluşlarındaki işletmecilik işlevleri hakkında yeterli bilgiye sahip olma
PÇ-15Sağlık kuruluşlarında maliyet yönetimiyle ilgili süreci öğrenme ve ilgili kayıtları yapabilme ve tek düzen hesap planını kullanarak muhasebe kayıtlarını yapabilme
PÇ-16Sigortacılık kavramı, sosyal güvenlik ve sağlık sistemleri, Genel Sağlık ve özel sağlık sigortası ve geri ödeme yöntemleri konularında bilgi sahibi olmak
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15PÇ 16
ÖÇ 1                
ÖÇ 2                
ÖÇ 3                
ÖÇ 4                
ÖÇ 5