Giriş, Tarihçe, Yapı Mühendisliğinin Amacı, Yapıların Sınıflandırılması, Taşıyıcı Sistem Elemanları, Yapı Statiğinde Yapılan Kabuller, Analiz ve Tasarım,İdealleştirmeler, Yapı Güvenliği.
Anlatım.
2. Hafta
Yükler, Yük Türleri, İlgili Yönetmelik ve Şartnameler.
Anlatım.
3. Hafta
Denge Denklemleri, Mesnet Tepkileri, İç Kuvvetler, İzostatik Sistemler, Hiperstatiklik Derecesi.
Anlatım.
4. Hafta
Kafes Sistemler, Kafes Sistemlerin Oluşturulma Esasları, Kullanım Amaçları, Sınıflandırılmaları.
Anlatım.
5. Hafta
Kafes Sistemlerin Çubuk Kuvvetlerinin Düğüm Noktaları Yöntemi ve Kesim Yöntemi ile Hesaplanması.
Anlatım.
6. Hafta
Yükler ve İç Kuvvetler Arasındaki Bağıntılar, İç Kuvvet Diyagramlarının Çizimi:Kesme Kuvveti,Eğilme Momenti ve Eksenel Kuvvet.
Anlatım.
7. Hafta
İzostatik Kirişlerde İç Kuvvet Diyagramlarının Çizimi.
Anlatım.
8. Hafta
ARASINAV
Sınav
9. Hafta
İzostatik Mafsallı Sürekli Kirişlerin (Gerber) İç Kuvvet Diyagramlarının Çizimi.
Anlatım.
10. Hafta
İzostatik Çerçeveler ve Karmaşık Sistemlerin İç Kuvvet Diyagramlarının Çizimi.
Anlatım.
11. Hafta
Kablo ve Kemerlerin Analizi, Üç Mafsallı Kemerler.
Anlatım.
12. Hafta
Hareketli Yükler için Hesap, Tesir Çizgileri.
Anlatım.
13. Hafta
Hiperstatik Sistemlerin Yaklaşık Yöntemler Kullanarak Analizi.
Anlatım
14. Hafta
Hiperstatik Sistemlerin Yaklaşık Yöntemler Kullanarak Analizi.
Yaklaşık yöntemlerle hiperstatik sistemlerin yapısal analizini yapar. (BECERİ)
Program Çıktıları
PÇ-1
Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2
Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3
Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4
Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5
Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6
Disiplin için ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7
Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9
Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10
Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11
Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.