İnşaat Mühendisliği

Betonarme I

CE6102 6 Betonarme I 3/2/0 Z İngilizce 6
Betonarme yapı elemanlarının temel ilkelerini ve sistem davranışını oluşturmak ve analitik yöntemlerin ve tasarım süreçlerinin esaslarını açıklamak. Betonarme yapılar için geçerli yönetmelikleri tanıtmak.
Ön Koşullar CE4101 Mukavemet 1
Özel Koşullar (D-) harf notu için 100 üzerinden minimum 40 puan alınmalıdır.
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. AHMET MURAT TÜRK
Asistanlar Ar.Gör. BAHADIR GÜLEŞMEN
Ders Gün,Saat ve Yeri SALI 10:00-13:00 PERŞ 15-17 (Uygulama)
Görüşme Saatleri ve Yeri 2D08
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, uygulama
Temel Kaynaklar - ERSOY, U., OZCEBE, G. TANKUT, T. "Reinforced Concrete", METU Press, 2012. (in ENGLISH)

- ERSOY, U., OZCEBE, G., CANBAY, E."Betonarme Davranış ve Hesap İlkeleri" Cilt I, Evrim Yayınevi, 2019 (in TURKISH)

-"TS 500, REQUIREMENTS FOR DESIGN AND CONSTRUCTION OF REINFORCED CONCRETE STRUCTURES (Betonarme Yapıların Tasarım ve Yapım Kuralları)", TSE Turkish Standards Institute, 2000.

-"TS 498, "Design Loads for Buildings", (Yapı Elemanlarının Boyutlandırılmasında Alınacak Yüklerin Hesap Değerleri), TSE Turkish Standards Institute, 1997.

Diğer Kaynaklar
- Sozen, M.A., Ichinose, T., Pujol, S. (2014).  "Principles of Reinforced Concrete Design", CRC Press.

- McGregor, JG., Wight, JK., (2011).  "Reinforced Concrete, Mechanics and Design" 6th Edition,,Prentice Hall.

- Celep, Z., (2018).  "Betonarme Yapılar", Beta Basım Yayın.

- Darılmaz, K., (2022). "Betonarme", Birsen Yayınevi
1. Hafta Giriş, Yapısal analiz ilkelerine genel bakış (Kaynak Kitap Bölümü: 1.1,1.2) Anlatım, Uygulama
2. Hafta Betonarme malzemelerinin mekanik özellikleri, beton, betonarme çeliği (Kaynak Kitap Bölümü: 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 1.7) Anlatım, Uygulama
3. Hafta Taşıma gücü tasarımı temel ilkeleri (Kaynak Kitap Bölümü: 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 2.5, 2.6, 2.7) Anlatım, Uygulama
4. Hafta Yapısal güvenlik (Kaynak Kitap Bölümü: 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.5, 3.6, 3.7) Anlatım, Uygulama
5. Hafta Eğilme etkisindeki kesitlerin davranışı (Kaynak Kitap Bölümü: 5.1, 5.2) Anlatım, Uygulama
6. Hafta Eğilme etkisindeki kesitlerin davranışı (Kaynak Kitap Bölümü: 5.3, 5.4) Anlatım, Uygulama
7. Hafta Kesme kuvveti etkisindeki kesitlerin davranışı (Kaynak Kitap Bölümü: 7.1, 7.2, 7.3, 7.4, 7.5, 7.6) Anlatım, Uygulama
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Eksenel yüklü kolonların tasarımı (Kaynak Kitap Bölümü: 4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 4.5, 4.6) Anlatım, Uygulama
10. Hafta Eksenel yük ve moment etkisindeki kesitlerin tasarımı (Kaynak Kitap Bölümü: 6.1, 6.2, 6.3) Anlatım, Uygulama
11. Hafta Eksenel yük ve moment etkisindeki kesitlerin tasarımı (Kaynak Kitap Bölümü: 6.4, 6.5, 6.6, 6.8) Anlatım, Uygulama
12. Hafta İki eksenli eğilme etkisindeki kolonların tasarımı (Kaynak Kitap Bölümü: 6.8, 6.10) Anlatım, Uygulama
13. Hafta Aderans (Kaynak Kitap Bölümü: 9.1, 9.2) Anlatım, Uygulama
14. Hafta Aderans (Kaynak Kitap Bölümü: 9.3, 9.4) Anlatım, Uygulama

ÖÇ-1Farklı betonarme yapı elemanlarının davranışını tanımlar (bilgi)
ÖÇ-2Temel basit problemleri çözebilmek için gereken analizleri uygular (beceri)
ÖÇ-3Taşıma gücü tasarım hesaplamalarını kavrar ve uygular (bilgi)
ÖÇ-4Betonarme hesapları basit yaklaşık yöntemler kullanarak uygular (bilgi)
ÖÇ-5Mevcut betonarme hesap yazılımlarının sonuçların geçerliliğini açıklar ve kontrol eder (beceri)
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin için ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11