Bina tipolojisine bağlı mutfak - banyo hacimlerinin planlaması ve tasarımı, modüler sistemler, güvenlik, ergonomi,malzeme-sağlık gereci ve tasarımın tesisat ile entegrasyonunun sağlanması.
Prerequisite(s)
Course Code Course Name…
Corequisite(s)
Course Code Course Name…
Special Requisite(s)
The minimum qualifications that are expected from the students who want to attend the course.(Examples: Foreign language level, attendance, known theoretical pre-qualifications, etc.)
Instructor(s)
LecturerDr. Aliye Rahşan Karabetça
Course Assistant(s)
Schedule
Online
Office Hour(s)
The course is not offered in the 2021-2022 fall semester.
Teaching Methods and Techniques
Konuların görsel malzeme yardımıyla desteklenerek aktarılması.
Öğrencilerin güncel örnek araştırmaları, sunmaları ve tasarım önerilerini geliştirmesi,
Konu ile ilgili sektörel saha gezileri
Principle Sources
*Knott, M.F., (2011) Kitchen and Bath Design: A Guide to Planning Basic *Newton, D., 2006, Kitchen and Bath Drawing: Documents, Drafting, Presentation *Germer, J., 2006, Kitchen and Bath Systems: Mechanical, Electrical, Plumbing *Kitchen &Bath Design Presentation, NKBA 2013
Bath Planning=Guideline, codes, standards, 2013, NKBA *Kitchen Planning=Guideline, codes, standards, 2013, NKBA
*Coles, J., House, N., 2007, The Fundamentals of Interior Architecture, Ava Publishing
Other Sources
Course Schedules
Week
Contents
Learning Methods
1. Week
Dersin işleyişinin ve içeriğinin açıklanması, kaynakçası hakkında bilgilendirme Islak hacim kavramının tanıtılması
Anlatım
2. Week
Islak hacime yönelik temel kavramlar, özellikler. Islak hacimlerin; mutfak ve banyoların tarihsel perspektif içinde gelişimi; ergonomi ve insan-donatı ilişkisinin anlatılması, Dosya konularının verilmesi
Anlatım Tartışma
3. Week
Mutfak tasarımlarının araştırılması, güncel örneklerin incelenmesi, piyasa araştırmalarının yapılması
Sözlü - Görsel Sunum
4. Week
Mutfak tasarımlarının araştırılması, güncel örneklerin incelenmesi, piyasa araştırmalarının yapılması
Sözlü - Görsel Sunum
5. Week
Öğrencilere verilen planlar üzerinden mutfak tasarımlarının geliştirilmesi, eskiz çalışmalarının yapılması
Anlatım Uygulama
6. Week
Öğrencilere verilen planlar üzerinden mutfak tasarımlarının geliştirilmesi, eskiz çalışmalarının yapılması, 1/20 ölçekli plan, kesit ve 3D anlatımlar ile malzeme, renk, bütçe verilerinin sunumu
Anlatım Uygulama
7. Week
Öğrencilere verilen planlar üzerinden mutfak tasarımlarının geliştirilmesi, eskiz çalışmalarının yapılması, 1/20 ölçekli plan, kesit ve 3D anlatımlar ile malzeme, renk, bütçe verilerinin sunumu
Anlatım Uygulama
8. Week
Mutfak projesi jüri teslimi
Sözlü - Görsel Sunum
9. Week
Banyo tasarımlarının araştırılması, güncel örneklerin incelenmesi, piyasa araştırmalarının yapılması
Sözlü - Görsel Sunum
10. Week
Öğrencilere verilen planlar üzerinden banyo tasarımlarının geliştirilmesi, eskiz çalışmalarının yapılması
Anlatım Uygulama
11. Week
Öğrencilere verilen planlar üzerinden banyo tasarımlarının geliştirilmesi, eskiz çalışmalarının yapılması, 1/20 ölçekli plan, kesit ve 3D anlatımlar ile malzeme, renk, bütçe verilerinin sunumu
Anlatım Uygulama
12. Week
Öğrencilere verilen planlar üzerinden banyo tasarımlarının geliştirilmesi, eskiz çalışmalarının yapılması, 1/20 ölçekli plan, kesit ve 3D anlatımlar ile malzeme, renk, bütçe verilerinin sunumu
Anlatım Uygulama
13. Week
Banyo projesi jüri teslimi
Sözlü - Görsel Sunum
14. Week
Dönem boyunca yapılan mutfak ve banyo hacimlerine ilişkin uygulama çalışmalarının sınıf ortamında incelenmesi, Genel Değerlendirme
Sunum- Tartışma
15. Week
16. Week
17. Week
Assessments
Evaluation tools
Quantity
Weight(%)
Homework / Term Projects / Presentations
3
30
2
30
Final Exam
2
40
Program Outcomes
PO-1
Within the architectural discipline,has local,regional, national and international knowledge regarding different space planning issues related to interior architectural design and planning.
PO-2
Owns to set up a substructure for design proposals for people and community oriented , cultural sensitible and environmental genesis in the related field.
PO-3
Improves skill in developing design concept and planning. Acquaint with defining and investigating special problems on different space planning and design issues.
PO-4
Develops creative, novel, aesthetical and unique problem solving alternatives related to different space planning issues in the light of abstract and concrete concepts.
PO-5
Makes valuation on knowledge and skill in the relevant field by critical thinking and by dialectic decision method.
PO-6
Has self confidence and competence while carrying on a work in the relevant field, plans research projects within this period, takes part in application projects, take mutual and individual responsibilities in interdisciplinary projects.
PO-7
Expresses oneself written, verbal and visual to be in collaboration with the related corporation in the relavant field.
PO-8
Has competence in using at least one computer aided drawing program as required by the relavant field.
PO-9
Has multidimensional line of sight for economical, environmental and communal sustainability norms and standards in the relevant field.
PO-10
Within human-environment relationship has respect to social and cultural rights, has conscious competence in making decision on the protection of cultural heritage and natural property
PO-11
Recognizes national and international values in art and design.
PO-12
Recognizes ethics and aesthetics in art and design.
PO-13
Knowing the duties and authorities of the profession, has competence in the protection of natural and cultural values, pays attention to occupational health and safety, offers solution to increase space quality.
PO-14
Has knowledge of norms, standards, laws and regulations of the profession.
Learning Outcomes
LO-1
Herkes için tasarım kapsamında ıslak hacimlerin gerektirdiği standartlar ile ilgili bilgi sahibi olur
LO-2
Tasarımı trendleri göz önünde bulundurarak, güncel ürünler ile yapar ve fiyat analizlerini çıkartır
LO-3
Plan-kesit ve 3D çizim araçları üzerinden anlatım yapar