Lisans
Mühendislik Fakültesi
Endüstri Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Staj II

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
IE7803 7 Staj II 0/0/0 Z 3
Dersin Amacı
Sektörlerde endüstri mühendisi olarak çalışacak mezunlara üretim konusunda uygulama yapmalarını sağlayarak teorik bilgilerini pratikte nasıl kullanmaları gerektiğini göstermektir.
Ön Koşullar IE6404 - Üretim Planlama ve Kontrol
Eş Koşullar YOK
Özel Koşullar YOK
Öğretim Üyeleri Dr.Öğr. Üyesi Duygun Fatih Demirel
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri 20 İş günü üretici bir işletmede üretim stajı yapılacaktır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Ataköy Yerleşkesi Kat:2 Pazartesi: 10:00-12:00 Cuma: 10:00-12:00
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Üretim stajı 20 iş günüdür. Öğrenciler ön koşul olarak kabul edilen üretim derslerinden başarılı olduklarında staj yapabilirler. Üretim stajında, tüm üretim safhalarının öğrenciler tarafından gözlemlenmesi gerekmektedir. Staj komisyonunda görevli olan öğretim elemanları gerek gördükleri takdirde staj yerini ziyaret ederek öğrenciyi kontrol edebilirler. Öğrenci 20 iş günü olan staj raporunu doldurup, amirine onaylatmak zorundadır. Ayrıca staj sorularının eksiksiz olarak tamamlanması gerekmektedir.
Temel Kaynaklar -Sanayi ve üniversite işbirliğinin kurumsal bir ortamda çalışması öğrencilere verimli staj yapma imkanları sunacaktır.
Diğer Kaynaklar -Mezun öğrenciler staj konusunda öğrencilerimize yardımcı olabilirler.
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta 20 iş günü üretim stajıdır.
2. Hafta
3. Hafta
4. Hafta
5. Hafta
6. Hafta
7. Hafta
8. Hafta
9. Hafta
10. Hafta
11. Hafta
12. Hafta
13. Hafta
14. Hafta
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Staj 20 100


ÖÇ-1Üretim sürecinin kademelerini uygulamada öğreneceklerdir.
ÖÇ-2Üretimi yavaşlatan faktörleri ortaya çıkarmasını öğreneceklerdir.
ÖÇ-3Üretimde kullanılan makinaların kapasiteleri ve verimliliği konularında bilgilenmiş olacaklardır.
ÖÇ-4Üretimde takım çalışmasının önemini gözlemlemiş olacaklardır.
ÖÇ-5Üretimi ergonomik açıdan değerlendirme fırsatı bulacaklardır.
ÖÇ-6Üretimde kullanılmakta olan programların işleyişi konusunda bilgili olacaklardır.
ÖÇ-7Üretimdeki maliyet hesaplarının düzenlenmesi konusunda bilgilerini pekiştirme fırsatı bulacaklardır.
ÖÇ-8Üretimde kalite ve kontrolün önemini gözlemleme fırsatı bularak derslerde öğrendikleri teorik bilgileri uygulama fırsatı bulacaklardır.
ÖÇ-9Tedarik zincirinin önemini ve çalışma süreçlerini irdeleyerek, bilgilerini uygulamada kullanma fırsatını bulacaklardır.
ÖÇ-10Üretimde stok kontrolünü izleme fırsatı bularak aksayan noktaları düzeltme fırsatı bularak, bilgilerini pekiştireceklerdir.
ÖÇ-11Üretici işletmelerin uluslararası düzeyde almış oldukları kalite belgelerinin hangi kriterlere göre saptanmış olduklarını pratikte gözlemleme fırsatı bularak bu konulardaki bilgilerini geliştirme ve uygulama imkanı bulacaklardır.
ÖÇ-12Üretimde doğacak olası kazalara karşı nasıl önlemler alınmış olduğunu izleme ve gözlemleme fırsatı bulacaklardır.
ÖÇ-13Üretimde kullanılan makinaların bakımı ve onarımı konusunda bilgileneceklerdir.
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11
ÖÇ 1           
ÖÇ 2           
ÖÇ 3           
ÖÇ 4           
ÖÇ 5           
ÖÇ 6           
ÖÇ 7           
ÖÇ 8           
ÖÇ 9           
ÖÇ 10           
ÖÇ 11           
ÖÇ 12           
ÖÇ 13