Sanat ve Tasarım Fakültesi
İletişim Tasarımı (Multimedya)

Mitoloji

ITM2004 2 Mitoloji 2/0/0 Z Türkçe 3
Bu dersin amacı; özellikle öğrencilere esin kaynaklarını sunmak, böylelikle öğrencilerin algılama yetilerini geliştirmek, görsel yapıtları çözümleyip esin alabilmek, anladığını daha da zenginleştirip ve yeniden kendilerine özgü sanatsal yapıtlar üretebilmelerini sağlamaktır.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Bilgi Güneş Hızar
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Pazartesi, 13:00-14:45, AK 4C-03/05
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Rönesans ve çağımıza değin uzanan bir yelpaze içinde çeşitli ressamların mitolojik eserlerinin perdeye yansıtılması ve bol görsellerle zenginleştirilmiş projeksiyonlarla ders anlatma ve uygulamalı çözümlemeler yapılır.
Temel Kaynaklar

Robert GRAVES, Yunan Mitolojisi, Say Yayınları, 2004.

Azra Erhat, Mitoloji Sözlüğü, Remzi Kitabevi, 1984.

Şefik Can, Klasik Yunan Mitolojisi, İnkılap Yayınevi, 2004.
Robert Cumming, Görsel Rehberler Sanat (Resi-Heykel), İnkılap Yayınevi, 2008.

Diğer Kaynaklar

Muazzez İlmiye Çığ, Gilgameş, Kaynak Yayınları, 2009.
Muazzez İlmiye Çığ, Sumerli Ludingirra, Kaynak Yayınları, 2009.

1. Hafta Açılış dersi ve mitoloji kavramının irdelenmesi, sömestre boyunca faydalanılacak kaynakların tanıtılması, ders işleme metodlarının, ödevlemelerin açıklanması, tasarım ve esin üzerine mitosların etkilerinin tartışılması. Sözlü anlatım
2. Hafta Mitolojinin yaşamımızdaki etkilerinin tartışılması, projeksiyon eşliğinde günlük hayatımızda yer alan mitolojik unsurların gösterimi, tartışılması. Sözlü anlatım
3. Hafta Yaratılış Mitolojileri’ne giriş, Pelags Yaratılış Mitosları’nın projeksiyon ve görseller üzerinde açıklanması. Ödevleme. Sözlü anlatım
4. Hafta Orfik Yaratılış Mitosları’nın projeksiyon ve görseller eşliğinde açıklamaları. Rönesans yontu ve tablolarındaki konuyla ilgili eserlerin incelenmesi, tartışılması. Sözlü anlatım
5. Hafta Theogonik Yaratılış Mitosları’nın projeksiyon ve görseller eşliğinde anlatımı, tablolar üzerinde açıklamalar. Ödevlerin toplanması. Sözlü anlatım
6. Hafta Ara sınav
7. Hafta Mitoloji Nedir? Mitolojinin Ana Kaynakları Sözlü anlatım
8. Hafta İnsanın Yaratılışı, Zeus Sözlü anlatım
9. Hafta Dört Büyük Tanrıça Sözlü anlatım
10. Hafta Athena Sözlü anlatım
11. Hafta Ares Sözlü anlatım
12. Hafta Artemis Sözlü anlatım
13. Hafta Apollon Sözlü anlatım
14. Hafta Aphrodite ve Eros Sözlü anlatım
15. Hafta Final

ÖÇ-1Algılama yetisi gelişerek görsel ve yazılı yapıtları daha iyi anlayacak.
ÖÇ-2Okuduğu metinlerde rastladığı mitolojik terimleri bileceğinden içerik ile mitoslar arasında var olan bağlantıyı kuracak.
ÖÇ-3İzlediği filmlerde veya diğer görsel ve metinsel yapıtlarda var olabilecek sembolleri, çeşitli göstergelerin bağlantılarını ve anlamsal değerlerini daha kolay yorumlayacak.
ÖÇ-4Ele alınan görsel eserler veya metinlerin derin yapısına inecek ve belirlediği gösterge ve semboller yardımıyla eserin çözümlemesini yapıp, kendi bakış açısıyla ifade edecek.
ÖÇ-5Öğrendiği mitolojik değerlerin ve çeşitli ritüellerin aracılığı ile, gezip gördüğü yöreler, bölgeler hakkında daha fazla bilgi sahibi olacak.
ÖÇ-6Anadolu’nun bir çok yöresinin mitolojik geçmişini öğreneceğinden, kendi yurdu hakkında daha fazla ve zengin bilgiler edinecek.
PÇ-1İletişim, sanat ve kültürle ilgili kavramlar öncelikli olmak üzere farklı alanlarla ilgili her türlü kavramı tanımlayabilecek.
PÇ-2Teknolojik gelişmeleri ve buna bağlı olarak değişen sanatsal ve kültürel algılama biçimlerini yorumlayabilecek
PÇ-3Çağdaş/güncel sanat pratiklerini anlayabilecek.
PÇ-4Sanat, iletişim ve toplum arasındaki organik ilişkileri çözümleyebilecek.
PÇ-5Alanlarında gerekli olan yaratıcı süreci öğrenecek ve yaratıcılığı ön plana çıkaran tasarımlar yapabilecek.
PÇ-6Disiplinli ve kendi yarattığı çizgide yaratıcı, esnek ve bağımsız bir şekilde çalışabilecek.
PÇ-7Mesleklerinde gerekli olan araçları ve donanımları doğru yer ve doğru zamanda kullanabilecek, projelerini belirlenen süre içinde uygulayabilecek.
PÇ-8Yaratıcı fikirlerini multimedya uygulamalarına dönüştürebilecek.
PÇ-9Animasyon, grafik sanatlar, fotoğraf, sinema, oyunculuk ve plastik sanatlar gibi farklı disiplinler arası alanlarda özgün ürünler verebilecek.
PÇ-10Film yönetimi, senaryo, görüntü yönetmenliği ve kurgu alanlarında deneyim sahibi alacak.
PÇ-11Bilgisayar tabanlı tasarım uzmanlığı edinecek , animasyon filmleri için iki ve üç boyutlu karakter ve sahne tasarımı becerisi kazanacak.
PÇ-12Sahne sanatları alanında (oyunculuk, mimik, modern dans, şan, dramatik doğaçlama) deneyim sahibi olacak.
PÇ-13Plastik sanatlar alanında (resim, seramik, heykel vb.) özgün yapıtlar üretebilecek.
PÇ-14Ulusal ve uluslararası alanlarda deneyimli uzmanlarla birlikte proje üretebilme yeteneği kazanmış olacak.
PÇ-15Ulusal ve uluslararası alanlarda yarışma, sergi, panel, çalıştay, seminer vb. etkinliklere katılmış olacak.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15