Lisans
Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Uygulamalı Derin Öğrenme

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
CSE0471 Uygulamalı Derin Öğrenme 2/0/2 SA İngilizce 6
Dersin Amacı
Makine öğrenimi, veriler ve yeni gözlemler hakkında tahminler yapabilen veriye dayalı modeller oluşturmak için algoritmaları inceler. Derin öğrenme olarak da bilinen derin sinir ağlarına dayalı makine öğrenimi yaklaşımlarındaki son gelişmeler, bilgisayar görüşü, doğal dil işleme, konuşma tanıma ve robotik dahil olmak üzere birbiriyle yakından ilişkili birçok alanda performans kırılmalarına ve hızlandırılmış araştırmalara yol açmıştır. Bu ders, yalnızca derin öğrenmenin temellerini kapsamayı değil, aynı zamanda çağdaş araştırmayı da kavramayı amaçlamaktadır. Kurs, makine öğrenimi ve sayısal optimizasyona kısa bir genel bakışla başlayacak. Ardından, ileri beslemeli sinir ağı mimarileri ve evrişimli sinir ağlarının tasarımı, eğitimi ve görselleştirilmesindeki temel teknikler ve modern yaklaşımlar tanıtılacaktır. Görüntülerdeki görsel varlıkların uzamsal lokalizasyonu için evrişimli sinir ağı tabanlı yöntemler ele alınacaktır. Tekrarlayan sinir ağı mimarileri ve bunların dil ve görüntü anlamadaki uygulamaları tartışılacaktır. Bunu derin üretken modellerdeki son gelişmeler takip edecek. Son olarak, derin takviyeli öğrenme ele alınacaktır.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Fatma Patlar Akbulut
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Bu ders bu dönem açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Tartışma, LAB, Ödevler ve Proje.
Temel Kaynaklar

Goodfellow, Y. Bengio, A. Courville, Deep Learning, MIT Press, 2016. http://www.deeplearningbook.org.

K. P. Murphy, Machine Learning: A Probabilistic Perspective, MIT Press, 2012.

C. M. Bishop, Pattern Recognition and Machine Learning, Springer, 2006.

Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Giriş, makine öğrenimine genel bakış, doğrusal sınıflandırıcılar, kayıp fonksiyonları. Anlatım, Uygulama.
2. Hafta Optimizasyon, Stokastik gradyan inişi ve modern değişkenler, geriye yayılım. Anlatım, Uygulama.
3. Hafta İleri beslemeli ağlar ve eğitim, Aktivasyon fonksiyonları, başlatma, düzenlileştirme, toplu normalleştirme, model seçimi, topluluklar. Anlatım, Uygulama.
4. Hafta İleri beslemeli ağlar ve eğitim, Aktivasyon fonksiyonları, başlatma, düzenlileştirme, toplu normalleştirme, model seçimi, topluluklar. Anlatım, Uygulama.
5. Hafta Konvolüsyonel sinir ağları, Temeller, mimariler, havuzlama, görselleştirme. Anlatım, Uygulama.
6. Hafta Konvolüsyonel sinir ağları, Temeller, mimariler, havuzlama, görselleştirme. Anlatım, Uygulama.
7. Hafta Uzamsal yerelleştirme için derin öğrenme, Transpoze evrişim, havuzlama, nesne algılama, semantik bölümleme. Anlatım, Uygulama.
8. Hafta Tekrarlayan sinir ağları, Tekrarlayan sinir ağları (RNN), uzun-kısa süreli bellek (LSTM), dil modelleri, makine çevirisi, resim yazısı, video işleme, görsel soru cevaplama, video işleme, tanımlardan öğrenme, dikkat. Anlatım, Uygulama.
9. Hafta Tekrarlayan sinir ağları, Tekrarlayan sinir ağları (RNN), uzun-kısa süreli bellek (LSTM), dil modelleri, makine çevirisi, resim yazısı, video işleme, görsel soru cevaplama, video işleme, tanımlardan öğrenme, dikkat. Anlatım, Uygulama.
10. Hafta Tekrarlayan sinir ağları, Tekrarlayan sinir ağları (RNN), uzun-kısa süreli bellek (LSTM), dil modelleri, makine çevirisi, resim yazısı, video işleme, görsel soru cevaplama, video işleme, tanımlardan öğrenme, dikkat. Anlatım, Uygulama.
11. Hafta Derin üretken modeller, Otomatik kodlayıcılar, varyasyonel otomatik kodlayıcılar, üretici rakip ağlar, otomatik gerileyen modeller, üretici görüntü modelleri, denetimsiz ve kendi kendini denetleyen temsili öğrenme. Anlatım, Uygulama.
12. Hafta Derin üretken modeller, Otomatik kodlayıcılar, varyasyonel otomatik kodlayıcılar, üretici rakip ağlar, otomatik gerileyen modeller, üretici görüntü modelleri, denetimsiz ve kendi kendini denetleyen temsili öğrenme. Anlatım, Uygulama.
13. Hafta Derin pekiştirmeli öğrenme, Politika gradyan yöntemleri, Q-Learning, Proje sunumları Anlatım, Uygulama.
14. Hafta Derin pekiştirmeli öğrenme, Politika gradyan yöntemleri, Q-Learning, Proje sunumları Anlatım, Uygulama.
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 30
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 3 15
Projeler 1 15
Final 1 40


ÖÇ-1Derin öğrenmenin temellerini anlayabilirim.
ÖÇ-2Derin öğrenmedeki temel teknikleri ve bu alandaki temel araştırmaları bilebilirim.
ÖÇ-3Derin sinir ağları sistemlerini tasarlayabilir ve uygulayabilirim.
ÖÇ-4Bilgisayarla görme alanında yeni uygulama gereksinimlerini belirleyebilirim.
ÖÇ-5Makul çalışma hedeflerini belirleyebilirim ve hedeflere ulaşmak için gereken kaynakları tahmin edebileceğim.
ÖÇ-6Proje faaliyetlerini açıklayan bilimsel ve teknik belgeleri yapılandırabilme ve hazırlayabilirim.
ÖÇ-7Bilimsel ve teknik belgeleri okuyup anlayarak çalışma kursu sırasında edindiğim bilgileri bağımsız olarak genişletebilirim.
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11
ÖÇ 1           
ÖÇ 2           
ÖÇ 3           
ÖÇ 4           
ÖÇ 5           
ÖÇ 6           
ÖÇ 7