Tanımsız
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

Beslenme ve Diyetetik Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Beslenme İlkeleri ve Uygulamaları II

Beslenme İlkeleri ve Uygulamaları II

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES4003 4 Beslenme İlkeleri ve Uygulamaları II 5/0/4 Z Türkçe 9
Dersin Amacı
Dersin amacı; vitamin ve minerallerin insan beslenmesindeki önemini bilmek, vitamin ve mineral içerikleri yönünden besinleri değerlendirebilmek, farklı yaş ve cinsiyete göre günlük vitamin ve mineral gereksinmelerini ve bunları sağlayacak besin çeşit ve miktarlarını bilmek ve diyet örüntüsünü bu açıdan yorumlayabilmek, vitamin ve mineral kaybını önleyecek besin hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerini uygulayabilmektir. Aynı zamanda besin gruplarını öğrenmek, besin gruplarına yönelik hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerini uygulayabilmektir.
Ön Koşullar BES3003 Beslenme İlkeleri ve Uygulamaları-I dersini almış olmak (2021-2022 eğitim öğretim yılı güz döneminde yeni kayıt yaptırmış öğrenciler için geçerlidir)
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Derse devam zorunluluğu vardır.
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Pelin Baltacı
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Pazartesi, 13.00-17.45, CB-01-01 (Teorik) Çarşamba 09.00-12.45 Besin Hazırlama Laboratuvarı (1. Grup Laboratuvar) Çarşamba 13.00-16.45 Besin Hazırlama Laboratuvarı (2. Grup Laboratuvar)
Görüşme Saatleri ve Yeri Salı, 10.00-12.00, Hukuk Fakültesi Binası 2. Kat, 202 nolu oda
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Sunum
Temel Kaynaklar Beslenme İlkeleri Laboratuvar Uygulamaları, Vize yayıncılık, Nevin Şanlıer, Ankara 2021

 Beslenme İlkeleri 2,  Hedef Yayıncılık, Neriman İnanç, Ankara 2022

Temel Beslenme Bilimi Uygulamaları, Ankara Nobel Tıp Kitapevi, Fatma Esra Güneş, Ankara 2021 

Türkiye Beslenme Rehberi, 2022
Diğer Kaynaklar - Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. Nihth edition, Lippincott Williams and Wilkins, 11th edition 2014.  

- Mahan K., Arlin M. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 13 th edition, 2012.

 
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Teorik: yağda eriyen vitaminlerin özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizlik durumundaki sağlık sorunları Pratik: Tahıl tanesinin yapısı ve bileşimi Teorik: Sözlü anlatım Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
2. Hafta Teorik: yağda eriyen vitaminlerin özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizlik durumundaki sağlık sorunları Pratik: Tahıl tanesinin yapısı ve bileşimi Teorik: Sözlü anlatım Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
3. Hafta Teorik: Suda eriyen vitaminlerin özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizlik durumundaki sağlık sorunları Pratik: Kurubaklagiller yapısı ve bileşimi Teorik: Sözlü anlatım Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
4. Hafta Teorik: Suda eriyen vitaminlerin özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizlik durumundaki sağlık sorunları Pratik: Süt ve yumurtanın yapısı, bileşimi Teorik: Sözlü anlatım Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
5. Hafta Teorik: Suda eriyen vitaminlerin özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizlik durumundaki sağlık sorunları Pratik: Kırmızı etin yapısı ve bileşimi Teorik: Sözlü anlatım Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
6. Hafta Teorik: Genel tekrar Pratik: Kümes hayvanlarının ve su ürünlerinin yapısı ve bileşimi Teorik: Sözlü anlatım Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
7. Hafta Ara Sınav Yazılı Sınav
8. Hafta Teorik: Makro ve mikro minerallerin işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizliğinde karşılaşılan sağlık sorunları Teorik: Sözlü anlatım Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
9. Hafta Teorik: Makro ve mikro minerallerin işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizliğinde karşılaşılan sağlık sorunları Teorik: Sözlü anlatım Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
10. Hafta Teorik: Makro ve mikro minerallerin işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizliğinde karşılaşılan sağlık sorunları Teorik: Sözlü anlatım Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
11. Hafta Teorik: Makro ve mikro minerallerin işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizliğinde karşılaşılan sağlık sorunları Teorik: Sözlü anlatım Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
12. Hafta Teorik: Makro ve mikro minerallerin işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizliğinde karşılaşılan sağlık sorunları Teorik: Sözlü anlatım Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
13. Hafta Teorik: Makro ve mikro minerallerin işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizliğinde karşılaşılan sağlık sorunları Teorik: Sözlü anlatım Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
14. Hafta Teorik: Makro ve mikro minerallerin işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinmesi, yetersizliğinde karşılaşılan sağlık sorunları Teorik: Sözlü anlatım Pratik: Sözlü anlatım ve laboratuvar uygulaması
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 20
Kısa sınav(lar) 2 20
Laboratuvar 1 20
Final 1 40


ÖÇ-1Su ve elektrolitlerin vücut çalışmasındaki önemini öğrenir.
ÖÇ-2Vitamin ve minerallerin insan beslenmesindeki önemini kavrar.
ÖÇ-3Besin gruplarını öğrenir. Besin gruplarına yönelik hazırlama, pişirme ve saklama ilkelerini bilir.
ÖÇ-4Besin işleme-saklamanın önemini ve yöntemlerini uygular ve öğrenir. 

Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4