Lisans
Mühendislik Fakültesi
İnşaat Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Bilgisayara Giriş I

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
COM1001 Bilgisayara Giriş I 4/0/0 SA İngilizce 4
Dersin Amacı

-Bilgisayar okuryazarlığı ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmak amaçlanmaktadır. Bilgi ve İletişim Teknolojisi Kavramları, Bilgisayarın Kullanımı ve Dosya Yönetimi, Kelime İşlem ve Sunum yazılımlarını kullanarak profesyonel belgeler hazırlamak amaçlanmaktadır.

Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Öğr.Gör. Nahide Tekin, Öğr.Gör Murat Tekin
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Uzaktan Eğitim
Görüşme Saatleri ve Yeri CATs Meetings
Öğretim Yöntem ve Teknikleri

-Ders konularının anlatımda görsel sunum uygulamalarının kullanılması.

-Anlatılan konuların bilgisayar ortamında uygulanması.

-Seçilen konularda öğrencilerin araştırma yapması. 

-Öğrencilerin araştırdıkları konuları elektronik ortamda metin ve sunum haline getirmesi.

Temel Kaynaklar -Office, ingilizce sürüm, N.Tekin, M.Tekin, İstanbul Kültür Üniversitesi, 2011. 
Diğer Kaynaklar

-Microsoft Office Professional 2010 Step by Step (Step by Step (Microsoft)) by Joan Lambert III, Joyce Cox and Curtis Frye D. (Sep 10, 2010)

-Microsoft Word 2010 Step by Step (Step By Step (Microsoft)) by Joyce Cox and Joan Lambert III (Jun 23, 2010)

-Microsoft Office 2010 In Depth by Joseph W. Habraken (Nov 10, 2010)

-Bilgisayara Giriş, Faruk Çubukçu, Gama Basım Yayım Dağıtım, Yayın Yılı: 2011; 726 sayfa.

-Windows 7 ve Ms Office 2010, Hayrettin Üçüncü, Alfa Yayınları, İstanbul, 2011.
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Kelime İşlem; Kişisel bir bilgisayarda kelime işlemci uygulamasını kullanabilme ile ilgilidir. Microsoft Wrord uygulamasında profesyonel bir metin hazırlanması. Metin başlıkları(Styles), içindekiler(Table of Contents), sütun(Columns) oluşturmak, drop cap, clip art eklemek, dip not(Footnote, Endnote), index hazırlamak. Sunum, Bilgisayar uygulamaları, Araştırma
2. Hafta Grafik, tablo, resimler için içindekiler hazırlama, Table of figures, caption. Insert sekmesi, TextBox hazırlamak. Font ve Paragraph ayarları. Numbering. Sunum, Bilgisayar uygulamaları, Araştırma
3. Hafta Microsoft Power Point uygulamasında sunum hazırlamak. Sunum, Bilgisayar uygulamaları, Araştırma
4. Hafta Metin uygulamasında tablolarla çalışmak. Sunum, Bilgisayar uygulamaları, Araştırma
5. Hafta Header and Footer, Smart Art, bibliography. Sunum, Bilgisayar uygulamaları, Araştırma
6. Hafta Font, paragraph, Insert sekmesi coverPage, hyperlink, themes, watermark. Home sekmesi; Font, Paragraph, Styles. Sunum, Bilgisayar uygulamaları, Araştırma
7. Hafta Developer sekmesi, form hazırlamak, text form field, check box, combo box, picture content control Sunum, Bilgisayar uygulamaları, Araştırma
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta E‑öğrenme içeriği ve yüksek kaliteli çoklu ortam sunumlarıoluşturulmasına yönelik bir yazılım olan Adobe Presenter kullanmak. Sunum, Bilgisayar uygulamaları, Araştırma
10. Hafta Görüntü ve tasarım uygulaması Adobe Photoshop kullanmak. Sunum, Bilgisayar uygulamaları, Araştırma
11. Hafta Uygulama Word; Design sekmesi; Document Formating, Insert cover page Sunum, Bilgisayar uygulamaları, Araştırma
12. Hafta Uygulama Word; Design sekmesi; Document Formating, Page Background, watermark, page color. Column, grafik, table of figures. Farklı sayfa numaraları vermek. Sunum, Bilgisayar uygulamaları, Araştırma
13. Hafta Bilgi ve İletişim Teknolojisi Kavramları Bir kişisel bilgisayarın fiziksel yapısı, veri saklama, bellek, vb. temel kavramlar Sunum, Bilgisayar uygulamaları, Araştırma
14. Hafta Bilgisayarın Kullanımı ve Dosya Yönetimi Kişisel bir bilgisayarın ve işletim sisteminin temel fonksiyonları. Masaüstü ortamı ve dosyaların, dizinlerin/klasörlerin düzenlenmesi, kopyalanması, taşınması ve silinmesi. Masaüstü sembolleriyle çalışma ve pencereleri yönetmek. Sunum, Bilgisayar uygulamaları, Araştırma
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 20
Final 1 80


ÖÇ-1İş ve eğitim hayatında MS Office uygulamalarının önemini anlar. (BİLGİ)
ÖÇ-2Bir word belgesinde kelime işlemcisi aracını kullanarak yazı, çizim, düzenleme ve tablo oluşturma işlemlerini yapar. (BİLGİ)
ÖÇ-3MS Office Word uygulamasında başlık düzenleme, içerik-içindekiler tablosu, dipnot, denklem, metin kutusu oluşturma gibi özellikleri kullanır. (BİLGİ)
ÖÇ-4MS Word aracı ile sunum oluşturur ve düzenler. (BECERİ)
ÖÇ-5Bilgi ve İletişim Teknolojisi Kavramlarını, Bilgisayarın fiziksel yapısını, veri saklama ve bellek kavramlarını anlar. (BİLGİ)
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin için ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11