Tanımsız
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Dünya Mutfakları

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES4010 Dünya Mutfakları 2/0/0 SA Türkçe 2
Dersin Amacı
Ülkelerin kültürlerinin öğrenilmesi, kültürel farklılıkları, kültürlerin mutfaklara etkisi, mutfak kültürlerinin tarihsel gelişimi ve yerel yemeklerin tanınması, uluslararası mutfakların sağlık üzerine etkilerini inceleme
Ön Koşullar Devam zorunluluğu
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Gözde Ekici
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı, 15:00-16:45, CB-01-01
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba, 09:00-15:00, SBF 2. Kat
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Sanal sınıf, senkron ders

 
Temel Kaynaklar Ders notları
Diğer Kaynaklar MacVeigh J. (Ed: Garza D), (2009). International cuisine, Clifton Park, NY, USA.

Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim yayını, No: 2171, Dünya Mutfakları I

Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim yayını, No: 2247, Dünya Mutfakları II
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Anadolu mutfak kültürünün kökenleri ve Türk mutfağı Anlatım, Soru-Cevap
2. Hafta Fransız mutfağı ve İtalyan mutfağı Anlatım, Soru-Cevap
3. Hafta İspanyol mutfağı Anlatım, Soru-Cevap
4. Hafta İngiliz ve Balkan mutfağı Anlatım, Soru-Cevap
5. Hafta İskandinav ve Rus mutfağı Anlatım, Soru-Cevap
6. Hafta Orta, Kuzey, Güney Amerika ve Meksika mutfağı Anlatım, Soru-Cevap
7. Hafta Çin mutfağı, Japon mutfağı Anlatım, Soru-Cevap
8. Hafta Ara sınav Sınav
9. Hafta Hint mutfağı Anlatım, Soru-Cevap
10. Hafta Kore mutfağı Anlatım, Soru-Cevap
11. Hafta Malezya, Endonezya, Tayland ve Vietnam Mutfakları Anlatım, Soru-Cevap
12. Hafta Orta Doğu ve Afrika mutfağı Anlatım, Soru-Cevap
13. Hafta Diğer Asya Mutfakları (Orta Asya, Iran, Afganistan, Pakistan) Anlatım, Soru-Cevap
14. Hafta Diğer Asya Mutfakları (Orta Asya, Iran, Afganistan, Pakistan) Anlatım, Soru-Cevap
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 20
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 20
Final 1 60


ÖÇ-1Kültür ve yemek ilişkisi konusunda bilgi ve beceri kazanır.
ÖÇ-2Ülkelere göre yemek kültürleri konusunda bilgi ve beceri kazanır.
ÖÇ-3Farklı ülke mutfaklarının özelliklerini tanıyabilme konusunda bilgi ve beceri kazanır
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3