İnşaat Mühendisliği

Demiryolu İnşaatı

CE0604 Demiryolu İnşaatı 2/2/0 SA İngilizce 4
 Demiryolu Mühendisliği' nde temel kavramların, terminolojinin ve hesaplamaların öğrencilere tanıtılması, öğretilmesi.
Ön Koşullar CE 6401 Ulaştırma Mühendisliği
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi NEVZAT ERSELCAN
Asistanlar Arş. Gör. Eraycan Demirer
Ders Gün,Saat ve Yeri Çarşamba 15:00-18:45
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri  Teori, uygulama, proje
Temel Kaynaklar

- Seçkin, İ., 2002. Toprak İşleri ve Demiryolu, Çağlayan Kitapevi, İstanbul.

- Evren, G., 1998. Demiryolu, Birsen Yayıevi, İstanbul.

- Profillidis, V.A. 1995. Railway Engineering, Avebury Technical Ashgate Publishing Limited, England.

- Esveld, C., 2001. Modern Railway Track, Second Edition, MRT Productions, The Netherlands.

- Iwnicki, S., 2006. Handbook of Railway Vehicle Dynamics, Taylor & Francis Group, USA.

- CEN prEN 13231-1.Railway applications - Track - Acceptance of works - Part 1: Works on ballasted track-Plain line, European Committee Standardization, January 2006.

- CEN prEN 13231-1.Railway applications - Track - Acceptance of works - Part 2: Works on ballasted track-Switches and crossings, European Committee Standardization, January 2006.

- CEN prEN 13231-1.Railway applications - Track - Acceptance of works - Part 3: Works on ballasted track-Acceptance of rail grinding, milling and planning work in track, European Committee Standardization, January 2006.

Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Giriş- demiryolunun gelişimi Sözlü Anlatım, Uygulama
2. Hafta Demiryolu bileşenleri ve fonksiyonları Sözlü Anlatım, Uygulama
3. Hafta Tekerlek-Ray ilişkisi Sözlü Anlatım, Uygulama
4. Hafta Tekerlek-ray dengesi Sözlü Anlatım, Uygulama
5. Hafta Çekim hareket ve rejim evresi Sözlü Anlatım, Uygulama
6. Hafta Çekim hareket hızlanma evresi Sözlü Anlatım, Uygulama
7. Hafta Eğimler Sözlü Anlatım, Uygulama
8. Hafta Dever Sözlü Anlatım, Uygulama
9. Hafta Birleştirme eğrisi Sözlü Anlatım, Uygulama
10. Hafta Birleştirme eğrisi Sözlü Anlatım, Uygulama
11. Hafta Trafik hesaplamaları Sözlü Anlatım, Uygulama
12. Hafta Kısa kaynaklı raylarda sıcaklık farklarının incelenmesi Sözlü Anlatım, Uygulama
13. Hafta Uzun kaynaklı raylarda sıcaklık farklarının inlecenmesi Sözlü Anlatım, Uygulama
14. Hafta Makas ve kesişimler Sözlü Anlatım, Uygulama

ÖÇ-1Demiryolu dersinde kazanılan bilgilerle kamu ve kuruluşlarda demiryolu inşaat, demiryolu projeleri ve hat bakım- yenileme konusunda bilgi ve beceri sahibi olur. (BECERİ)
ÖÇ-2Demiryollarının gelişimi hakkında bilgi sahibidir (BİLGİ)
ÖÇ-3Demiryolu bileşenleri hakkında bilgi sahibidir (BİLGİ)
ÖÇ-4Demiryolu projelerinde dever hesabı yapar (BECERİ)
ÖÇ-5Demiryolu projelerinde kullanılabilecek eğimler hakkında bilgi sahibidir (BİLGİ)
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin için ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11