Lisans
Mühendislik Fakültesi
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Telsiz ve Mobil İletişim Sistemleri

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
EE0818 Telsiz ve Mobil İletişim Sistemleri 3/0/0 SA İngilizce 6
Dersin Amacı
Bu dersin amacı telsiz iletişim konusunda temel bilgileri vermek, mobil ve telsiz iletişim mimarileri, nesilleri (G) ve tipleri konularında öğrencileri bilgilendirmek, ve bu konularda standart ve uygulamaları paylaşmaktır. Böylece öğrenciler telsiz iletişim ve hücresel sistemler ile ilgili temel bilgileri alacaklar, telsiz bir iletişim sisteminin tasarımını öğrenecekler ve daha ileri düzeyde bir eğitime hazır hale geleceklerdir.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Öğr.Gör. Sinan Orallı
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe 09:00-12:00, 2B-07/09
Görüşme Saatleri ve Yeri Perşembe 14:00 - 15:00, 2D-11
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım ve uygulama
Temel Kaynaklar
Theodore S. Rappaport (2002),  Wireless Communications : Principles and Practice, Prentice Hall, 0-13-042232-0
David Tse, Pramod Viswanath, Fundamentals of Wireless Communications. Cambridge University Press

William C.Y.Lee, Wireless and Cellular Telecommunications, McGraw-Hill, 0-07-150141-X

Siegmund M.Redl, Matthias K.Weber, Malcolm W.Oliphant, GSM and Personel communication handbook,  Artech House, 0-89006-957-3

Asha Mehrotra, GSM System Engineering, Artech House, 0-890006-860-7 
Diğer Kaynaklar  

CATS sistemine yüklenecek sunumlar, muhtelif grafik ve ders materyelleri.
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Dersin tanımı. Telsiz iletişim sistemlerinin tarihçesi, gelişimi, temel tanımlar ve güncel durum. Sözlü anlatım, sunum.
2. Hafta Dersin tanımı. Telsiz iletişim sistemlerinin tarihçesi, gelişimi, temel tanımlar ve güncel durum. Sözlü anlatım, sunum.
3. Hafta Telsiz iletişim sistemlerine örnekler.Paging, telsiz telefon (CT0,CT1,CT2,DECT) Hücresel telefon sistem nesilleri (1G - 4.5G). Frekans tahsisleri, temel ilke ve uygulamalar. Sözlü anlatım, sunum
4. Hafta Telsiz iletişimde "hücre" kavramı. Temel tasarım parametreleri. Frekansları tekrar kullanım. Kanal tahsis stratejileri.Handoff, Girişim ve sistem kapasitesi hesapları. Sözlü anlatım, sunum
5. Hafta Girişim ve sistem kalitesi hesaplama. Kapsam ve kapasiteyi iyileştirme yöntemleri. Sözlü anlatım, sunum
6. Hafta Hücresel şebeke planlama, sistemlerde kapsam alanı, Kapasite ve trafik hesapları. Problem çözümleri, sorular ve cevaplar. Sözlü anlatım, problemler, uygulama
7. Hafta Ara Sınav Sınav
8. Hafta Telsiz iletişimde dalga yayılımı. İşaret zayıflaması. Friis formülü. Serbest alanda propagasyon modelleri. Sözlü anlatım, sunum
9. Hafta Antenler, anten kazancı, değişik uygulamalarda anten seçimleri. Yansıma problemleri Sözlü anlatım, sunum
10. Hafta Kırılma,saçılma, Doppler olayı , Fading problemleri veçözümler. Sözlü anlatım, sunum, problemler, uygulama
11. Hafta Hücresel şebekelerde veri iletimi. Yeni erişim yöntemleri, CDMA,OFDM. Bu iletişim sistemlerinde kullanılan Sözlü anlatım
12. Hafta Hücresel şebekelerde veri iletimi. Yeni erişim yöntemleri, CDMA,OFDM. Bu iletişim sistemlerinde kullanılan modülasyon tipleri. Sözlü anlatım
13. Hafta WLAN, Internet erişimi için telsiz modemler, IEEE 802.11 a/b/g/n sistemlerinin temelleri. Kapsam alanı optimizasyonu.Telsiz mobil iletişimin geleceği. Sözlü anlatım
14. Hafta Revizyonlar, Problem çözümleri, sorular ve cevaplar. Uygulama ve sunum
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 30
Final 1 50


ÖÇ-1Explain today's and the future of the wireless telecommunication system. Discuss the realities behind the actual wireless communications. Interpret visions and trends in cellular radio and personal communications.
ÖÇ-2Recognize the wireless communication systems, Paging systems, Cordless telephone systems (CT0-CT1-CT2 – DECT systems), Cellular Telephone systems –1st generation (1G) analog systems with examples.
ÖÇ-3"Describe and compare modern wireless cellular communication systems. Second generation (2G) Cellular Networks. GSM – IS136 - PDC. Evolution of 2,5G TDMA standards – HSCSD , GPRS , EDGE. Third Generation (3G) wireless cellular networks – 3G , W-CDMA ; cdma2000-TD-SCDMA. Wireless Local Area networks (WLAN’s) Bluetooth and Personal Area Networks (PAN’s) "
ÖÇ-4Analyse how a cellular phone call is made ?
ÖÇ-5Define the Cellular Concept – Explain the System Design Fundamentals. Frequency reuse, Channel assignment strategies, Handoff strategies.
ÖÇ-6Calculate the co-channel interference and the system capacity,
ÖÇ-7Define Trunking and Grade of Service, solve the problems related to the improvement of the coverage & capacity in cellular systems
ÖÇ-8Analyse and formulate Radio Propagation , Large scale path loss.Free space propagation model, Reflection, Diffraction, Scattering
ÖÇ-9Describe the Modulation techniques for Mobile Radio modulations. Compare analog modulations AM-SSB-FM and digital modulations : BPSK-DPSK-QPSK-MSK-GMSK-MPSK-QAM
ÖÇ-10Describe and compare Multiple Access Techniques for wireless communications. FDMA, TDMA, CDMA, OFDM
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11