Bilgisayar Mühendisliği

Görüntü İşleme

CSE0451 Görüntü İşleme 2/0/2 SA İngilizce 6

This course introduces the fundamentals of image processing. The students are expected to develop an understanding on how the visual data (images and video) are processed, either to convert one representation to another, or to manipulate data for further analysis. The course forms a basis for the students who wish to specialize in interrelated disciplines like computer vision and computational photography. The topics to be covered will be on image formation, point operations, spatial filtering, frequency domain approaches, pyramids, wavelets, feature extraction, image smoothing, and image segmentation. The course also reserves two weeks for introductory-level deep learning to provide insights into the state-of-the-art in image processing. It will ensure both theoretical/mathematical and practical aspects.

Ön Koşullar Yok
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Ezgi Demircan Türeyen
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Bu ders bu dönem açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, tartışma, demonstrasyon
Temel Kaynaklar

·         Szeliski, Richard. Computer vision: algorithms and applications, 2nd ed. 2022. (with online draft.)

·         Digital Image Processing, R.C. Gonzalez, R.E. Woods, Pearson Prentice Hall 2008.

Diğer Kaynaklar

Concise Computer Vision: An Introduction into Theory and Algorithms, Springer, Series: Undergraduate Topics in Computer Science, by Reinhard Klette, 2014. ISBN 978-1-4471-6319-0.

1. Hafta Giriş, Görüntü oluşumu Sözlü anlatım
2. Hafta Renk ve Nokta işlemleri Sözlü anlatım,Labaratuvar
3. Hafta Uzamsal filtreleme Sözlü anlatım
4. Hafta Frekans Alanı Yöntemleri Sözlü anlatım,Labaratuvar
5. Hafta Frekans Alanı Yöntemleri (devam) Sözlü anlatım,Labaratuvar
6. Hafta Görüntü piramitleri Sözlü anlatım,Labaratuvar
7. Hafta Gradyan, kenar, kontur Sözlü anlatım,Labaratuvar
8. Hafta Yıliçi Sınavı Sözlü anlatım,Labaratuvar
9. Hafta Görüntü pürüzsüzleştirme Sözlü anlatım,Labaratuvar
10. Hafta Görüntü bölütleme Sözlü anlatım,Labaratuvar
11. Hafta Yapay Öğrenme Sözlü anlatım,Labaratuvar
12. Hafta Derin öğrenme temelleri: Yapay sinir ağları Sözlü anlatım,Labaratuvar
13. Hafta Derin öğrenme temelleri: Evrişimli sinir ağları Sözlü anlatım,Labaratuvar
14. Hafta Proje sunumları Sözlü anlatım,Labaratuvar

ÖÇ-1Bir görüntünün nasıl oluştuğu ve temsil edildiğini tarif edebilirim.
ÖÇ-2Rengin nasıl algılandığı ve renk uzayları hakkında tartışabilirim.
ÖÇ-3Gri-seviye dönüşümlere aşinayım.
ÖÇ-4Görüntüler üzerinde iki boyutlu konvolüsyon, filtreleme ve pürüzsüzleştirme işlemlerinin nasıl yapılacağını biliyorum.
ÖÇ-5Uzamsal ve frekans alanı tekniklerini karşılaştırabilirim. Görüntüleri frekans alanında temsil etmeyi biliyorum ve Fourier serileri, Evrişim Teoremi, örnekleme, Gabor dalgacıkları ve yönlendirilebilir filtreler hakkında tartışabilirim.
ÖÇ-6Görüntü piramitleri kavramını biliyorum.
ÖÇ-7Kenarlar, dairesel lekeler (blob) ve konturlar gibi düşük seviyeli özellikleri nasıl tespit edeceğimi biliyorum.
ÖÇ-8Görüntü pürüzsüzleştirme ilkelerine ve temel gürültü giderme tekniklerine aşinayım.
ÖÇ-9Görüntü bölütleme ilkelerine ve temel bölütleme tekniklerine aşinayım.
ÖÇ-10Görüntü işleme kapsamında derin öğrenmenin temellerine aşinayım.
ÖÇ-11Python ile görüntü işleme uygulamaları yapabilirim.
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11