Şev stabilitesi, sızma ve taşıma gücü gibi geoteknik problemlerin sonlu elemanlar ve sonlu farklar tekniklerine dayanan bilgisayar programları kullanılarak modellenmesi ve çözülmesinin öğretilmesi. Yapılan analizlerin analitik çözümlerle karşılaştırılması ve öğrencinin bilgisayar programının çıktılarına hakim olabilmesini sağlamaktır.
Ön Koşullar
CE7201 Temeller
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
-
Asistanlar
-
Ders Gün,Saat ve Yeri
Ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Ders bu dönem açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Anlatım ve problem çözümleme
Temel Kaynaklar
-Stability, Seepage and Stress Deformation Modeling with Geostudio. An Engineering Methodology Third Edition, March 2008 GEO-SLOPE International Ltd.
Diğer Kaynaklar
-Ders notları ve sunumları
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Geostudio 2007 yazılımı ve alt paket programları tanıtımı
Anlatım
2. Hafta
Geoteknik problemlerinin geometrik modellenmesi, malzeme modellerinin tanıtımı ve atanması
Anlatım
3. Hafta
Slope/W yazılımı ile palyeli bir temel kazısının stabilite analizi
Anlatım
4. Hafta
Basit bir şev stabilite probleminin el ile çözümü ve Slope/w çözümü ile karşılaştırılması
Anlatım
5. Hafta
Şevlerin kazıklar ile güçlendirilmesi, zayıf tabaka üzerinde kayma ve aktif ile pasif zemin basınçlarının Slope/W ile modellenmesi
Anlatım
6. Hafta
Bir baraj kesiti altından sızma probleminin Seep/W yazılımı modellenmesi ve hesabı
Anlatım
7. Hafta
Palplanş duvarı altından sızma probleminin akım ağı çizerek el ile çözümü ve Seep/W yazılımı sonucu ile karşılaştırılması
Anlatım
8. Hafta
Ara Sınav
Sınav
9. Hafta
Palplanş destekli kazı çukuru boyunca boşluk suyu basıncı ile toplam gerilme ve efektif gerilmelerin hesaplanması
Ulaşılan sonuçları mühendislik muhakemesi çerçevesinde tartışır.
Program Çıktıları
PÇ-1
Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2
Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3
Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4
Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5
Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6
Disiplin için ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7
Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9
Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10
Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11
Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.