Sanat ve Tasarım Fakültesi
Çizgi Film ve Animasyon

ÇİZGİ ROMAN

ANM4105 ÇİZGİ ROMAN 1/2/0 SA TÜRKÇE 4
Öğrencilerin Türkiye’deki ve yurtdışındaki çizgi roman kültürünü yakından tanımasını ve çizgi roman diline hakim olmasını sağlayacak altyapıyı oluşturmaktır. Uygulamalı ilerleyecek derste, öğrencilerin kendi yazdıkları öyküleri çizgi roman dilinde kısa bir çizgi öykü şeklinde anlatabilmeleri hedeflenmektedir.

Ön Koşullar _
Eş Koşullar _
Özel Koşullar _
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Özlem Malatyalıoğlu
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe, 13.00 - 15.45, İKU Ataköy Yerleşkesi, 1B / 12-14 1B / 08-10
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba, 11.00-12.00, İKU Ataköy Campus , 1D 16
Öğretim Yöntem ve Teknikleri  Ders anlatımı, Örnek olaylar, Sınıf içi tartışma, Uygulama
Temel Kaynaklar Understanding Comics: The Invisible Art, Scott McCloud, Vertigo/DC Comics

Diğer Kaynaklar  -
1. Hafta Çizgi roman kavramına giriş: Çizgi roman nedir? Sözlü Anlatım
2. Hafta Çizgi roman tarihine giriş, çizgi romanda farklı ekollerin incelenmesi Sözlü Anlatım
3. Hafta Çizgi romanda karakter yaratım süreci ve karakterin önemi Sözlü Anlatım ve Uygulama
4. Hafta Türkiye’deki çizgi roman kültürünün incelenmesi Sözlü Anlatım ve Uygulama
5. Hafta Çizgi romanda öykü anlatımı ve öykü kurmanın temelleri Uygulama
6. Hafta Çizgi romanda kareleme teknikleri Uygulama
7. Hafta Ara Sınav -
8. Hafta Çizgi öykülerde negatif alan kullanımı ve kareleri doğru pozlama yöntemleri Uygulama
9. Hafta Çizgi öyküleri eskizleme, mürekkepleme öncesi detaylı kurşunlama Uygulama
10. Hafta Çizgi romanda mürekkepleme teknikleri ve çini mürekkebiyle çalışma Uygulama
11. Hafta Çizgi romanda gölgelendirme teknikleri: marker ve tarama ucu kullanımı Uygulama
12. Hafta Renk teorisi, Çizgi romanda renk tercihleri, renklendirme Uygulama
13. Hafta Çizgi öyküleri renklendirme Uygulama
14. Hafta Final Sınavı Uygulama
15. Hafta Değerlendirme Değerlendirme
16. Hafta Değerlendirme Değerlendirme
17. Hafta Değerlendirme Değerlendirme

ÖÇ-1Çizgi Roman kültürünü tanıyabilecek
ÖÇ-2Çizgi Roman dilinin altyapısını kavrayacak
ÖÇ-3Kendi öyküsünü yaratabilecek
ÖÇ-4Çizgi Roman karakterleri üretebilecek
ÖÇ-5Çizgi Roman tekniklerini öğrenecek
ÖÇ-6Çizgi romanda renklendirme, gölgelendirme ve mürekkepleme yapımını öğrenecek
PÇ-1Tasarım, sanat ve kültürle ilgili kavramlar öncelikli olmak üzere farklı alanlarla ilgili her türlü kavramı tanımlayabilecek.
PÇ-2Teknolojik gelişmeleri ve buna bağlı olarak değişen sanatsal ve kültürel algılama biçimlerini yorumlayabilecek.
PÇ-3Çağdaş/güncel çizgi film ve animasyon pratiklerini anlayabilecek.
PÇ-4Sanat, iletişim ve toplum arasındaki organik ilişkileri çözümleyebilecek.
PÇ-5Yaratıcı süreci öğrenecek ve yaratıcılığı ön plana çıkaran eserler üretebilecek.
PÇ-6Disiplinli ve kendi yarattığı çizgide yaratıcı, esnek ve bağımsız bir şekilde çalışabilecek.
PÇ-7Mesleklerinde gerekli olan araçları ve donanımları doğru yer ve doğru zamanda kullanabilecek, projelerini belirlenen süre içinde uygulayabilecek.
PÇ-8Yaratıcı fikirlerini görsel iletiler kullanarak ifade edebilecek.
PÇ-9Grafik tasarım, fotoğraf, sinema gibi farklı disiplinler arası alanlarda özgün ürünler verebilecek.
PÇ-10Modelleme, karakter tasarımı, mekan tasarımı ve kurgu alanlarında deneyim sahibi olacak.
PÇ-11Bilgisayar tabanlı uygulamaları kullanarak çizgi film ve animasyon için görsel efekt hazırlama becerisi kazanacak.
PÇ-12Animatör, canlandırma, sanat yönetmeni, doğaçlama alanlarında deneyim sahibi olacak.
PÇ-13Kitle iletişim alanında yeniliklere açık ve yenilikleri alana uyarlayabilir olmak.
PÇ-14Ulusal ve uluslararası alanlarda deneyimli uzmanlarla birlikte proje üretebilme yeteneği kazanmış olacak.
PÇ-15Ulusal ve uluslararası alanlarda yarışma, sergi, festival, seminer vb. etkinliklere katılmış olacak.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15