Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği

Web Madenciliği

CSE0457 Web Madenciliği 2/0/2 SA İngilizce 6
 Bu dersin amacı öğrencilere web yapısı, web içerik ve kullanım madenciliği gibi temel web madenciliği konularının öğretilmesidir.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Assis. Prof. Dr. İsmail KOÇ
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Bu ders bu dönem açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Anlatım, uygulama.
Temel Kaynaklar - An Introduction to Information Retrieval,

Christopher D. Manning

Prabhakar Raghavan

Hinrich Schütze

- Web Data Mining: Exploring Hyperlinks, Contents, and Usage Data (Data-Centric Systems and Applications), Springer; 2nd ed. 2011 edition (July 1, 2011)

- Mining the Web: Discovering Knowledge from Hypertext Data,Morgan Kaufmann; 1 edition (October 23, 2002)
Diğer Kaynaklar
- Web Scraping with Python / COLLECTING MORE DATA FROM THE MODERN WEB
Ryan Mitchell

-Matthew A. Russell, "Mining the Social Web: Analyzing Data from Facebook, Twitter, LinkedIn, and Other Social Media Sites", O'Reilly Media, ISBN: 978-1449388348, 2011.
1. Hafta Ders tanıtımı, giriş. Sözlü ve yazılı anlatım.
2. Hafta Boolean Retrieval Sözlü ve yazılı anlatım.
3. Hafta The term vocabulary and postings lists Sözlü ve yazılı anlatım.
4. Hafta Dictionaries and tolerant retrieval Sözlü ve yazılı anlatım.
5. Hafta Index Construction, Index compression Sözlü ve yazılı anlatım.
6. Hafta Scoring, term weighting and the vector space model Sözlü ve yazılı anlatım.
7. Hafta Arasınav. Arasınav.
8. Hafta Variant tf-idf functions, Computing scores in a complete search system Sözlü ve yazılı anlatım.
9. Hafta Evaluation in information retrieval Sözlü ve yazılı anlatım.
10. Hafta Relevance feedback and query compression Sözlü ve yazılı anlatım.
11. Hafta XML Retrieval, Probabilistic information retrieval, Language models for information retrieval Sözlü ve yazılı anlatım.
12. Hafta Text classification and Naive Bayes Sözlü ve yazılı anlatım.
13. Hafta Vector space classification Sözlü ve yazılı anlatım.
14. Hafta Support vector machines and machine learning on documents Sözlü ve yazılı anlatım.
15. Hafta Flat clustering
16. Hafta web search basics
17. Hafta web crawling an indices, link analysis

ÖÇ-1Öğrenciler Web madenciliği uygulamalarında yaygın olarak kullanılan algoritmalar ve mimariyi açıkyabilir.
ÖÇ-2Öğrenciler Web içerik madenciliği, web yapı madenciliği ve web kullanım madenciliği alanlarını ve aralarındaki ayrımı tanımlayabilir.
ÖÇ-3Öğrenciler Web arama motorlarında arama, dizinleme ve sıralamanın nasıl yapıldığını ve web yapısını açıklayabilir.
ÖÇ-4Öğrenciler temel Web madenciliği kavram ve yöntemlerini uygulayabilirler.
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11