Sanat ve Tasarım Fakültesi
İletişim Tasarımı (Multimedya)

Popüler Kültür II

ITM6002 6 Popüler Kültür II 2/0/0 Z Türkçe 4
Bu dersin amacı; öğrencilerin Türkiye’de popüler kültürün ve gündelik hayatın büyük bir parçası olan sanat, müzik, televizyon, spor, moda ve film gibi birbirinden farklı üretim alanlarını, Türkiye’nin sosyo-kültürel, politik ve ekonomik diskurları içinde incelemektir. Ders 1930’lardan günümüze Türkiye’de yaşanan değişimleri ve bu değişimlerin popüler kültür ürünlerine yansımasını değerlendirecektir.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Zeynep Koçer Göztepe
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Pazartesi, 13:00-14:45, AK 3C-03/05
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ders anlatma ve uygulamalı metin çözümleme.
Temel Kaynaklar

Can Kozanoğlu. 1992. 1980’lerden 90’lara Türkiye ve Starları: Cilalı İmaj Devri. İletişim:

Çağlar Keyder. 2009. İstanbul: Küresel ile Yerel Arasında. Metis

Deniz Kandiyoti & Ayşe Saktanber. 2013. Kültür Fragmanları: Türkiye’de Gündelik Hayat. Metis

Herkül Milas. 2010. Sözde Masum Milliyetçlik

John Storey. 2000. Popüler Kültür Çalışmaları, Çev. Koray Karaşahin, Babil.

Levent Cantek. 2011. Şehre Göçen Eşek: Popüler Kültür, Mizah ve Tarih. İletişim

Meltem Ahıska & Zafer Yenal. 2006. Aradığınız Kişiye Şu An Ulaşılamıyor: İstanbul: Osmanlı Bankası Yayınları

Nurdan Gürbilek. 1992. Vitrinde Yaşamak: 1980’lerin Kültürel İklimi. Metis

Nurdan Gürbilek. 2001. Kötü Çocuk Türk. Metis

Nurçay Türkoğlu. 2004. Kültürel Üretim Alanları: Renkli Atlas. Babil Yayınları

Raymond Williams. Kültür. İmge. 1993

Diğer Kaynaklar
1. Hafta Dersin içeriğinin ve değerlendirme ölçütlerinin anlatılması Sözlü Anlatım
2. Hafta Ahıska & Yenal. 2006. Aradığınız Kişiye Şu An Ulaşılamıyor. Osmanlı Bankası Yayınları: “Fast Food Türkiye’de”, “Modernliğin Aracı Otomobil”, Bölümleri Sözlü Anlatım
3. Hafta Ahıska & Yenal. 2006. “Uzak Lezzetlerin Peşinde”, “Uluslararası Kahveler” Bölümleri Sözlü Anlatım
4. Hafta Nurdan Gürbilek. 1992. Vitrinde Yaşamak: 1980’lerin Kültürel İklimi. Metis: (“1980’lerin Kültürel İklimi” ve “Vitrinde Yaşamak” Bölümleri) (KISA SINAV) Sözlü Anlatım
5. Hafta Ahıska & Yenal. 2006. “Korunaklı Hayatlar”, ve “Küresel Bir Kente Doğru” (KISA SINAV) Sözlü Anlatım
6. Hafta Ahıska & Yenal. 2006. “Amma Düğün,” “Bir Millet Eğleniyor,” Sözlü Anlatım
7. Hafta Herkül Milas. 2010. Sözde Masum Milliyetçlik: (Tuğçe Saklıca Rigatos. “Çizginin gücü: 6/7 Eylül olayları..” Bölümü) (KISA SINAV) Sözlü Anlatım
8. Hafta Resmi tatil.
9. Hafta Vize haftası ders yapılmayacaktır.
10. Hafta - Çağlar Keyder. 2009. İstanbul: Küresel ile Yerel Arasında. Metis: (Ayşe Öncü. “İstanbullular ve Ötekiler” Bölümü) (KISA SINAV) Sözlü Anlatım
11. Hafta Gürbilek, Nurdan (2001). Kötü Çocuk Türk. İstanbul: Metis Yayınları (“Ben de İsterem.” Bölümü) Sözlü Anlatım
12. Hafta Ahıska & Yenal. 2006. “Bir Başkasına Ulaşmak”, “Dünyayı Sizin İçin İzleyen Televizyon” Bölümleri (KISA SINAV) Sözlü Anlatım
13. Hafta Çağlar Keyder. 2009. İstanbul: Küresel ile Yerel Arasında. Metis: (Ayfer Bartu. “Eski Mahallelerin Sahibi Kim?" Bölümü) Sözlü Anlatım
14. Hafta Final Sınavına yönelik çalışma Sözlü Anlatım
15. Hafta Final

