Lisans
Mühendislik Fakültesi
Endüstri Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Tesis Tasarımı ve Planlaması

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
IE5403 5 Tesis Tasarımı ve Planlaması 3/2/0 Z İngilizce 7
Dersin Amacı
Üretim sistemlerinin tasarımı ve analizi ile ilgili bilgi ve yeteneklerin gelişmesini sağlamak amacıyla temel talep tahmini tekniklerini, kapasite planlamasını, tesis yerleşimini, yerleşim düzenlemeyi ve malzeme taşıma sistemlerini öğretmek.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Tülin Aktin
Asistanlar Oğuz Emir, MSc.
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu yarıyıl açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Ders bu yarıyıl açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Anlatım 

- Tartışma

- Proje

- Seminer

- Teknik gezi
Temel Kaynaklar

- Johnson, L.A. and Montgomery, D.C., Operations Research in Production Planning, Scheduling, and Inventory Control, John Wiley & Sons, Inc., 1974.

- Hax, A.C. and Candea, D., Production and Inventory Management, Prentice-Hall, Inc., 1984.

- Sipper, D. and Bulfin, Jr., R.L., Production: Planning, Control, and Integration, McGraw-Hill, Inc., 1998.

- Francis, R.L., McGinnis, Jr, L.F. and White, J.A., Facility Layout and Location: An Analytical Approach, Second Edition, Prentice-Hall, Inc., 1992.

Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Üretim sistemlerinin sınıflandırılması; Ürün tasarımı ve süreç planlama Sözlü anlatım, Uygulama
2. Hafta Tahmin yöntemlerine giriş; Regresyon Analizi; Basit Hareketli Ortalama Sözlü anlatım, Uygulama
3. Hafta Ağırlıklı Hareketli Ortalama; Üssel Düzeltme Sözlü anlatım, Uygulama
4. Hafta Winters Metodu; Tahminlerin doğruluğu ve hata ölçütleri Sözlü anlatım, Uygulama
5. Hafta Kapasite planlaması Sözlü anlatım, Uygulama
6. Hafta Kapasite planlaması Sözlü anlatım, Uygulama
7. Hafta Tesis yer seçimi Sözlü anlatım, Uygulama
8. Hafta ARASINAV
9. Hafta Tesis yer seçimi Sözlü anlatım, Uygulama
10. Hafta Tesis yerleşim planlaması Sözlü anlatım, Uygulama
11. Hafta Tesis yerleşim planlaması Sözlü anlatım, Uygulama
12. Hafta Malzeme taşıma ve depolama sistemleri Sözlü anlatım, Uygulama
13. Hafta Seminer
14. Hafta Tatil
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 35
Kısa sınav(lar) 3 10
Projeler 1 15
Final 1 40


ÖÇ-1Farklı üretim sistemlerini analiz eder ve karşılaştırır. Alternatif ürün tasarımlarını / işlemlerini analitik teknikleri kullanarak değerlendirebilir.
ÖÇ-2Nedensel ve zaman serileri arasındaki farkları öngörme açısından tanımlar. İki değişken arasındaki ilişkiyi belirlemek için regresyon analizi kullanır. Hareketli ortalama, üssel düzeltme ve Winters metodolojileri yardımıyla tahmin problemlerini çözer. Verilen bir talep verisi için farklı tahmin modellerini hata ölçütleri açısından karşılaştırır ve en uygun zaman serisi yöntemini seçer.
ÖÇ-3Tasarım, etkin ve gerçekleşen kapasite seviyelerini tanımlar ve aralarındaki ilişkileri açıklar. Verimlilik ve yararlanma ölçütlerini kullanarak kapasitenin performansını belirler. Tek veya seri iş istasyonlarında üretilen tek ürün veya birden fazla ürün için ekipman gereksinim problemlerini çözer. Akış tipi ve atölye tipi makine düzenlemeleri kurma maliyetlerini karşılaştırır.
ÖÇ-4Farklı tesis yeri problem sınıflandırmalarını analiz eder. Tekli tesis, çoklu tesis ve yerleşim-tahsis problemlerini ayrık uzayda çözer. Sürekli uzayda, doğrusal mesafelerle medyan yerleşim kuralı ve Öklid mesafeleri ile ağırlık merkezi tekniğini kullanarak, birden fazla mevcut tesis ile etkileşime giren tek bir tesisin koordinatlarını belirler.
ÖÇ-5Yerleşim sınıflandırmalarını hatırlar. Sistematik Yerleşim Planlaması adımlarını analiz eder. Geliş/gidiş diyagramlarını oluşturur ve yerleştirilecek makinelerin sırasını belirler. Belirli bir makine sırası için malzeme akış şemasını çizer. Departmanların ilişki şemasını yapıcı bir şekilde belirlemek için ilişki diyagram yöntemini kullanır. Verilen bir başlangıç yerleşimi için toplam malzeme akış maliyetini CRAFT yönteminin maliyet işlevine göre hesaplar ve bu yöntemi kullanarak başlangıç düzenini iyileştirme problemini çözer.
ÖÇ-6İmalat ve hizmet endüstrilerinde bulunabilecek farklı malzeme taşıma ve depolama sistemlerini tanımlar. Bir malzeme taşıma sisteminin iş yükünü ve döngü süresini hesaplar ve sistemin verilen iş yükünü işlemek için gereken taşıyıcı sayısını (AGV) belirler.
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11
ÖÇ 1           
ÖÇ 2           
ÖÇ 3           
ÖÇ 4           
ÖÇ 5           
ÖÇ 6