Tanımsız
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Beslenme ve Mikrobiyota

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES6011 Beslenme ve Mikrobiyota 3/0/0 SA Türkçe 3
Dersin Amacı
Beslenme, mikrobiyota ve sağlık ilişkisinin öğrenilmesi
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi GÖZDE EKİCİ
Asistanlar Arş.Gör. Rümeysa Özçalkap
Ders Gün,Saat ve Yeri Çarşamba, 09.00 - 11.45, Cats Platformu
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba 08:30-09:00 Cats Platformu
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
Temel Kaynaklar - Schwiertz, A. Microbiata of the Human Body. Springer, 2016.
Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Ders İçeriğinin ve Deeğerlendirme Ölçütlerinin Belirlenmesi, tanışma Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
2. Hafta Mikrobiyota Kavramı Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
3. Hafta Sağlık Mikrobiyota İlişkisine Genel Bakış, Hastalıklar ve Mikrobiyota Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
4. Hafta Mikrobiyota Obezite ilişkisi, Klinikte Probiyotik Kullaınımı, İdeal Probiyotik Seçimi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
5. Hafta Mikrobiyotanın Bağırsak Sınırları Dışında Etkileri, Psikobiyotikler Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
6. Hafta Geçirgen Bağırsak Sendromu, Mikrobiyota Değişikleri ve Beslenme Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
7. Hafta Ara sınav
8. Hafta Farklı Diyet Türlerinin Mikrobiyotaya Etkisi, Mikrobiyota Tabanlı Beslenme Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
9. Hafta Güncel literatür tartışması, sunumlar Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
10. Hafta Güncel literatür tartışması, sunumlar Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
11. Hafta Güncel literatür tartışması, sunumlar Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
12. Hafta Güncel literatür tartışması, sunumlar Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
13. Hafta Güncel literatür tartışması, sunumlar Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
14. Hafta Güncel literatür tartışması, sunumlar Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 40
Derse Devam / Katılım 1 15
Final 1 45


ÖÇ-1Beslenme ve mikrobiyota ilişkisini öğrenir.
ÖÇ-2Sağlıklı mikrobiyotanın hastalıklar ile ilişkisini öğrenir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2