Sanat ve Tasarım Fakültesi
İletişim Tasarımı (Multimedya)

Kurgu I

ITM3011 Kurgu I 0/2/0 SA Türkçe 4
Sinemanın en temel öğelerinden biri olan kurgunun, sinemadaki işlevlerinin kavranılmasını ve tüm bunların bir sistematik içinde  öğrenilmesini sağlamak.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Timur Tanyer
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu dönem teklif edilmemiştir.
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Öğrencilerin, çalışmalarında ve izledikleri filmlerde kurgunun önemini kavramaları ve bu doğrultuda çalışmalarını yönlendirebilmeleri için anılan konuları teorik ve pratik örnekleriyle birlikte ortaya konulacak, karşılıklı tartışma ve yeni fikirlerin denendiği pratik çalışmalar gerçekleştirilecektir.
Temel Kaynaklar

- Küçükerdoğan, Bülent – Yavuz, Turhan – Zengin, İbrahim, Video ve Film Kurgusuna Giriş, Es Yayınları, 2005.

- Küçükerdoğan B., Sinemada Kurgu ve Eisenstein, Hayalbaz Kitap, İstanbul, 2010.

- Sokolov, Aleksey G. “Sinemada ve Televizyonda Görüntü Kurgusu”, Agora Kitaplığı, İstanbul, 2007.

Diğer Kaynaklar

-          O’steen, Bobbie “The Invisible Cut”, Sheridan Books Inc, Chelsea, Michigan, 2009.

-          Philippe Gauthier “Le Montage Alterné Avant Griffith”, L’Harmattan, Paris, 2008.

-          Ziss, Avner “Estetik Gerçekliğin Sanatsal Özümsemenin Bilimi”, Hayalbaz Kitap, İstanbul, 2009.

1. Hafta Giriş. Dersin içeriğinin ve nasıl işleneceğinin konuşulması. Ders planının dağıtılması. Kurgunun tarihçesi ve kuramları-1: Lumière kardeşler, Meliès, Porter, Griffith, Kuleşov, Pudovkin. Klasik anlatı filmlerinin kurgu ilkeleri (görünmeyen kurgu). Sözlü anlatım
2. Hafta Kurgunun tarihçesi ve kuramları-2: Eisenstein, Vertov, Bazin, Yeni Dalga. Sözlü anlatım, Uygulama
3. Hafta Kurgunun tanımı ve tarihçesi; dizimsel, anlamsal ve ritmik işlevleri; yapım sonrası süreç içindeki yeri. Plan-sahne-sekans. Geçişler. Bir planı kurgu için okumak (çekim ölçekleri, açıları, kamera hareketleri, aydınlatma, ses bakımından). Sözlü anlatım, Uygulama
4. Hafta Adobe Premiere Pro programının öğretilmesi (temel işlevler: kesme, video & audio transitions, title, export). Film tanıtımları ve cut kurgu eğitimi Sözlü anlatım, Uygulama
5. Hafta Adobe Premiere Pro programının öğretilmesi (video & audio effects, color correction). Geçişler, wipe ve efekt geçişlerin işlenmesi Sözlü anlatım, Uygulama
6. Hafta Adobe Premiere Pro programının öğretilmesi (video & audio effects, color correction). Geçişler, wipe ve efekt geçişlerin işlenmesi Sözlü anlatım, Uygulama
7. Hafta Ara Sınav
8. Hafta Vize ödevlerinin izlenip değerlendirilmesi. Sözlü anlatım, Uygulama
9. Hafta Sese ilişkin temel bilgiler (frekans, genlik vb.). Adobe Premiere programında ses düzenleme. Sözlü anlatım, Uygulama
10. Hafta Çoklu kamera-reji kurgusu ve uygulamaları Sözlü anlatım, Uygulama
11. Hafta Kurgu teknikleri ve terimlerinin örneklerle açıklanması Sözlü anlatım, Uygulama
12. Hafta Haber- Belgesel kurgusunun özellikleri. Final Cut Pro , Avid, Edius v.s. diğer kurgu programlarının ara yüzünün tanıtılması ve temel kullanımı. Sözlü anlatım, Uygulama
13. Hafta Post-Production ve Compositing kavramlarının açıklanması. Sözlü anlatım, Uygulama
14. Hafta Dersin ve final ödevlerinin genel değerlendirmesi. Sözlü anlatım, Uygulama
15. Hafta Final
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-1Görsel algılama yetisi gelişerek sinema eserlerini, reklam filmlerini, dizileri farklı bir gözle izlemesini öğrenecek ve özümseyecek.
ÖÇ-2Farklı ustaların, yönetmenlerin kurgu tarzlarını öğrenecek, bu sayede kendi kurgu yöntemini oluşturacak yeteneğe sahip olacak.
ÖÇ-3Kurguyla anlam yaratmanın yollarını öğrenecek ve sabit görüntülere yaşam verecek.
ÖÇ-4Çeşitli kurgu programları hakkında bilgi sahibi olacak ve yaratıcılığı sayesinde kurgu cihazını kullanabilme yeteneğine kavuşacak.
ÖÇ-5Sinema ve video kurgusunun ayırdına varacak.
ÖÇ-6Kurgu ile ilgili teknik kavramlara hakim olacak.
PÇ-1İletişim, sanat ve kültürle ilgili kavramlar öncelikli olmak üzere farklı alanlarla ilgili her türlü kavramı tanımlayabilecek.
PÇ-2Teknolojik gelişmeleri ve buna bağlı olarak değişen sanatsal ve kültürel algılama biçimlerini yorumlayabilecek
PÇ-3Çağdaş/güncel sanat pratiklerini anlayabilecek.
PÇ-4Sanat, iletişim ve toplum arasındaki organik ilişkileri çözümleyebilecek.
PÇ-5Alanlarında gerekli olan yaratıcı süreci öğrenecek ve yaratıcılığı ön plana çıkaran tasarımlar yapabilecek.
PÇ-6Disiplinli ve kendi yarattığı çizgide yaratıcı, esnek ve bağımsız bir şekilde çalışabilecek.
PÇ-7Mesleklerinde gerekli olan araçları ve donanımları doğru yer ve doğru zamanda kullanabilecek, projelerini belirlenen süre içinde uygulayabilecek.
PÇ-8Yaratıcı fikirlerini multimedya uygulamalarına dönüştürebilecek.
PÇ-9Animasyon, grafik sanatlar, fotoğraf, sinema, oyunculuk ve plastik sanatlar gibi farklı disiplinler arası alanlarda özgün ürünler verebilecek.
PÇ-10Film yönetimi, senaryo, görüntü yönetmenliği ve kurgu alanlarında deneyim sahibi alacak.
PÇ-11Bilgisayar tabanlı tasarım uzmanlığı edinecek , animasyon filmleri için iki ve üç boyutlu karakter ve sahne tasarımı becerisi kazanacak.
PÇ-12Sahne sanatları alanında (oyunculuk, mimik, modern dans, şan, dramatik doğaçlama) deneyim sahibi olacak.
PÇ-13Plastik sanatlar alanında (resim, seramik, heykel vb.) özgün yapıtlar üretebilecek.
PÇ-14Ulusal ve uluslararası alanlarda deneyimli uzmanlarla birlikte proje üretebilme yeteneği kazanmış olacak.
PÇ-15Ulusal ve uluslararası alanlarda yarışma, sergi, panel, çalıştay, seminer vb. etkinliklere katılmış olacak.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15