Sanat ve Tasarım Fakültesi
Radyo, Televizyon ve Sinema

Radyo, Televizyon ve Sinema Programı Ana Sayfası / TYYÇ - Program Çıktıları Matrisi

Sanat Temel Alanı Yeterlilikleri

Ulusal Alan Yeterlilikleri

PÇ-1 İletişim, sanat ve kültürle ilgili kavramlar öncelikli olmak üzere farklı alanlarla ilgili her türlü kavramı tanımlayabilecek.
PÇ-2 Teknolojik gelişmeleri ve buna bağlı olarak değişen sanatsal ve kültürel algılama biçimlerini yorumlayabilecek
PÇ-3 Çağdaş/güncel sinema ve televizyon pratiklerini anlayabilecek.
PÇ-4 Sanat, iletişim ve toplum arasındaki organik ilişkileri çözümleyebilecek.
PÇ-5 Yaratıcı süreci öğrenecek ve yaratıcılığı ön plana çıkaran eserler üretebilecek
PÇ-6 Disiplinli ve kendi yarattığı çizgide yaratıcı, esnek ve bağımsız bir şekilde çalışabilecek.
PÇ-7 Mesleklerinde gerekli olan araçları ve donanımları doğru yer ve doğru zamanda kullanabilecek, projelerini belirlenen süre içinde uygulayabilecek
PÇ-8 Yaratıcı fikirlerini görsel iletiler kullanarak ifade edebilecek.
PÇ-9 Animasyon, fotoğraf, sinema gibi farklı disiplinler arası alanlarda özgün ürünler verebilecek.
PÇ-10 Film yönetimi, senaryo, görüntü yönetmenliği ve kurgu alanlarında deneyim sahibi olacak.
PÇ-11 Bilgisayar tabanlı uygulamaları kullanarak sinema ve televizyon için görsel efekt hazırlama becerisi kazanacak.
PÇ-12 Oyunculuk, mimik, dramatik doğaçlama alanlarında deneyim sahibi olacak
PÇ-13 Kitle iletişim alanında yeniliklere açık ve yenilikleri alana uyarlayabilir olmak
PÇ-14 Ulusal ve uluslararası alanlarda deneyimli uzmanlarla birlikte proje üretebilme yeteneği kazanmış olacak.
PÇ-15 Ulusal ve uluslararası alanlarda yarışma, sergi, festival, seminer vb. etkinliklere katılmış olacak.
Alan Yeterlilikleri
Bilgi 1-Sanat kültürü ve estetik konularına ilişkin bilgiye sahiptir.

2-İlgili sanat alanına özgü sanat tarihi konusunda bilgi sahibidir

3-Sanat ve tasarım materyalleri bilgisine sahiptir.

4-Sanat ve tasarım yöntem ve teknikleri konusunda bilgi sahibidir.

5-İlgili sanat alanındaki yasal düzenlemeler ve işlemler konusunda bilgi sahibidir

6-İlgili sanat alanının ilişkili olduğu disiplinlerarası etkileşim konusunda bilgi sahibidir.

7-Araştırma yöntemleri konusunda bilgi sahibidir.

8-Sanatsal eleştiri yöntemleri konusunda bilgi sahibidir.

9-Sanat ve bilim etiği konusunda bilgi sahibidir

Beceriler 1-Kuram ve uygulama bütünlüğü sağlar.

2-İlgili sanat alanına ilişkin yöntem ve teknikleri kullanır.

3-İlgili sanat alanının içindeki alt disiplinlerin etkileşimini değerlendirir

4-Çözümlemeye dayalı yorum becerisine sahiptir.

5-Çok boyutlu algılayabilme, düşünebilme, tasarlayabilme, uygulayabilme becerisini geliştirir

6-Duyusal algıyı somutlaştırır.

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 1-Tek başına, bağımsız olarak ve/veya grup içinde uyumlu ve üretken olarak çalışır.

2-Proje süreçleri içinde etkin olarak yer alır.

3-Alanıyla ilgili özgün yapıtlarını toplumla paylaşır ve sonuçlarını değerlendirir.

Öğrenme Yetkinliği 1-Kendi çalışmalarını sorgular.

2-Çözümleyici ve eleştirel düşünür.

3-Yaşam boyu öğrenme kavramını özümser.

İletişim ve Sosyal Yetkinlik 1-Hedef kitlesini tanımlayarak alanı ile ilgili çalışmaları paylaşır.

2-Çalışmalarını topluma anlatabilecek iletişim becerisine sahiptir.

3-Alanı ile ilgili konuları uzman ya da uzman olmayan kişilere görsel, yazılı ve sözlü iletişim yöntemlerini kullanarak etkin ve doğru olarak aktarır

4-Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar (Avrupa Dil Portföyü Genel Düzeyi : B1 Düzeyi).

5-Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır

Alana Özgü Yetkinlik 1-Sanat ve tasarım konusunda ulusal ve uluslararası değerlerin farkındadır.

2-Soyut ve somut kavramları; yaratıcı düşünceye, yenilikçi ve özgün yapıtlara dönüştürebilir.

3-Alanında başarıyla iş yürütebilecek duyarlılığa sahiptir.

4-Estetik farkındalığa sahiptir.

TYYÇ - Program Çıktıları Matrisi