İnşaat Sektöründe Nanomalzemeler ve Nanoteknoloji (2/2/0) 4 AKTS dersi, nanomalzemeler ve nanoteknoloji yeniliklerini, bunların yapı endüstrisindeki pratik kullanımlarını anlatan bir seçmeli alan dersidir.
Sürdürülebilir, akıllı ve işlevsel yapı sistemleri elde etmek üzere yapı malzemelerinin fiziksel, mekanik, termal, elektrik, optik ve bozunma özelliklerini geliştirmek için kullanılan nanoteknolojideki en son gelişmeler gözden geçirilecektir. İnşaat sektöründe, nanomalzeme ve nanoteknoloji kullanılmasının teknik, ekonomik, çevresel etkileri de ele alınacaktır.
Ön Koşullar
yok
Eş Koşullar
yok
Özel Koşullar
Arasınav(lar): Yüzyüze
Kısa Sınav(lar): Uzaktan
Final: Yüzyüze
-Springer Handbook of Nanotechnology, Bharat Bhushan (Ed.) Spinger-Verlag, Berlin- Heidelberg -New York, 2004, ISBN 3-540-01218-4,
Significance of Nanotechnology in Construction Engineering, International Journal of Recent Trends in Engineering, Vol 1, No. 4, May 2009
Nanotechnology: Advantages and drawbacks in the field of constructionand building materials, Construction and Building Materials 25 (2011) 582–590
Sözlü sunum, güncel makale araştırması, videolu sunum, problem çözme
14. Hafta
Nanoteknolojinin Çevre etkileri ve Sürdürebilirlik
Sözlü sunum, güncel makale araştırması, videolu sunum, problem çözme
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
35
Kısa sınav(lar)
5
20
Final
1
45
ÖÇ-1
Nanomalzemeler ve nanoteknolojinin terminolojisini ve temel kavramlarını
anlar. (BİLGİ)
ÖÇ-2
İnşaat endüstrisinde bulunan ve yeni geliştirilen nanoteknoloji uygulamalı malzemelerin mühendislik davranışlarını açıklar. (BECERİ)
ÖÇ-3
Mühendislik süreçlerinin ve sistemlerinin başarılı tasarımıyla ilgili kritik nanomalzeme özelliklerini anlar. (BİLGİ)
ÖÇ-4
Teknik, ekonomik, çevresel etkileri bakımından ileri nanomalzeme ve nanoteknoloji seçiminin üstünlüklerini ve olumsuz yönlerini yorumlar. (BECERİ)
ÖÇ-5
ÖÇ-5 Nanoteknolojinin yeniliklerini eleştirel düşünme ve yaratıcılığa ilham vermek ve lisans eğitiminde kazanılan becerilerini geliştirmek için bir araç olarak kullanır. (BECERİ)
ÖÇ-6
Mühendislik eğitimin tamamlayıcı bir parçası olarak profesyonel, etik ve yasal sorumluluklarının anlamını ve bilincini kavrar. (BECERİ)
Program Çıktıları
PÇ-1
Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2
Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3
Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4
Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5
Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6
Disiplin için ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7
Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9
Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10
Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11
Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.