Bilgisayar Mühendisliği

Mobil Programlama II

CSE0407 Mobil Programlama II 2/0/2 SA İngilizce 6
 Mobil sistemlerle ilgili temel sorunların, teknolojilerin ve paradigmaların eksiksiz genel görünümü. Mobil hizmet mimarilerini, kablosuz / mobil ağları ve mobil cihazların karakteristik sınırlamalarını anlama. Gelişmiş cep telefonlarını, akıllı telefonları ve tabletleri programlamada uygulamalı deneyimler. Mobil uygulamalarda modern eğilimler hakkında bilgi: kullanıcı odaklı ve bağlam bağımlı hizmetleri, her yerde bulunan eğlence ve giyilebilir bilgisayarlar.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Akhan Akbulut
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Bu ders bu dönem açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri  Yazılı kod örnekleri üzerine tartışma ve fonksiyonel algoritmayı yazmayı öğrenme. Proje, Ödevler
Temel Kaynaklar   T. Mikkonen, Programming mobile devices: an introduction for practitioners
 F. Fitzek, F. Reichert, Mobile phone programming and its application to wireless networking
 P. Golding, Next generation wireless applications: creating mobile applications in a Web 2.0 and Mobile 2.0 world
Diğer Kaynaklar
1. Hafta Giriş, Mobil Platformlar ve Mimariler
2. Hafta Mobil ortamın kısıtlı kullanıcı arabirimi, sınırlı hesaplama performansı için önemli sınırlamaları ele alma
3. Hafta Hafıza bilinci, güç yönetimi Mobil uygulamalarda güvenlik ve gizlilik
4. Hafta Mobil şebekeler (GPRS, EDGE, 3G), Bluetooth veya WiFi teknolojilerine dayanan kablosuz kişisel alan şebekeleri
5. Hafta Mobil kablosuz ağlarda yer ve gizlilik koruması
6. Hafta Mobil kullanıcılara adresleme ve yönlendirme
7. Hafta Bağlantı kesilmesi - veri senkronizasyonu
8. Hafta Mobil Veritabanları
9. Hafta Mobil Veritabanları (2), kalıcı depolama
10. Hafta Mobil güvenlik
11. Hafta Konum / bağlam farkında hizmetler
12. Hafta Multimedya hizmetleri ve yeni teknolojiler
13. Hafta Uygulama dağıtımı
14. Hafta Uygulama testi

ÖÇ-1Farklı mobil uygulama modellerini / mimarilerini ve kalıplarını tanımlama ve karşılaştırma.
ÖÇ-2Bir mobil geliştirme çerçevesinin bileşenlerini ve yapısını tanımlama
ÖÇ-3Güvenli ortamda bir mobil geliştirme.
ÖÇ-4Bakımlı ve verimli bir mobil uygulama geliştirerek ileri programlama yeterliliğini gösterme
ÖÇ-5Bir mobil ortamda çalışmanın getirdiği kısıtlamaları ve zorlukları ele alın ve böylece fırsatları ticari ve / veya sosyal fayda için kullanma
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11