Tanımsız
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

Beslenme ve Diyetetik Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı

Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES6005 Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı 2/2/0 SA Türkçe 3
Dersin Amacı
Beslenme ve diyet danışmanlığı hizmetlerinde etkili iletişim, beslenme eğitimi hazırlama ve sunma konularını değerlendirmektir.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Sevil Nas
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Cuma, 14:00-17:45, B2 amfi
Görüşme Saatleri ve Yeri Cuma, 13:30-14:00, ders hocası ofisi
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme

Senkron Ders, Sanal Sınıf

Temel Kaynaklar 1. Nutrition Education, Contento IR., Jones and Bartlett Publishers, Second edition,2011. 

2. Besenme Eğitimi, Şanlıer N., Akdevelioğlu Y., Hedef CS Basın Yayın, 2. Baskı, 2020. 
Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Eğitimin önemi ve öğrenme kuramları Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
2. Hafta Öğretim ilke ve yöntemleri Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
3. Hafta Beslenme Eğitiminin önemi Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
4. Hafta Beslenme Eğitimi programı geliştirme, materyal hazırlama Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
5. Hafta Yaşam Döngüsünde beslenme eğitiminin önemi Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
6. Hafta Yetişkinlerde beslenme eğitimi Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
7. Hafta Çocuklarda ve ailelerde beslenme eğitimi Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta İletişim, iletişim engelleri ve danışmanlık Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
10. Hafta Beslenme okuryazarlığı Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
11. Hafta Örnek Eğitim Programı-I Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
12. Hafta Örnek Eğitim Programı-II Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
13. Hafta Örnek eğitim programı-III Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
14. Hafta Örnek eğitim programı IV Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 30
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 30
Final 1 40


ÖÇ-1Diyetetik uygulamalarında etkili iletişim bileşenlerini tanımlayabilecektir
ÖÇ-2Öğrenme kuramı, davranış değişikliği teorisi ile beslenme eğitimi planlayabilecektir uygun materyal kullanarak etkili beslenme eğitimi uygulayabilecektir. Öğrenme kuramı, davranış değişikliği teorisi ile beslenme eğitimi planlayabilecek ve uygun materyal kullanarak etkili beslenme eğitimi uygulayabilecektir. Öğrenme kuramı, davranış değişikliği teorisi ile beslenme eğitimi planlayabilecektir
ÖÇ-3Uygun materyal kullanarak etkili beslenme eğitimi uygulayabilecektir
ÖÇ-4Danışmanlık ve eğitimin etkinliğini değerlendirebilecektir
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4