Tanımsız
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


İmmün Sistem ve İmmünonütrisyon

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES8007 İmmün Sistem ve İmmünonütrisyon 3/0/0 SA Türkçe 3
Dersin Amacı
İmmün sistem ve beslenme ve spesifik besin ögeleri arasındaki ilişkinin öğrenilmesi
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders, bu öğretim yılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama, Sunum
Temel Kaynaklar -Mahan L.K., Escott-Stump S. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10th Edition, W. B. Saunders Company, USA, 2000.
Diğer Kaynaklar -Friedland,J.,Lightstone L. Infection and Immunity,2th Edition,Taylor Francis Group,UK,2004.

-Gershwin,E.,Nestel P.,Keen C.Handbook of Nutrition and Immunity,Humana Press,New Jersey,2004. Watson       

-R.,Zibadi S.,Preedy V.Dietary Components and Immune Function,New Jersey,2010.
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta İmmün Sistem Tanımı ve İmmün Sistem Organları Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama, Sunum
2. Hafta İmmün Sistem Fonksiyonları ve İmmün Yanıt Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama, Sunum
3. Hafta Humoral ve Hücresel İmmünite Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama, Sunum
4. Hafta İnflamasyon ve İmmünosupresifler I Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama, Sunum
5. Hafta İnflamasyon ve İmmünosupresifler II Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama, Sunum
6. Hafta Malnutrisyon,Obezite ve İmmün Fonksiyonlar Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama, Sunum
7. Hafta 1. Ara sınav
8. Hafta İmmünutrientler/Glutamin Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama, Sunum
9. Hafta Arginin/ w-3 yağasitleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama, Sunum
10. Hafta Selenyum,Çinko,Bakır Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama, Sunum
11. Hafta Folik Asit,A vitamini,C vitamini Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama, Sunum
12. Hafta 2. Ara sınav
13. Hafta Cerrahi Dışı ve Cerrahi Onkolojik Hastalıklarda İmmünonutrisyon Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama, Sunum
14. Hafta Cerrahi Dışı ve Cerrahi Onkolojik Hastalıklarda İmmünonutrisyon Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama, Sunum
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 2 40
Final 1 60


ÖÇ-1İmmün sistem ve beslenme arasındaki ilişkiyi öğrenir.
ÖÇ-2İmmünonutrisyona yönelik bilgilerini geliştirir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2