Tanımsız
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

Beslenme ve Diyetetik Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Sağlık Alanında Sunum ve İletişim Becerileri

Sağlık Alanında Sunum ve İletişim Becerileri

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES1007 1 Sağlık Alanında Sunum ve İletişim Becerileri 2/1/0 Z Türkçe 3
Dersin Amacı
İletişimde güzel konuşma sanatı ve sunum olgularını kapsamlı bir şekilde tekrarlamak.
Öğrencileri etkili konuşma ve sunum konusunda bilinçlendirmek.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Derse devam zorunluluğu
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Gözde Kuzu Uluçay
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders, bu eğitim öğretim yarıyılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Kuramsal bilginin sunumu, tartışma, örnek-vaka incelemesi
Temel Kaynaklar

Prof. Dr.Ünsal Oskay, İletişimin ABC’si, Der Yayınları, 1999, İstanbul. 

Yrd. Doç. Dr. İnci Çınarlı, Sağlık İletişimi ve Medya, Nobel Yayın Dağıtım, 2008, İstanbul.

Michel Foucault, Kliniğin Doğuşu, Doruk Yayınları, 2002, İstanbul. 


Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Sağlıklı İletişime Giriş Soru-Cevap
2. Hafta Sağlık ve İletişime İlişkin Kavramsal Tanımlar Sunum ve sözlü anlatım
3. Hafta Sağlık Profesyonellerinin İletişim Becerileri I/Farkındalık Sunum ve Sözlü Anlatım/Uygulama
4. Hafta Sağlık Profesyonellerinde İletişim Becerileri II/ Etkin Dinleme – Hikaye Alma Sunum Sözlü Anlatım/ Uygulama
5. Hafta Sağlık Profesyonellerinde İletişim Becerileri III/ Empati Sunum Sözlü Anlatım
6. Hafta Sağlık Profesyonelleri için Geri Bildirim Sözlü Anlatım
7. Hafta Ara Sınav
8. Hafta Sağlıkta Enformasyon ve Sağlık Mevzuatı Sözlü Anlatım
9. Hafta Yazılı İletişim ve Rapor Teknikleri Sözlü Anlatım
10. Hafta Beden Dili ve Etkili Sunum Teknikleri Sözlü Anlatım
11. Hafta İletişim ve Etik Sözlü Anlatım
12. Hafta Sağlık İletişimine Giriş Sözlü Anlatım
13. Hafta Sağlık Okur Yazarlığı Sözlü Anlatım
14. Hafta Sağlık İletişimi Kampanya Tasarımı Sözlü Anlatım
15. Hafta Tekrar Öğrenci Katılımı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Hedef kitlesi (Danışan, danışan yakını, meslektaşlarıyla) iletişim eylemlerinde empati, geribildirimi etkin kullanmayı öğrenir, İletişim ve sunum tekniklerinde etik prensiplere ilişkin kavrayışı kazanır. Nitelikli sağlık enformasyonunun tanımlar ve analiz eder, Sağlık enformasyonu ve mesleki deneyimlerini hedef kitlenin beklentileri ve gereksinimleri doğrultusunda sunabilir. Sağlık iletişimi ve okur yazarlığı alanında temel bilgi birikimini kazanır.
ÖÇ-2İletişim kavramı ile Etkili Sunum ve Teknikleri arasında bağlantı kurabilecek.
ÖÇ-3İletişim ve Etkili Sunum konusunda bilinçlenerek kendini ifade edebilecek
ÖÇ-4İletişim alanına hakim olarak kendi cümleleri ile kavramları etkili sunum teknikleri kullanarak yorumlayabilecek
ÖÇ-5Geçmiş ve günümüz sunum tekniklerinin, görsel, yazılı basında yer almaları konusunda bilgi sahibi olarak ayırt edici olabilecek, farklılıkları ve benzerlikleri tespit edebilecek.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5