Tanımsız
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Yeme Davranışı Bozuklukları

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES8006 Yeme Davranışı Bozuklukları 3/0/0 SA Türkçe 3
Dersin Amacı
Yeme davranışları bozukluklarının tanımını, gelişimini ve uygulanması gereken beslenme yaklaşımının öğrenilmesi.


Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Olcay Barış Kanbur
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Pazartesi, 18:00-20:45 Cats Uzaktan Eğitim
Görüşme Saatleri ve Yeri Pazartesi 10:00-12:00 Cats
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
Temel Kaynaklar -Mahan L.K., Escott-Stump S., Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10th Edition, W. B. Saunders Company, USA, 2000.
Diğer Kaynaklar -Becker AE, Grinspoon SK, Klibanski A, Herzog DB. Eating disorders. New England Journal of Medicine, 1999; 340(14): 1092-8.

-Andersen AE. Eating disorders in males. In: Brownell KD, Fairburn CG, eds. Eating disorders and obesity: a comprehensive handbook. New York: Guilford Press, 1995; 177-87.
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Yeme bozukluklarına giriş Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
2. Hafta Aşırı zayıflık ve az yemek yeme Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
3. Hafta Anoreksiya nevroza Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
4. Hafta Bulimiya nervoza Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
5. Hafta Tıkınırcasına yeme sendromu Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
6. Hafta Gece yeme sendromu ve diğerleri Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
7. Hafta Ara sınav
8. Hafta Duygusal yeme davranışları Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
9. Hafta Diyetsel kısıtlama ve kontrollü yeme Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
10. Hafta Yeme bozukluklarında tıbbi beslenme tedavisi Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
11. Hafta Yeme bozukluklarında tıbbi beslenme tedavisi Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
12. Hafta Atletlerde yeme bozuklukları Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
13. Hafta Alanla İlgili Projelerin Sunumu Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
14. Hafta Alanla İlgili Projelerin Sunumu Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 0
Final 1 50


ÖÇ-1Yeme bozukluklarını öğrenir.
ÖÇ-2Duygusal yeme davranışlarını öğrenir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2