Mühendislik Fakültesi
İnşaat Mühendisliği

Fizik I

PHY1001 1 Fizik I 2/0/2 Z İngilizce 7
Öğrenciye temel mekanik bilgisinin öğretilmesi
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi AYŞEGÜL F. YELKENCİ, Dr. Öğr. Üyesi GÜLCE ÖĞRÜÇ ILDIZ
Asistanlar Araş. Gör. Dr. Ertuğrul BOLCAL
Ders Gün,Saat ve Yeri Grup-A: Dr. Öğr. Üyesi AYŞEGÜL F. YELKENCİ Salı 09:00-11:00 (B1-2) / Cuma 13:00-15:00 (ZB-1) Grup-B: Dr. Öğr. Üyesi AYŞEGÜL F. YELKENCİ Salı 11:00-13:00 (ZD-1) / Cuma 15:00-17:00 (B1-1) Grup-C: Dr. Öğr. Üyesi GÜLCE ÖĞRÜÇ ILDIZ Salı 13:00-15:00 (ZB-1) / Cuma 09:00-11:00 (B1-2) Grup-D: Dr. Öğr. Üyesi GÜLCE ÖĞRÜÇ ILDIZ Salı 15:00-17:00 (ZB-1) / Cuma 11:00-13:00 (B1-1)
Görüşme Saatleri ve Yeri cats.iku.edu.tr canlı sohbet
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Anlatım

- Simulasyon Gösterimi

- Laboratuvar Deneyleri

Temel Kaynaklar - H.D. Young and R.A. Freedman (2008). University Physics with Modern Physics 14th Edition. Pearson (Addison Wesley). 0-321-50130-6
Diğer Kaynaklar - University Physics 12. baskısından seçilmiş çözümlü sorular

1. Hafta Birimler, Fiziksel Nicelikler ve Vektörler Sözel Anlatım
2. Hafta Düzgün Doğrusal Hareket Sözel Anlatım
3. Hafta İki ve Üç Boyutta Hareket Sözel Anlatım
4. Hafta Newton Hareket Kanunları Sözel Anlatım
5. Hafta Newton Hareket Kanunları Sözel Anlatım, Laboratuvar
6. Hafta Newton Hareket Kanunlarının Uygulanışı Sözel Anlatım, Laboratuvar
7. Hafta Newton Hareket Kanunlarının Uygulanışı Sözel Anlatım, Laboratuvar
8. Hafta İş ve Kinetik Enerji Sözel Anlatım, Laboratuvar
9. Hafta Potansiyel Enerji ve Enerjinin Korunumu Sözel Anlatım, Laboratuvar
10. Hafta Momentum, İtki ve Çarpılmalar Sözel Anlatım, Laboratuvar
11. Hafta Katı Cisimlerin Dönel Hareketi Sözel Anlatım, Laboratuvar
12. Hafta Katı Cisimlerin Dönel Hareketi Sözel Anlatım, Laboratuvar
13. Hafta Dönel Hareketin Dinamiği Sözel Anlatım, Laboratuvar
14. Hafta Denge Sözel Anlatım
Laboratuvar 4 10

ÖÇ-1Vektörlerin ve vektör bileşenlerinin kullanımını, vektörlerin toplanması çıkartılmasını, birim vektör notasyonunun kullanımını, skaler ve vektörel çarpımların kullanımını anlar. (BİLGİ)
ÖÇ-2Standart birimleri kullanarak fiziksel nicelikleri tanımlar ve grafikleri yorumlar. (BECERİ)
ÖÇ-3Düzgün doğrusal hareketi açıklar, anlık doğrusal ivme ve doğrusal hızı tanımlar, serbest düşmeyi inceler, değişen ivme ile düzgün doğrusal hareketi inceler. (BİLGİ)
ÖÇ-4Bir cismin hareketini 2 ve 3 boyutta inceler. (BİLGİ)
ÖÇ-5Tekdüze ve tekdüze olmayan dairesel hareketi anlar. (BİLGİ)
ÖÇ-6Hareket eden bir cismin hızını iki farklı referans sistemine göre karşılaştırır. (BİLGİ)
ÖÇ-7Doğanın dört temel kuvvetini anlar. Bir cisim üzerindeki net kuvvet ile cismin kütlesi ve ivmesi arasındaki ilişkiyi anlar. İki cismin birbirini uyguladığı kuvvetleri ilişkilendirir, Newton hareket yasalarını uygular. (BİLGİ)
ÖÇ-8Bir kuvvet tarafından yapılan işi anlar, iş-enerji kuramını kullanır ve enerjinin korunumu yasasını inceler. (BİLGİ)
ÖÇ-9Momentumun korunumunun gerekçelerini inceler ve momentumu çeşitli çarpışmaların araştırılmasında bir araç olarak kullanır. (BİLGİ)
ÖÇ-10Dönel hareketi inceler ve doğrusal ile açısal hareketi ilişkilendirir. Torkun dönel hareketi nasıl sağladığını anlar ve dönel hareket ile açısal momentumu ilişkilendirir. (BİLGİ)
ÖÇ-11Denge koşullarını tartışır, gerilim ile gerinim arasındaki ilişkiyi kurar ve bunları Hooke kanunu ile birleştirir. (BİLGİ)
ÖÇ-12Mekanik kavramlarını içeren deneyler kurar, veri alır, sonuçları analiz eder ve yorumlar. (BECERİ)
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin için ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11