Tanımsız
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Besin Toksikolojisi

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES4008 Besin Toksikolojisi 2/0/0 SA Türkçe 2
Dersin Amacı
1) Gıdalardaki toksik bileşenleri ve bu bileşenlerin toksisitelerini tanımak

2) Toksik bileşenlerin gıdalarda bulunma ve da gıdalara bulaşma mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olmak

3) Zehirli bileşenlerin insan vücudundaki etkilerini tanımak
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Derslere en az %70 katılım zorunludur.
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Aras Fahrettin Korkmaz
Asistanlar ---
Ders Gün,Saat ve Yeri Cuma, 14:00-15:45, CB-03-01, Teorik
Görüşme Saatleri ve Yeri Cuma, 14:00-15:45, CB-03-01
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1) Derslerin detaylı olarak anlatılması
 
2) Her hafta öğretilen konuların detayları kapsamında öğrencilerle soru-cevap yaparak öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesi
Temel Kaynaklar 1) Dersin öğretim üyesinin kendi çalışma notlarından ve ulusal+uluslararası kaynaklardan derleyerek hazırladığı detaylı sunumlar

2) Granvogl, M., Macmahon, S. (2019). "Food-Borne Toxicants-Formation, Analysis & Toxicology" ACS Symposium Series, USA.

3) Erdem, O., Bacanlı, M. (2021) "Temel Toksikoloji" Birinci Baskı, Ankara Nobel Tıp Kitabevleri, Ankara.
Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Toksikolojide Geçen Temel Kavramlar+Toksikolojinin Alt Çalışma Alan ve Kapsamları-1 Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
2. Hafta Toksikolojide Geçen Temel Kavramlar+Toksikolojinin Alt Çalışma Alan ve Kapsamları-2 Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
3. Hafta Toksik Etkenlerin Sınıflandırılması+Toksik Etkiler ve Toksisiteye Etki Eden Faktörler-1 Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
4. Hafta Toksik Etkenlerin Sınıflandırılması+Toksik Etkiler ve Toksisiteye Etki Eden Faktörler-2 Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
5. Hafta Toksik Etki Mekanizmaları Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
6. Hafta Toksisite Testleri Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
7. Hafta Ara Sınav Sınav
8. Hafta Gıda Alerjisi+Gıda-İlaç Etkileşimleri+Gıda Aşırı Duyarlılığı-1 Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
9. Hafta Gıda Alerjisi+Gıda-İlaç Etkileşimleri+Gıda Aşırı Duyarlılığı-1 Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
10. Hafta Mikotoksinler Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
11. Hafta Bakteriyel Toksinler Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
12. Hafta Hayvansal Toksinler Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
13. Hafta Bitkisel Toksinler Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
14. Hafta Gıdalardaki Ağır Metal Kalıntıları Dersin Teorik Anlatımı ve Öğrencilerle Soru-Cevap Yapılması
15. Hafta Final Sınavı Sınav
16. Hafta Final Sınavı Sınav
17. Hafta Final Sınavı Sınav
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-11) Gıda toksikolojisi kapsamındaki temel kavramlarını öğretir.
ÖÇ-22) Mikotoksinler başta olmak üzere diğer toksik bileşiklerin özelliklerini-insan vücudundaki etkilerini-klinik detay ve tedavi yöntemlerini açıklar.
ÖÇ-33) Gıda kontaminatlarınn ve alerjenlerinin toksisitelerini ve klinikteki tedavi yöntemlerini açıklar.
ÖÇ-44) Gıdalarda kullanılan katkı-koruyucu-renklendirici-kıvam ve lezzet arttırıcı kimyasalların toksisite semptomlarını ve klinikteki tedavi yöntemlerini açıklar.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4