Lisans
Mühendislik Fakültesi
Endüstri Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

Endüstri Mühendisliği Programı Ana Sayfası

Endüstri Mühendisliği

Program Amacı Burslar Uluslararası İşbirliği
Kuruluş Katkı Payı Mezunların İstihdam Profilleri
Kazanılan Derece Çift Anadal - Yandal Üst Derece Programlara Geçiş
Öğretim Dili Staj Sunulan Olanaklar
Çalışma Şekli Ölçme ve Değerlendirme Program Etkinlikleri
Yerleşme Şartları Mezuniyet Koşulları İletişim Bilgileri


Program Amacı


Endüstri Mühendisliği Bölümü olarak eğitim amaçlarımız; 

- çok çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren, ulusal ve uluslararası firmalarda istihdam edilebilirler,

- firmaların farklı departmanlarında görev alabilirler,

- kariyerine akademik alanda devam edebilirler.

Endüstri Mühendisleri yetiştirmektir.
 
Misyon

- Tüm sektörler tarafından istihdam edilebilecek, bütünleşik sistemler tasarlayabilen, yönetebilen ve iyileştirebilen, problem çözme yetkinliğine sahip,  etik kurallara ve evrensel değerlere saygılı Endüstri Mühendisleri yetiştirmek,

- Ulusal ve uluslararası akademik çevrelerde kabul gören bilimsel araştırma faaliyetleri sürdürerek katkı sağlamak,

- Üniversite – endüstri işbirliği ile projeler yürüterek toplumsal refah ve ekonomik kalkınmaya destek olmak.

 Vizyon

- İstanbul’daki vakıf üniversitelerinin Endüstri Mühendisliği Bölümleri arasında öncelikle tercih edilen ilk beş bölüm içerisinde yer almak.









Kuruluş


Endüstri Mühendisliği Bölümü, 1998 yılında üniversitemizin Mühendislik-Mimarlık Fakültesi bünyesinde, Prof. Dr. Tülin Aktin başkanlığında kurulmuştur. Bölüm başkanlığı görevini 1997-2017 tarihleri arasında Prof. Dr. Tülin Aktin yapmıştır. Ocak 2018 tarihi itibariyle görevi Prof. Dr. Fadime Üney-Yüksektepe yürütmektedir. 1997 yılında Şirinevler Yerleşkesi’nde kurulan Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, 2004 yılından bu yana Ataköy Yerleşkesi’nde eğitim hayatına devam etmektedir. Fakültenin ismi, 2011 yılından itibaren Mühendislik Fakültesi olarak değiştirilmiş ve ayrı bir Mimarlık Fakültesi kurulmuştur.





Kazanılan Derece

Dört yıllık eğitim planında yer alan bütün dersleri başarıyla tamamlayan, en az 249 AKTS’ye sahip ve 40 gün zorunlu stajını yapmış olan öğrencilere Endüstri Mühendisliği alanında lisans derecesi verilir.





Öğretim Dili


Bölümümüzün öğretim dili İngilizcedir. Öğrencilerin İngilizce eğitim için yeterli dil becerisine sahip olduklarını ispatlayabilmeleri için en az 75 TOEFL ya da 80 YDS puanlarını almaları gerekmektedir. Bu sınav puanlarına sahip olmayan öğrenciler için Üniversitemizin Yabancı diller bölümü tarafından İngilizce yeterlilik sınavı uygulanır. Bu sınavı geçemeyen öğrenciler İngilizce hazırlık sınıfında 1 yıllık İngilizce eğitimi almaktadırlar.





Çalışma Şekli


Tam Zamanlı





Yerleşme Şartları


Endüstri Mühendisliği Programına, her sene belirlenen sayıda, ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınmaktadır.

https://aday.iku.edu.tr/tr/kontenjan-ve-puanlar

https://www.basarisiralamalari.com/4-yillik-bolumlerin-basari-siralamalari-taban-puanlari-osym/

Ayrıca Endüstri Mühendisliği Programına, İstanbul Kültür Üniversitesi Önlisans ve Lisans Programlarına yabancı uyruklu öğrencilerin başvuru ve kayıt kabul yönergesi İstanbul Kültür Üniversitesi Önlisans ve Lisans Programlarına yabancı uyruklu öğrencilerin başvuru ve kayıt kabul yönergesi uyarınca yabancı uyruklu öğrenci de alınmaktadır. Endüstri Mühendisliği Bölümüne yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde İstanbul Kültür Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır. 



