Sanat ve Tasarım Fakültesi

Film Dili I

STV1001 1 Film Dili I 1/2/0 Z Türkçe 4

Bu dersin amacı;

Sinemaya hem teorik hem de pratik anlamda giriş olan Film Dili 1 dersinin amacı, dünyadaki klasik ve güncel film örnekleri üzerinden sinemanın anlatım dilinin tüm öğeleriyle kavranması; kamera ile anlam yaratmaya pratik olarak bir giriş yapılmasıdır.

Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Dr. Ulaş Cihan Şimşek
Ders Gün,Saat ve Yeri Pazartesi, 13:00-15:45, AK 3C0406
Görüşme Saatleri ve Yeri Öğretim Üyesinin ismi, Gün, XX.XX-XX.XX, xxx Yerleşkesi Ofis no
Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Anlatım, Tartışma, Uygulama

Temel Kaynaklar

Bordwell, David. Kristin. Thompson, Film Sanatı, Ankara: Deki Yayınevi, 2013.

Diğer Kaynaklar

Arijon, Daniel. Film Dilinin Grameri -1, İstanbul: ES Yayınları, 2005.

Arijon, Daniel. Film Dilinin Grameri -2, İstanbul: ES Yayınları, 2005.

Arijon, Daniel. Film Dilinin Grameri -3, İstanbul: ES Yayınları, 2005.

Brown, Blain. Sinematografi, İstanbul: Hil Yayınları, 2014.

Dmytryk, Edward. Sinemada Yönetmenlik, Oyunculuk, Kurgu, İstanbul: Doruk Yayınları, 2008

Macelli Joseph V. Sinemanın Beş Temel Öğesi , İstanbul: İmge Yayınları, 2014.

1. Hafta Tanışma, Dersin İçeriği Hakkında Bilgi, Kaynakça ve Film Listesinin Verilmesi , Film Diline Genel Giriş Sözlü anlatım
2. Hafta Sinemada İlk Eğilimler; İlk Filmler ( Lumiere Kardeşler), Belge Filmden Öykülü Filme Geçiş (Meliés), İlk Kurgu Denemeleri ( Griffith, Porter) Sözlü anlatım
3. Hafta Sinemanın Temel İlkeleri 1: Kompozisyon, Çekim Ölçekleri, Kurgu ( Vertov, Eisenstein, Pudovkin) Sözlü anlatım
4. Hafta Sinemanın Temel İlkeleri 2 : Mizansenin Kurulması, Sahne Düzenlemesi, Mekan Sözlü anlatım
5. Hafta Mizansen Uygulamaları Sözlü anlatım
6. Hafta Dünya Sinemasında Örneklerle Çekim Tekniklerinin Anlatım Diline Etkileri Sözlü anlatım
7. Hafta Ara Sınav Ödev
8. Hafta Hollywood Sineması, Klasik Anlatı Yapısı, Özdeşleşme (Filmler Üzerinden İnceleme) Sözlü anlatım
9. Hafta Bakış Açısı; Öznel ve Nesnel Bakış Açısı Sözlü anlatım
10. Hafta Bir Film Nasıl Üretilir 1 : Film Üretiminin Aşamaları; Çekim Öncesi, Çekim, Çekim Sonrası Sözlü anlatım
11. Hafta Bir Film Nasıl Üretilir 2 : Film Ekibi ve Görevleri Sözlü anlatım
12. Hafta İşlenen Konular Üzerinden Film İncelemeleri Sözlü anlatım
13. Hafta Kameranın Sokağa Çıkması: İtalyan Yeni Gerçekçiliği, Alan Derinliği, Plan Sekans Sözlü anlatım
14. Hafta Plan Sekans Sözlü anlatım/ Eğitim Videosu İzleme
15. Hafta Plan Sekans Sözlü anlatım/ Eğitim Videosu İzleme
16. Hafta Dersin Genel Tekrarı Sözlü anlatım
17. Hafta Final Sınavı Ödev

ÖÇ-11 Temel kamera, objektif, odak, alan derinliği kavramlarını tanımlayabilecek, aralarındaki sinemasal bağlantıları saptayabilecek.
ÖÇ-22 Çekim ölçekleri, kamera açısı, kamera hareketleri, görüntü düzenlemesi, aksiyon çizgisi, aksiyon çizgisinin ortadan kaldırılması ve diğer temel kompozisyon kurallarını pratik edebilecek.
ÖÇ-33 Genel aydınlatma yöntemini ve ışığın temel ilkelerini öğrenip, bunları örnekleyebilecek.
ÖÇ-44 Sinemanın ilk dönemlerinde kullanılan sinema teknikleri, film malzemeleri ve kameralar hakkında bilgi sahibi olabilecek ve bu teknikleri günümüzle ilişkilendirebilecek.
ÖÇ-55 Tasarladıkları kısa filmleri kamera ve ışık kullanımı ile görselleştirip, düzenleyebilecek.
PÇ-1 İletişim, sanat ve kültürle ilgili kavramlar öncelikli olmak üzere farklı alanlarla ilgili her türlü kavramı tanımlayabilecek.
PÇ-2 Teknolojik gelişmeleri ve buna bağlı olarak değişen sanatsal ve kültürel algılama biçimlerini yorumlayabilecek
PÇ-3 Çağdaş/güncel sinema ve televizyon pratiklerini anlayabilecek.
PÇ-4 Sanat, iletişim ve toplum arasındaki organik ilişkileri çözümleyebilecek.
PÇ-5 Yaratıcı süreci öğrenecek ve yaratıcılığı ön plana çıkaran eserler üretebilecek
PÇ-6 Disiplinli ve kendi yarattığı çizgide yaratıcı, esnek ve bağımsız bir şekilde çalışabilecek.
PÇ-7 Mesleklerinde gerekli olan araçları ve donanımları doğru yer ve doğru zamanda kullanabilecek, projelerini belirlenen süre içinde uygulayabilecek
PÇ-8 Yaratıcı fikirlerini görsel iletiler kullanarak ifade edebilecek.
PÇ-9 Animasyon, fotoğraf, sinema gibi farklı disiplinler arası alanlarda özgün ürünler verebilecek.
PÇ-10 Film yönetimi, senaryo, görüntü yönetmenliği ve kurgu alanlarında deneyim sahibi olacak.
PÇ-11 Bilgisayar tabanlı uygulamaları kullanarak sinema ve televizyon için görsel efekt hazırlama becerisi kazanacak.
PÇ-12 Oyunculuk, mimik, dramatik doğaçlama alanlarında deneyim sahibi olacak
PÇ-13 Kitle iletişim alanında yeniliklere açık ve yenilikleri alana uyarlayabilir olmak
PÇ-14 Ulusal ve uluslararası alanlarda deneyimli uzmanlarla birlikte proje üretebilme yeteneği kazanmış olacak.
PÇ-15 Ulusal ve uluslararası alanlarda yarışma, sergi, festival, seminer vb. etkinliklere katılmış olacak.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15