ÖÇ-1Türkiye’de Cumhuriyet döneminde modernleşme hareketlerinin sosyo-kültürel, ekonomik ve politik faktörlerini öğrenecek.
ÖÇ-2Türkiye’de erken Cumhuriyet dönemi (1930-1950) popüler kültür ürünlerini değerlendirebilecek.
ÖÇ-3Türkiye’de geç Cumhuriyet dönemi (1960-1970) popüler kültür ürünlerini inceleyecek.
ÖÇ-4İç göç, şehirleşme, sanayileşme ve tarımın makineleşmesi gibi sosyo-kültürel değişimlerin oluşma ve değişme süreçlerini anlayacak.
ÖÇ-51980 sonrası Türkiye’de küreselleşme ile beraber değişen popüler kültürü irdeleyebilecek.
ÖÇ-62000’ler Türkiye’sinde popüler kültürün çeşitliliğini ve alt kültürlerle ilişkisini değerlendirebilecek.
ÖÇ-7Verilen ödevler ve sözlü prezantasyonlarla, bir kültür ürününün nasıl değerlendirilmesi gerektiğini pratik edecek.
PÇ-1İletişim, sanat ve kültürle ilgili kavramlar öncelikli olmak üzere farklı alanlarla ilgili her türlü kavramı tanımlayabilecek.
PÇ-2Teknolojik gelişmeleri ve buna bağlı olarak değişen sanatsal ve kültürel algılama biçimlerini yorumlayabilecek
PÇ-3Çağdaş/güncel sanat pratiklerini anlayabilecek.
PÇ-4Sanat, iletişim ve toplum arasındaki organik ilişkileri çözümleyebilecek.
PÇ-5Alanlarında gerekli olan yaratıcı süreci öğrenecek ve yaratıcılığı ön plana çıkaran tasarımlar yapabilecek.
PÇ-6Disiplinli ve kendi yarattığı çizgide yaratıcı, esnek ve bağımsız bir şekilde çalışabilecek.
PÇ-7Mesleklerinde gerekli olan araçları ve donanımları doğru yer ve doğru zamanda kullanabilecek, projelerini belirlenen süre içinde uygulayabilecek.
PÇ-8Yaratıcı fikirlerini multimedya uygulamalarına dönüştürebilecek.
PÇ-9Animasyon, grafik sanatlar, fotoğraf, sinema, oyunculuk ve plastik sanatlar gibi farklı disiplinler arası alanlarda özgün ürünler verebilecek.
PÇ-10Film yönetimi, senaryo, görüntü yönetmenliği ve kurgu alanlarında deneyim sahibi alacak.
PÇ-11Bilgisayar tabanlı tasarım uzmanlığı edinecek , animasyon filmleri için iki ve üç boyutlu karakter ve sahne tasarımı becerisi kazanacak.
PÇ-12Sahne sanatları alanında (oyunculuk, mimik, modern dans, şan, dramatik doğaçlama) deneyim sahibi olacak.
PÇ-13Plastik sanatlar alanında (resim, seramik, heykel vb.) özgün yapıtlar üretebilecek.
PÇ-14Ulusal ve uluslararası alanlarda deneyimli uzmanlarla birlikte proje üretebilme yeteneği kazanmış olacak.
PÇ-15Ulusal ve uluslararası alanlarda yarışma, sergi, panel, çalıştay, seminer vb. etkinliklere katılmış olacak.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15