 









Çift Anadal - Yandal


Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine bağlı olarak Endüstri Mühendisliği Programında Anadal öğrenimlerini sürdüren başarılı öğrenciler, Üniversitedeki tüm bölümlerin lisans öğrenimine, belirli bir program çerçevesinde, kısmen katılabilirler. Bu eğitim-öğretim programına, Yandal Programı denir. Endüstri Mühendisliği Programı ile birlikte Yandal Programını başarı ile tamamlayan öğrencilere Endüstri Mühendisliği Lisans Diploması ile birlikte bir Yandal Sertifikası verilir. Ayrıntılar için tıklayınız.

Endüstri Mühendisliği Programında öğrenimlerini sürdüren başarılı öğrenciler, öğrenimlerinin belirli sürelerinde yapılan başvuruların değerlendirme sonucuna göre Üniversitedeki tüm bölümlerden birinde lisans öğrenimlerini aynı zamanda gerçekleştirebilirler. Çift Anadal Programı adı verilen bu programı başarı ile bitirip, okuduğu iki bölümün de lisans derecesine hak kazanmış olan öğrencilere iki ayrı Lisans Diploması verilir. Ayrıntılar için tıklayınız.

Çift Anadal ve Yandal programlarına ilişkin yönerge için tıklayınız.

 





Staj


Her öğrenci, lisans derecesini alabilmek için en az 40 işgünü staj yapmak zorundadır. Staj çalışmaları, güz ve bahar yarıyılları dışında kalan veya Fakülte Yönetim Kurulu’nun uygun gördüğü zamanlarda yapılır. Staj, IV. yarıyıldan sonra, öğrencinin kendi dalına ve mühendislik formasyonuna uygun olarak yapılır.Ayrıntılı bilgi için Staj sayfasını ziyaret ediniz.

 







Mezuniyet Koşulları


Öğrenci dört yıllık eğitim planında yer alan bütün dersleri başarıyla tamamlamalıdır. Programda mevcut olan (toplam 249 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı genel not ortalaması elde etmek gerekir. Ayrıca, her bir öğrenci 40 gün zorunlu stajını tamamlamış olmalıdır.





Uluslararası İşbirliği


Erasmus programı, Avrupa yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır. Bölüm öğrencileri 1 akademik yıl içinde 1 veya 2  (3–12 ay arasında) dönemliğine anlaşmalı bir Avrupa ülkesi yükseköğretim kurumunda değişim öğrencisi olma ve program dâhilinde yurtdışında kaldıkları süre için mali destek alma şansına sahiptirler.

Daha ayrıntılı bilgi için bölüm ERASMUS sayfamızı ziyaret ediniz.





Mezunların İstihdam Profilleri


Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunları, üretimden satış ve pazarlamaya, tasarımdan yönetime, otomotivden banka ve sigortacılık hizmetlerine kadar birçok sektörde çalışmaktadırlar. Mezunlarımız,

*Pazarlama Yönetimi ve Stratejik Yönetim

*Kalite Yönetimi

*Finans Yönetimi

*Bütçe Planlama

*Karar Bilimleri

*Yönetim Danışmanlığı

*Perakende Yönetimi

*Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi

*Ergonomi ve İş Etüdü

*Öğretim Elemanlığı

alanlarında çalışmaktadır.






Üst Derece Programlara Geçiş


Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.





Sunulan Olanaklar

Endüstri Mühendisliği Bölümü Ataköy Yerleşkesi’nde eğitim vermekte olup alt yapı ve laboratuvar imkânları şöyledir: Bölümde 2 Profesör, 4 Doktor Öğretim Üyesi, 5 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır. Bölüm çalışanlarının araştırma alanları Endüstri Mühendisliği alanında geniş yelpazeye dağılmıştır. Bölüm hem eğitim hem araştırma için kullanılmak üzere Bilgisayar Laboratuvarı ve Üretim ve Ölçme Teknolojileri Laboratuvarına sahiptir.





Program Etkinlikleri

Program Etkinlikleri için tıklayınız.





İletişim Bilgileri

İstanbul Kültür Üniversitesi, Ataköy Yerleşkesi, E5 Karayolu Londra Asfaltı Üzeri, 34156, Bakırköy, İSTANBUL, TÜRKİYE

Tel: +90 212 498 4203

Faks:  +90 212 465 8308

Eposta: endustri@iku.edu.tr

Web Adresi: https://endm.iku.edu.tr/