Lisans
Mühendislik Fakültesi
İnşaat Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

İnşaat Mühendisliği Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
CE0530 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği 3/0/0 SA İngilizce 4
Dersin Amacı

Dersin Amacı

-Tehlikelerin ve Risklerin Tanımlanması, işyerinde sağlık ve güvenliğin sürdürülmesi ve iyileştirilmesi için risk değerlendirmesinin ilkelerinin bilinmesi

-İşyerinde güvenli çalışmanın öneminin bilinmesi

-İnşaat ortamında sağlığa yönelik risklerin bilinmesi

-Tesis ve ekipman çevresinde güvenli çalışmanın önemini bilinmesi

Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nihal SARIER
Asistanlar MSc. Kim. Müh. Mehmet Erdem SÖZBİR
Ders Gün,Saat ve Yeri Teori: Çarşamba - (10:00-11:45) - Online (CATS Meeting) Teori: Perşembe - (11:00-11:45) - Online (CATS Meeting)
Görüşme Saatleri ve Yeri Perşembe 16:00 - 17:00 2B-17 (Email ile Randevu)
Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Ders anlatımı görsel malzemelerle desteklenerek, Online (CATS) olarak yapılacaktır.

Derste kısa filmler gösterilmektedir (her bölümde)

Derste  inşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili vaka çalışmaları ele alınmaktadır.

Tüm ders materyalleri, ders sunumları, makaleler, videolar vb. kaynaklara CATs platformundan ierişilebilecektir. Herhangi bir ders materyali satın almanıza gerek yoktur.

Temel Kaynaklar

1. Safety and health in construction. ILO code of practice. Revised edition. Geneva: International Labour Office, 2022. ISBN 978-92-2-036885-5 (web PDF)

2. Friend, Mark, Mark A. Friend, James Kohn, and James P. Kohn. Fundamentals of occupational safety and health. Rowman & Littlefield, 2023.

3. Ferrett, Ed. Introduction to Health and Safety at Work: for the NEBOSH National General Certificate in Occupational Health and Safety. Routledge, 2020.

Diğer Kaynaklar

1. ELCOSH - Electronic Library of Construction Occupational Health and Safety  http://www.elcosh.org/

2. HSE Construction http://www.hse.gov.uk/construction

3.  İnşaat Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği

https://guvenliinsaat.csgb.gov.tr/sektor-hakkinda/gorev-ve-sorumluklar/

4.  ILO Health and Safety in construction (Revised edition), 9789220368855 (web pdf)[ISBN], https://www.ilo.org/sector/Resources/codes-of-practice-and-guidelines/WCMS_861584/lang--en/index.htm

5.  Good OSH is good for business https://osha.europa.eu/en/themes/good-osh-is-good-for-business

6.  Construction safety risks and prevention https://oshwiki.osha.europa.eu/en/themes/construction-safety-risks-and-prevention 

Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta İş Sağlığı ve Güvenliğine Giriş Sözlü Sunum, okumalar, tartışma videoları, quiz
2. Hafta İnşaat Sahalarında Tehlikeler & Riskler ve Tehlike Kontrolü Sözlü Sunum, okumalar, tartışma videoları, quiz
3. Hafta İnşaat Odaklı Dört tehlike: Yüksekte Çalışma, Düşme (F) ve İnşaat Sahalarında Düşmeye Karşı Koruma Sözlü Sunum, okumalar, tartışma videoları, quiz
4. Hafta İnşaat Odaklı Dört tehlike ve Kontrol Stratejisi: Çarpma Tehlikeleri (S), Sıkışma ve Ezilme Tehlikesi (C), Elektrik Çarpması Tehlikeleri (E) Sözlü Sunum, okumalar, tartışma videoları, quiz
5. Hafta İnşaat Sektöründe kişisel koruyucu donanım Sözlü Sunum, okumalar, tartışma videoları, quiz
6. Hafta Kimyasal sağlık tehlikeleri ve risk kontrolü Biyolojik sağlık tehlikeleri ve risk kontrolü Sözlü Sunum, okumalar, tartışma videoları, quiz
7. Hafta Fiziksel sağlık tehlikeleri ve risk kontrolü Psikososyal riskler, işle ilgili stres, işle ilgili şiddet ve saldırganlık vakaları Sözlü Sunum, okumalar, tartışma videoları, quiz
8. Hafta Ara Sınav -
9. Hafta Yangın Tehlikeleri ve Kontrolü Sözlü Sunum, okumalar, tartışma videoları, quiz
10. Hafta Asbest ve ince silika tozu/tanecik tehlikeleri ve önlenmesi, ilgili yasal gereklilikler Sözlü Sunum, okumalar, tartışma videoları, quiz
11. Hafta İnşaat sektöründe meslek hastalıkları, işçilerin yerleşim birimlerindeki hijyen sorunları ve önleyici tedbirler. Sözlü Sunum, okumalar, tartışma videoları, quizAnlatım
12. Hafta Sağlık ve güvenlik yönetim sistemleri Sözlü Sunum, okumalar, tartışma videoları, quiz
13. Hafta Risk yönetimi, emniyet durumunun izlenme/takibi ve değerlendirme ve dokümantasyon Sözlü Sunum, okumalar, tartışma videoları, quiz
14. Hafta Sahalarda Sağlık ve Güvenlik Yönetimine İlişkin Temel Yasal Gerekliliklerin Özeti, uluslararası standartlar, ISO 45001, ILO-OSH yönetim serisi. Sözlü Sunum, okumalar, tartışma videoları, quizlatım
15. Hafta Ders içeriğinin özetlenmesi Sözlü Sunum, okumalar, tartışma videoları, quiz
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 30
Kısa sınav(lar) 8 25
Derse Devam / Katılım 14 5
Final 1 40


ÖÇ-1İş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgi sahibi olmak
ÖÇ-2İşyerinde sağlık ve güvenliği sürdürmek ve geliştirmek için risk değerlendirmesinin ilkelerini bilerek inşaat ortamındaki Tehlikeleri ve Riskleri belirlemek
ÖÇ-3Şantiye ve ekipman çevresinde güvenli çalışmanın önemini bilmek, iş kazası istatistiklerini yorumlamak ve inşaatta en sık görülen iş kazaları konusunda farkındalık kazandırmak.
ÖÇ-4İş kazalarının türlerini ve oluşma şekillerini bilmek; tedbirlerin alınması ve şantiyelerde başarılı bir iş güvenliği yönetim sisteminin uygulanması hakkında bilgi sahibi olmak.
ÖÇ-5İnşaat mühendisi olarak şantiyelerde iş sağlığı ve güvenliği konusunda mesleki, yasal ve etik sorumluluklar konusunda farkındalık ve anlayış kazanmak.
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin için ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11
ÖÇ 1           
ÖÇ 2           
ÖÇ 3           
ÖÇ 4           
ÖÇ 5