Lisans
Mühendislik Fakültesi
Endüstri Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Mühendislik Ekonomisi

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
IE4503 4 Mühendislik Ekonomisi 2/2/0 Z İngilizce 6
Dersin Amacı
Finansal ve yatırım karar verme problemlerinde ekonomik değerlendirme yapmak için gerekli temel bilginin verilmesini sağlamak.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri Dr.Öğr. Üyesi İbrahim Ethem Tarhan
Asistanlar Arş. Gör. Ezgi Yıldırım Arslan
Ders Gün,Saat ve Yeri Ataköy- Salı: 13:00-14:45 Teori Uygulama: Ezgi Yıldırım Arslan -a bölümü Cuma:9:00-11:00-b bölümü Cuma 11:00!3:00
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba: Ataköy- 2A-14 10:00-12:00
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Anlatım 

-Tartışma

-Sunum
Temel Kaynaklar William G. Sullivan, Wicks and Koelling, Engineering Economy, Prentice Hall; 17th edition (2019)
Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Mühendislik Ekonomisine Giriş, İlkeler, metodoloji ve maliyet kavramları Sözlü anlatım
2. Hafta Başabaş noktası analizi Doğrusal olmayan başabaş analizi Sözlü anlatım
3. Hafta Maliyet odaklı tasarım optimizasyonu, Mevcut ekonomi çalışmaları Sözlü anlatım
4. Hafta Paranın zaman değeri, faiz faktörleri, Eşdeğerlik Sözlü anlatım
5. Hafta Nakit Akışı Diyagramları, Tek Nakit Akımları, Düzgün Seri Sözlü anlatım
6. Hafta Ertelenmiş yıllık gelirler, gradyan serileri, çoklu faiz faktörler Sözlü anlatım
7. Hafta Şimdiki değer, gelecekteki değer, yıllık değer, iç oran dönüş Sözlü anlatım
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Dış verim oranı, geri ödeme süresi yöntemleri Sözlü anlatım
10. Hafta Alternatiflerin eşit faydalı ömürlerle karşılaştırılması Sözlü anlatım
11. Hafta Amortisman ve gelir vergileri Sözlü anlatım
12. Hafta Enflasyon oranı sorunları Sözlü anlatım
13. Hafta Enflasyon oranı sorunları Sözlü anlatım
14. Hafta Proje Sunumları Sözlü anlatım
15. Hafta Proje Sunumları Sözlü anlatım
16. Hafta FİNAL SINAVI
17. Hafta FİNAL SINAVI
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 30
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 5 5
Projeler 1 5
Practice 3 25
Final 1 35


ÖÇ-1Maliyet tanımlarını bilir ve değişken ve sabit maliyetler arasındaki farkları tanımlayabilir. En küçük maliyetli alternatifi seçebilir ve başabaş noktasını hesaplayabilir ve sabir, değişken maliyetler üzerinden duyarlılı analizi yapabilir. Başabaş noktasını yorumalayarak yatırım kararı ve yap yada satınal kararı verebilir
ÖÇ-2Karlıklık bölgesini ve optimal üretim hacmini hesaplayabilir ve sonuçları yorumlayabilir. Maliyete gore tasarım optimizasyonu ve şimdiki zaman ekonomi problemlerini çözebilir. Basit ve bileşik faiz hesaplayabilir. Denklik prensibini uygulayabilir ve nakit akışını diyagrama çizebilir
ÖÇ-3Faiz dönüşüm faktörlerini kullanarak paranın bugunkü, gelecekteki ve eşit yıllık ödemelerini hesaplayabilir. Artımsal serilerin dönüşüm faktörlerini kullanarak finansal problemleri çözebilir. Çoklu faiz faktörü problemlerini çözebilir.
ÖÇ-4Tekli projeler için simdiki değer, gelecek değer, yıllık eşit ödeme, net bugünkü değer (NBD), iç karlılık oranı, dış karlılık oranı, geri ödeme süresini ve fayda/maliyet oranını hesaplayabilir. Yatırım alternatiflerini ekonomik araçlar ile değerlendirebilir
ÖÇ-5Yatırım ve maliyet alternatiflerini aynı yada farklı ömürlü olma durumlarında ekonomik değerlendirme araçları ile karşılaştırabilir. Amortisman miktarlarını doğrusal ve azalan bakiyeler yöntemleriyle hesaplayabilir. Vergi sonrası mühendislik ekonomisi problemlerini çözebilir.Amortisman miktarlarını doğrusal ve azalan bakiyeler yöntemleriyle hesaplayabilir. Vergi sonrası mühendislik ekonomisi problemlerini çözebilir
ÖÇ-6Enflasyon oranı ile enflasyonsuz nakit değerini gerçek nakite dönüştürebilir. Gerçek yada enflasyonsuz bugunkü değer, gelecek değer, yıllık eşit ödeme değeri, iç karlılık oranı hesaplarını yapabilir. Belirsizlik olması durumunda mühendislik ekonomisi problemlerini duyarlılık analizi veya olasılık dağılımlarını kullanarak çözebilir.
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11
ÖÇ 1           
ÖÇ 2           
ÖÇ 3           
ÖÇ 4           
ÖÇ 5           
ÖÇ 6