Tanımsız
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Anatomi I

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES1001 1 Anatomi I 2/0/2 Z Türkçe 4
Dersin Amacı
Anatomi tarihi ve terminoloji, lokomotor, dolaşım, solunum, sindirim, ürpgenital, endokrin, sinir sistemleri ile duyu organları hakkında genel bilgilerin kavranması ve organların anatomik pozisyonları, komşulukları, görevleri, damarsal ve sinirsel bağlantıları hakkında gerekli bilginin verilmesidir.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Ahmet Taha Demirbaş
Asistanlar Arş. Gör. Nursena Uyarer
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders, bu eğitim öğretim yarıyılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri Cuma 09:00-12:00 Şirinevler Yerleşkesi SBF 307
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Laboratuvar
Temel Kaynaklar Ders Notları,  Anatomi Atlası

Diğer Kaynaklar 1-Putz R, Pabst R. Sobotta atlas of human anatomy Volume 2 12th English Ed. Munich, Urban & Schwarzenberg 1994: 165.

2-Netter FH. Atlas of human anatomy (second edition). USA, Novartis, 1997: 268.

3-Moore KL, Persaud TVN. The Developing Human (Clinically Oriented Embryology). Fifth ed. Philadelphia, WB Saunders Company, 1993: 93-112.

4-Yıldırım M. İnsan Anatomisi. Nobel kitabevi, İstanbul 2003.

5-Arıncı K, Elhan A. Anatomi I, II. Güneş kitabevi, Ankara, 2003.

6-Moore K, AF. Dalley: Clinically oriented anatomy. Fourth ed. Lippincot Williams &Wilkins Company, Philadelphia, 1999  
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta İnsan anatomisine genel bakış Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
2. Hafta İnsan anatomisine genel bakış Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
3. Hafta Anatomik Terminoloji Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
4. Hafta Lokomotor sistem anatomisi, kemikler Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
5. Hafta Lokomotor sistem anatomisi,eklemler Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
6. Hafta Lokomotor sistem anatomisi, kaslar Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
7. Hafta Ara Sınav
8. Hafta Dolaşım sistemi Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
9. Hafta Solunum sistemi Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
10. Hafta Sindirim sistemi Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
11. Hafta Ürogenital sistem Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
12. Hafta Sinir sistemi Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
13. Hafta Sinir sistemi Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
14. Hafta Sinir sistemi Anlatım Soru-Cevap Tartışma-Laboratuvar
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1İskelet kaslarını ve sinirlerini tanır ve gösterir
ÖÇ-2Dolaşım, Solunum sistemleri ile ilgili terimleri açıklar ve oluşumları gösterir
ÖÇ-3Sindirim ve Ürogenital sistemlerle ile ilgili terimleri açıklar ve oluşumları gösterir
ÖÇ-4Sinir sistemi ve duyu organları ile ilgili terimleri açıklar ve oluşumları gösterir
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4