Lisans
Mühendislik Fakültesi
İnşaat Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Mimarlık ve Şehircilik Bilgisi

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
CE3003 Mimarlık ve Şehircilik Bilgisi 2/2/0 SA İngilizce 4
Dersin Amacı
Mimari projelendirmeye etki eden kanun, tüzük ve yönetmelikler hakkında genel bilgi. Mimarlıkta ölçü. Yapı elemanları ile hacimlerin boyutlandırılması. Konutları oluşturan mekanlar ve tasarım esasları. Yaşama yatma ve servis mekanları. Yapılarda yatay ve düşey sirkülasyonu temin eden elemanlar: Merdivenler, asansör, rampa, hol ve koridorlar ile onlara ait örneklerin irdelenmesi. Projelerin düzenlenme esasları: Plan, kesit, görünüş ve detay. Temel şehircilik terminolojisi. Tarihteki kent modelleri. Kent okula yöntemleri. Kent planı ve ulaşımı. Metropol tartışması.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi S
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Ders bu dönem açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ders kapsamında işlenecek konular, ilgili makale ve slaytlar yardımıyla desteklenerek aktarılacaktır. Öğrencilerden 1. ödev olarak; konut planı içindeki bir mekanın tefrişli planı ve kesitinin çizilmesi ile 2. ödev olarak ise seçtikleri bir kent ve kent parçası ile ilgili yaptıkları araştırmalarını içeren çalışmayı dönem içinde teslim etmeleri beklenmektedir.
Temel Kaynaklar

- Enes Faik Arcan-Fikret Evci (1999). Mimari Tasarıma Yaklaşım. Tasarım Yayın Grubu, 975-8051-10-5.

- Ernst Neufert (2000). Yapı Tasarım Bilgisi. Beta Yayıncılık, 9754869356.

- Francis D. K. Ching (2004). İç Mekan Tasarımı. Yapı Endüstri Merkezi Yayıncılık, 975-8599- 37-2.

- Francis D. K. Ching (2006). Bina Yapım Rehberi. Yapı Endüstri Merkezi Yayıncılık, 975-5899-72-0.

- Etchells F. (1987). The City of Tomorrow and its Planning by Le Corbusler. The Architectural Press, London.

- Tarihten Günümüze Anadolu’da Konut ve Yerleşme (1996). Tarih Vakfı Yayınları.

- Kamusal Alan. Editör Meral Özbek (2005). Hil Yayınevi, ISBN: 9789757638247.

- Lee J.H. (2009). Celebrating the City Urban Facilities. C3 Publishing, YEM.

- Lee J.H. (2008). Urban Facilities. C3 Publishing, YEM.

- Lee J.H. (2008). Architecture for Public. C3 Publishing, YEM.

- Lee J.H. (2008). Commercial Space. C3 Publishing, YEM.

Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Dersin Tanıtımı: İş hayatındaki farklı disiplinlerarası işbirliğinin öneminin anlatılması Sunum ve Tartışma
2. Hafta Mimarlık Kavramları-1: Mimarlıkta değerlendirme. İşlevin, insan boyutlarının, antropemetrik boyutların ve temel insan gereksinimlerinin önemi Sunum ve Tartışma
3. Hafta Mimarlık Kavramları-2: Malzeme-işlev-boyutları. Çevresel faktörlerin ve fiziki özelliklerin tasarım sürecine etkileri Ödev-1: Evinizin (oturma odasının) bir odasının planı ve kesitinin 1/50 ölçekte tefrişli olarak çizilmesi
4. Hafta Mimarlık Kavramları-3: Mimari tasarım süreci. Konut mekanlarının ve yapı elemanlarının boyutları Sunum ve Tartışma
5. Hafta Mimarlık Kavramları-4: Düşey ve yatay sirkülasyon elemanlarının incelenmesi (merdivenler, rampalar, asansörler, yürüyen merdivenler, holler ve antreler, koridorlar vb.) Sunum ve Tartışma
6. Hafta Mimarlık Kavramları-5: Mimari tasarımda ölçek, ölçme ve terminolojiler Sunum ve Tartışma
7. Hafta Şehircilik Tasarımı-1: Kentsel gelişim tarihi Sunum ve Tartışma
8. Hafta Ara Sınav Sınav – Ödev-1 Teslimi
9. Hafta Şehircilik Tasarımı-2: Kentsel gelişim ve planlama teorileri: Planlama stratejileri, zonlama, uydu kentler Ödev-2: Bir kentsel tasarım örneğinin incelenmesi
10. Hafta Şehircilik Tasarımı-3: Kent bileşenleri: Meydanlar, sokaklar, yollar, ulaşım merkezleri ve bina türleri Sunum ve Tartışma
11. Hafta Şehircilik Tasarımı-4: Kent bileşenleri: Çıkmaz sokaklar, avlu, kent bahçeleri ve park alanları Sunum ve Tartışma
12. Hafta Şehircilik Tasarımı-5: Kent bileşenleri: Kıyı şeridinin kullanımı, alışveriş merkezleri, konutlar Sunum ve Tartışma
13. Hafta Şehircilik Tasarımı-6: Kent bileşenleri: Kentsel dönüşüm ve iyileştirme Sunum ve Tartışma
14. Hafta Dersin değerlendirilmesi, sonuçlar Ödev-2 Teslimi
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 30
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 2 30
Final 1 40


ÖÇ-1İşlevi, antropometrik boyutları, insanın temel gereksinimlerini ve tasarım sürecini etkileyen faktörleri bilir. (BİLGİ)
ÖÇ-2Yapı elemanları ve strüktürler hakkında bilgi edinir. (BİLGİ)
ÖÇ-3Ölçek kavramına hakim olur ve kanun tüzük ve yönetmelik hakkında genel bilgilere sahip olur. (BİLGİ)
ÖÇ-4Kentlerin gelişim tarihini ve bunları karşılaştırarak değerlendirir. (BİLGİ)
ÖÇ-5Temel kentsel planlama stratejilerini ve kenti oluşturan mimari – fiziksel bileşenleri bilir. (BİLGİ)
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin için ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11