Sanat ve Tasarım Fakültesi
İletişim Tasarımı (Multimedya)

Sanatın Temel Kavramları

ITM1004 1 Sanatın Temel Kavramları 2/0/0 Z Türkçe 3
Sanat/Tasarım öğe ve ilkeleri doğrultusunda yaratıcılığın ve özgünlüğün ortaya çıkarılması. Öğrenciye sanat ve tasarımın temellerini vermek.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Üstünipek
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı, 14:00-15:45, AK 3C/07-09
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Bu derste yapısal eleştiri yordamı geliştirilecektir.

Temel Kaynaklar Wucios Wong, Principles of From and Design, Van Rostrnd Reinhold, New York, 1993.

Maurice de Sousmarez, Basic Design: The Dynamics of Visual Form, The Herbert Press, 1992.
Diğer Kaynaklar
1. Hafta Tarih öncesi çağlarda sanat: Paleolitik ve Mezolitik Çağlar Sözlü anlatım
2. Hafta Tarih öncesi çağlarda Sanat: Neolitik ve Kalkolitik Çağlar (Anadolu ve Çatalhöyük) Sözlü anlatım
3. Hafta İlk Uygarlıklar: Mezopotamya Uygarlığı ve Sanatı Sözlü anlatım
4. Hafta İlk Uygarlıklar: Mısır Uygarlığı ve Sanatı Sözlü anlatım
5. Hafta Anadolu: Hitit öncesi ve Hitit Sanatı Sözlü anlatım
6. Hafta Anadolu: Urartu, Frig, Lidya ve Likya Sanatları Sözlü anlatım
7. Hafta Ege ve Akdeniz Uygarlıkları: Minos ve Miken Sanatları Sözlü anlatım
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Ege ve Akdeniz Uygarlıkları: Yunan Sanatı I Sözlü anlatım
10. Hafta Ege ve Akdeniz Uygarlıkları: Yunan Sanatı II Sözlü anlatım
11. Hafta Ege ve Akdeniz Uygarlıkları: Etrüsk Sanatı ve Roma Sanatı I Sözlü anlatım
12. Hafta Ege ve Akdeniz Uygarlıkları: Roma Sanatı II Sözlü anlatım
13. Hafta Ege ve Akdeniz Uygarlıkları: Roma Sanatı III Sözlü anlatım
14. Hafta Final

ÖÇ-1Temel Sanat veTasarım öğelerini tanıyacak.
ÖÇ-2Bu öğeleri ilkeler aracılığıyla görsel olarak ifade etme ve anlama gücüne kavuşacak.
ÖÇ-3Bu öğeleri ilkeler aracılığıyla uygulamak ve yorumlamak, soyut kompozisyonda kullanacak.
ÖÇ-4Çevredeki öğeleri ayırt edecek ve çözümleyecek.
ÖÇ-5Bu öğeleri biraraya getirerek soyutlayacak, düzenleyecek ve tasarlayacak.
PÇ-1İletişim, sanat ve kültürle ilgili kavramlar öncelikli olmak üzere farklı alanlarla ilgili her türlü kavramı tanımlayabilecek.
PÇ-2Teknolojik gelişmeleri ve buna bağlı olarak değişen sanatsal ve kültürel algılama biçimlerini yorumlayabilecek
PÇ-3Çağdaş/güncel sanat pratiklerini anlayabilecek.
PÇ-4Sanat, iletişim ve toplum arasındaki organik ilişkileri çözümleyebilecek.
PÇ-5Alanlarında gerekli olan yaratıcı süreci öğrenecek ve yaratıcılığı ön plana çıkaran tasarımlar yapabilecek.
PÇ-6Disiplinli ve kendi yarattığı çizgide yaratıcı, esnek ve bağımsız bir şekilde çalışabilecek.
PÇ-7Mesleklerinde gerekli olan araçları ve donanımları doğru yer ve doğru zamanda kullanabilecek, projelerini belirlenen süre içinde uygulayabilecek.
PÇ-8Yaratıcı fikirlerini multimedya uygulamalarına dönüştürebilecek.
PÇ-9Animasyon, grafik sanatlar, fotoğraf, sinema, oyunculuk ve plastik sanatlar gibi farklı disiplinler arası alanlarda özgün ürünler verebilecek.
PÇ-10Film yönetimi, senaryo, görüntü yönetmenliği ve kurgu alanlarında deneyim sahibi alacak.
PÇ-11Bilgisayar tabanlı tasarım uzmanlığı edinecek , animasyon filmleri için iki ve üç boyutlu karakter ve sahne tasarımı becerisi kazanacak.
PÇ-12Sahne sanatları alanında (oyunculuk, mimik, modern dans, şan, dramatik doğaçlama) deneyim sahibi olacak.
PÇ-13Plastik sanatlar alanında (resim, seramik, heykel vb.) özgün yapıtlar üretebilecek.
PÇ-14Ulusal ve uluslararası alanlarda deneyimli uzmanlarla birlikte proje üretebilme yeteneği kazanmış olacak.
PÇ-15Ulusal ve uluslararası alanlarda yarışma, sergi, panel, çalıştay, seminer vb. etkinliklere katılmış olacak.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15