|
|
|
Gıda Güvenliği
Ders Kodu | Yarıyıl |
Ders Adı |
T/U/L |
Türü |
Öğrenim Dili |
AKTS |
BES0002 |
|
Gıda Güvenliği |
2/0/0 |
SAD |
Türkçe |
2 |
|
Dersin Amacı |
Öğrencilerin gıda güvenliği konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. |
Ön Koşullar |
- |
Eş Koşullar |
- |
Özel Koşullar |
- |
Öğretim Üyeleri |
|
Asistanlar |
|
Ders Gün,Saat ve Yeri |
Bu ders, bu öğretim yılında verilmemektedir.
|
Görüşme Saatleri ve Yeri |
- |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sözlü Sunum
|
Temel Kaynaklar |
Ders Notları |
Diğer Kaynaklar |
1. Artık, N., Şanlıer, N., Sezgin, A.C. (2017). Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Detay Yayıncılık, Ankara.
2. Başoğlu, F. (2014). Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri. Dora Yayıncılık, Bursa.
3. Tayar, M., Kılıç, V. (2014). Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon. Dora Yayıncılık, Bursa.
|
|
Haftalık Ders Programı |
Hafta |
Dersin İçeriği |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1. Hafta |
Gıda güvenliği ile ilgili tanımlar, gıda güvenliğinin önemi |
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
2. Hafta |
Gıda güvenliği ile ilgili kuruluşlar ve mevzuat (TR ve AB) |
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
3. Hafta |
Gıda kaynaklı tehlikeler (Biyolojik/Kimyasal/Fiziksel tehlikeler) |
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
4. Hafta |
Gıda kaynaklı tehlikeler (Biyolojik/Kimyasal/Fiziksel tehlikeler) |
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
5. Hafta |
Gıdalarda Temel İşleme Teknolojileri ve Ürün Güvenliği |
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
6. Hafta |
Gıdalarda Temel İşleme Teknolojileri ve Ürün Güvenliği |
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
7. Hafta |
Ara sınav |
Sınav |
8. Hafta |
Gıda kaynaklı patojenler
|
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
9. Hafta |
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar |
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
10. Hafta |
Gıda katkı maddeleri |
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sözlü Sunum |
11. Hafta |
Gıda işletmelerinde hijyen/Personel hijyeni |
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sözlü Sunum |
12. Hafta |
Gıda endüstrisinde kalite yönetim sistemleri (GMP/GHP) |
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sözlü Sunum |
13. Hafta |
Gıda endüstrisinde kalite yönetim sistemleri (HACCP/ISO 22000) |
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sözlü Sunum |
14. Hafta |
Gıda endüstrisinde kalite yönetim sistemleri (ISO 9000/ISO 18000) |
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sözlü Sunum |
15. Hafta |
Final Sınavı |
Sınav |
16. Hafta |
Final Sınavı |
Sınav |
17. Hafta |
Final Sınavı |
Sınav |
|
Değerlendirme Ölçütleri |
Ölçüt Tipleri |
Adet |
Yüzdesi(%) |
Ara sınav(lar) |
1 |
40 |
Final |
1 |
60 |
|
|
|