Sanat ve Tasarım Fakültesi
İletişim Tasarımı (Multimedya)

Kültürel Çalışmalar I

ITM7002 7 Kültürel Çalışmalar I 2/0/0 Z Türkçe 3
Bu dersin amacı, öğrencilere Karl Marx, Louis Althusser, Antonio Gramsci, Theodor Adorno, Max Horkheimer'ın eleştirel düşünce içindeki yerlerini anlatmak ve öğrencilerin görsel kültür ürünlerini sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan değerlendirmelerini sağlayacak yöntemleri öğretmek.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Zeynep Koçer
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Pazartesi, 12:00-13:45, AK ZA3
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ders, ders anlatımı ve metin analizi şeklinde ilerleyecektir.
Temel Kaynaklar

Kültürel Kurama Giriş. 2016. Alexander Riley , Philip Smith. Dipnot

Siyaset Bilim: Kavramlar, İdeolojiler, Disiplinlerarası İlişkiler. 2012. Gökhan Atılgan , E. Attila Aytekin (der). Yordam Yayınları.

« Kültür Endüstrisini Yeniden Düşünürken » Theodor W. Adorno. Çeviren: Bülent O. Doğan COGİTO Dergisi, Yaz -2003

Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Dersin işlenişi ve değerlendirme ölçütleri hakkında bilgilendirme Karl Marx; ilerleme fikri, materyalizm, Hegel, tez ,antitez, sentez, diyalektik, niceliğin niteliğe dönüşmesi yasası, Karşıtların birliği yasası, olumsuzlamanın olumsuzlanması yasası, üretici güçler, üretim ilişkileri, üretim araçları Sözlü anlatım
2. Hafta Karl Marx; emek gücü, üretim tarzı, üstyapı, altyapı, toplumsal formasyon Sözlü anlatım
3. Hafta Karl Marx; sınıf, sınıf mücadelesi, meta, artı değer, kullanım değeri, değişim değeri, soyut emek, yabancılaşma Sözlü anlatım
4. Hafta VİZE 1
5. Hafta Louis Althusser; Devletin ideolojik araçları, devletin baskı araçları, özne konumu, celp etme Sözlü anlatım
6. Hafta Antonio Gramsci; Hegemonya kavramı Sözlü anlatım
7. Hafta Antonio Gramsci; Entegral devlet, sivil toplum, hegemonik blok, tarihsel blok Sözlü anlatım
8. Hafta Theodor Adorno, Max Horkheimer – Frankfurt Okulu; Kültür endüstrisi Sözlü anlatım
9. Hafta VİZE 2
10. Hafta İngiliz Kültürel Çalışmalar Okulu; Kültürel Çalışmaların tarihsel süreci – Matthew Arnold, F.R. Leavis /\ Richard Hoggard, E. P. Thompson Sözlü anlatım
11. Hafta Raymond Williams; Kültür ve Toplum, Uzun Devrim, His yapısı Sözlü anlatım
12. Hafta Stuart Hall; kodlama/ kodaçımı Sözlü anlatım
13. Hafta RESMİ TATİL – DERS YOK Sözlü anlatım
14. Hafta Final

ÖÇ-1Kültürel yapı ve sanat hakkında varolan düşünceyi algılamayı öğrenecektir.
ÖÇ-2Kültürel çözümlemeler hakkında bilgi sahibi olunacaktır.
ÖÇ-3Kültürel yapı ve “sanatsal tavır” arasında bir bağ kuracaktır.
ÖÇ-4Ele alınan kültürel örneklerin kendi genel bilgisi ile algılanabilirliği sağlanacaktır.
ÖÇ-5“Kültür psikolojisi’nin sanat olgusunda dilsel aktarımını ve kullanımını öğrenecektir.
ÖÇ-6Sanat eserinin köken kaygıları hakkında söz ve düşünce sahibi olunacaktır.
PÇ-1İletişim, sanat ve kültürle ilgili kavramlar öncelikli olmak üzere farklı alanlarla ilgili her türlü kavramı tanımlayabilecek.
PÇ-2Teknolojik gelişmeleri ve buna bağlı olarak değişen sanatsal ve kültürel algılama biçimlerini yorumlayabilecek
PÇ-3Çağdaş/güncel sanat pratiklerini anlayabilecek.
PÇ-4Sanat, iletişim ve toplum arasındaki organik ilişkileri çözümleyebilecek.
PÇ-5Alanlarında gerekli olan yaratıcı süreci öğrenecek ve yaratıcılığı ön plana çıkaran tasarımlar yapabilecek.
PÇ-6Disiplinli ve kendi yarattığı çizgide yaratıcı, esnek ve bağımsız bir şekilde çalışabilecek.
PÇ-7Mesleklerinde gerekli olan araçları ve donanımları doğru yer ve doğru zamanda kullanabilecek, projelerini belirlenen süre içinde uygulayabilecek.
PÇ-8Yaratıcı fikirlerini multimedya uygulamalarına dönüştürebilecek.
PÇ-9Animasyon, grafik sanatlar, fotoğraf, sinema, oyunculuk ve plastik sanatlar gibi farklı disiplinler arası alanlarda özgün ürünler verebilecek.
PÇ-10Film yönetimi, senaryo, görüntü yönetmenliği ve kurgu alanlarında deneyim sahibi alacak.
PÇ-11Bilgisayar tabanlı tasarım uzmanlığı edinecek , animasyon filmleri için iki ve üç boyutlu karakter ve sahne tasarımı becerisi kazanacak.
PÇ-12Sahne sanatları alanında (oyunculuk, mimik, modern dans, şan, dramatik doğaçlama) deneyim sahibi olacak.
PÇ-13Plastik sanatlar alanında (resim, seramik, heykel vb.) özgün yapıtlar üretebilecek.
PÇ-14Ulusal ve uluslararası alanlarda deneyimli uzmanlarla birlikte proje üretebilme yeteneği kazanmış olacak.
PÇ-15Ulusal ve uluslararası alanlarda yarışma, sergi, panel, çalıştay, seminer vb. etkinliklere katılmış olacak.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15