Sanat ve Tasarım Fakültesi
İletişim Tasarımı (Multimedya)

Deneysel Sanat Atölyesi I

ITM1002 1 Deneysel Sanat Atölyesi I 0/4/0 Z Türkçe 8
Öğrencilerin görsel sanatlarda, sinema, resim, fotoğraf gibi farklı alanlardaki üretimlere yönelik algılama yetilerini geliştirmek, sanat yapıtlarının temel estetik prensiplerini kavratmak, yapıtları çözümleme beceresi kazandırmak ve özgün yapıtlar ortaya koyabilmelerini sağlamaktır.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ayşe Yıldıran
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı, 09:00-12:45, AK 1C 07/09 - 1C 11/13
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ders kapsamında sanatsal örnekler incelenecek, tartışılacak, kişisel projeler geliştirilecek ve uygulama için hazırlık yapılacaktır.
Temel Kaynaklar -E.H.Gombrich, ‘Sanatın Öyküsü’, (Çev.Erol Erduran, Ömer Erduran), 2007, Remzi Kitabevi.
-Heinrich Wolfflin, ‘Sanat Tarihinin Temel Kavramları’,  (Çev.Hayrullah Örs), 2010-2011, Remzi Kitabevi.
-Ahu Antmen, ’20.Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar’, 2008, Sel Yayınevi
-Dudley Andrew ‘Sinema Kuramları’, (Çev.İbrahim Şener), 2007, İzdüşüm Yayınları.
-Ertan Yılmaz, ‘Filmde Yöntem ve Eleştiri’, 2011, De Ki Yayınları.
-Daniel Borden, ‘Film’, (Çev.Yasin Kara), NTV Yayınları.
-Berlin Oyunculuk Okulu, (Çev.Leyla Serdaroğlu), 1991, Mitos Boyut Yayıncılık.
-Bertold Brecht ‘Oyun Sanatı ve Dekor’, (Çev.Kamuran Şipal), 1994, Cem Yayınevi.

Diğer Kaynaklar
1. Hafta Açılış, tanışma ve dersin içeriğine giriş bilgilerinin verilmesi Sözlü anlatım
2. Hafta Görsel sanatların temel kavramlarına yönelik bilgiler ve ödev konularının dağıtılması Sözlü anlatım
3. Hafta Görsel sanatların temel kavramlarına yönelik bilgilerin verilmesine devam edilmesi, ödev çalışmalarına devam Sözlü anlatım
4. Hafta Sinema sanatının prensipleri.Metin çözümleme bağlamında çeşitli yöntemlerin tartışılması ve ödevler üzerinde tartışma Sözlü anlatım
5. Hafta Film çözümlemede dikkat edilecek hussular ve ödevler üzerine tartışma Sözlü anlatım
6. Hafta Ara sınav Sınav
7. Hafta Plastik sanatlarda, kompozisyon, ışık ve renk ilişkisi Sözlü anlatım
8. Hafta Plastik sanatlarda ritm, denge ve karşıtlıklar ilişkisi ve ödev konularının dağıtılması Sözlü anlatım
9. Hafta Resim sanatında klasik ve modern ustaların yapıtlarının karşılaştırmalı değerlendirilmesi ve ödevlere devam edilmesi Sözlü anlatım
10. Hafta Plastik sanatların temel ilkelerinin uygulanması bağlamında verilen ödevlerin değerlendirilmesi Sözlü anlatım
11. Hafta Oyunculuk sanatında temel ilkeler Sözlü anlatım
12. Hafta Oyunculukta mimik ve beden ilişkisi uygulamaları Sözlü anlatım
13. Hafta Müze, galeri ve sanat mekanlarını ziyaret ve yorumlar Sözlü anlatım
14. Hafta Bireysel sanat uygulamaları Sözlü anlatım
15. Hafta Bireysel sanat uygulamaları Sözlü anlatım
16. Hafta Bireysel sanat uygulamaları Sözlü anlatım
17. Hafta Final Sınav

ÖÇ-1Görsel sanatların farklı disiplinlerini görme ve anlama yeteneği kazanacak.
ÖÇ-2Çözümlemelerini yazılı ve sözlü olarak ifade edebilecek.
ÖÇ-3Çözümleme becerilerinden hareketle kendine özgü yaratıcı ifade biçimleri geliştirecek.
ÖÇ-4Karşılaştığı farklı alanlardaki sanat yapıtlarını birbirleriyle ilişkilendirecek.
ÖÇ-5Sanat yapıtlarının temel estetik prensipleri hakkında detaylı bilgiler edinecek.
ÖÇ-6Bireysel ya da ortaklaşa sanatsal üretimler gerçekleştirebilecek.
PÇ-1İletişim, sanat ve kültürle ilgili kavramlar öncelikli olmak üzere farklı alanlarla ilgili her türlü kavramı tanımlayabilecek.
PÇ-2Teknolojik gelişmeleri ve buna bağlı olarak değişen sanatsal ve kültürel algılama biçimlerini yorumlayabilecek
PÇ-3Çağdaş/güncel sanat pratiklerini anlayabilecek.
PÇ-4Sanat, iletişim ve toplum arasındaki organik ilişkileri çözümleyebilecek.
PÇ-5Alanlarında gerekli olan yaratıcı süreci öğrenecek ve yaratıcılığı ön plana çıkaran tasarımlar yapabilecek.
PÇ-6Disiplinli ve kendi yarattığı çizgide yaratıcı, esnek ve bağımsız bir şekilde çalışabilecek.
PÇ-7Mesleklerinde gerekli olan araçları ve donanımları doğru yer ve doğru zamanda kullanabilecek, projelerini belirlenen süre içinde uygulayabilecek.
PÇ-8Yaratıcı fikirlerini multimedya uygulamalarına dönüştürebilecek.
PÇ-9Animasyon, grafik sanatlar, fotoğraf, sinema, oyunculuk ve plastik sanatlar gibi farklı disiplinler arası alanlarda özgün ürünler verebilecek.
PÇ-10Film yönetimi, senaryo, görüntü yönetmenliği ve kurgu alanlarında deneyim sahibi alacak.
PÇ-11Bilgisayar tabanlı tasarım uzmanlığı edinecek , animasyon filmleri için iki ve üç boyutlu karakter ve sahne tasarımı becerisi kazanacak.
PÇ-12Sahne sanatları alanında (oyunculuk, mimik, modern dans, şan, dramatik doğaçlama) deneyim sahibi olacak.
PÇ-13Plastik sanatlar alanında (resim, seramik, heykel vb.) özgün yapıtlar üretebilecek.
PÇ-14Ulusal ve uluslararası alanlarda deneyimli uzmanlarla birlikte proje üretebilme yeteneği kazanmış olacak.
PÇ-15Ulusal ve uluslararası alanlarda yarışma, sergi, panel, çalıştay, seminer vb. etkinliklere katılmış olacak.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15