Sanat ve Tasarım Fakültesi
İletişim Tasarımı (Multimedya)

Stüdyo Fotoğrafçılığı

ITM5017 Stüdyo Fotoğrafçılığı 0/2/0 SA Türkçe 4
Stüdyo malzemelerinin (flaşlar, aksesuarlar, orta format makineler, tripod gibi) doğru kullanımı ve öğrencinin bu malzemeleri kullanma becerilerini arttırmak amaçlanmaktadır. Değişik tipte malzemelerin ışık karşısındaki etkileri, bununla beraber doğru ve yaratıcı kompozisyonlarla, fotoğraf tasarlamaya ilk adım bu dersin kapsamındadır.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Koçer
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu dönem teklif edilmemiştir.
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Ders tamamen stüdyo ortamında yapay ışıklar kullanılarak uygulamalı bir şekilde işlenecektir.
Temel Kaynaklar Sabit Kalfagil, “Marmara Üniversitesi, Basılamamış Ders Notları”, 2000
Roger Hickis, Frances Schultz; Pro Lighting-Still Life A Guide Professional Lighting Tecniques, Rotovision, 2001.

Child, John-Galer, Mark, Photographic Lighting, Focal Press, Oxford, 2000.
Diğer Kaynaklar
1. Hafta Stüdyo araç ve gereçlerinin kullanılması ve stüdyo donanımı sözlü anlatım
2. Hafta Stüdyo ışıklarının (paraflaşların) ve aksesuarlarının kullanımı sözlü ve uygulamalı anlatım
3. Hafta Stüdyodaki yardımcı malzemeler (ışık çadırı, filtreler, reflektörler...) sözlü anlatım
4. Hafta Orta format makine kullanımı ve objektifler sözlü ve uygulamalı anlatım
5. Hafta Işık türleri ( ana ışık, dolgu ışık, fon ışığı...) sözlü anlatım
6. Hafta Ara sınav
7. Hafta Stüdyoda ışık yönleri ve uygulanması sözlü ve uygulamalı anlatım
8. Hafta Poz ölçümü ve düzeltilmesi sözlü ve uygulamalı anlatım
9. Hafta Konuların yapısal özelliklerine göre aydınlatma sözlü ve uygulamalı anlatım
10. Hafta Stüdyo çekim teknikleri sözlü ve uygulamalı anlatım
11. Hafta Stüdyo çekim teknikleri sözlü ve uygulamalı anlatım
12. Hafta Kadraj ve görüntü tasarlama ilkeleri sözlü ve uygulamalı anlatım
13. Hafta Kadraj ve görüntü tasarlama ilkeleri sözlü ve uygulamalı anlatım
14. Hafta Stüdyo ortamında portre çalışmaları sözlü ve uygulamalı anlatım
15. Hafta Stüdyo ortamında portre çalışmaları sözlü ve uygulamalı anlatım
16. Hafta Röprodüksiyon teknikleri ve uygulamaları sözlü ve uygulamalı anlatım
17. Hafta Final
Projeler 1 20
Derse Devam / Katılım 1 15

ÖÇ-1Stüdyo ortamında gerçekleştirilen çekimlerin tekniklerini hatırlayacak.
ÖÇ-2Stüdyo içerisinde fotoğraf tasarlama ilkelerini belirleyecek.
ÖÇ-3Still-life fotoğraf çekim tekniklerini pratik edecek.
ÖÇ-4Değişik malzemelerin fotoğrafı çekilen konu üzerindeki etkilerini tespit edecek.
ÖÇ-5Fotoğraf konuları yaratacak ve bu konuların çekimlerini formüle edecek.
PÇ-1İletişim, sanat ve kültürle ilgili kavramlar öncelikli olmak üzere farklı alanlarla ilgili her türlü kavramı tanımlayabilecek.
PÇ-2Teknolojik gelişmeleri ve buna bağlı olarak değişen sanatsal ve kültürel algılama biçimlerini yorumlayabilecek
PÇ-3Çağdaş/güncel sanat pratiklerini anlayabilecek.
PÇ-4Sanat, iletişim ve toplum arasındaki organik ilişkileri çözümleyebilecek.
PÇ-5Alanlarında gerekli olan yaratıcı süreci öğrenecek ve yaratıcılığı ön plana çıkaran tasarımlar yapabilecek.
PÇ-6Disiplinli ve kendi yarattığı çizgide yaratıcı, esnek ve bağımsız bir şekilde çalışabilecek.
PÇ-7Mesleklerinde gerekli olan araçları ve donanımları doğru yer ve doğru zamanda kullanabilecek, projelerini belirlenen süre içinde uygulayabilecek.
PÇ-8Yaratıcı fikirlerini multimedya uygulamalarına dönüştürebilecek.
PÇ-9Animasyon, grafik sanatlar, fotoğraf, sinema, oyunculuk ve plastik sanatlar gibi farklı disiplinler arası alanlarda özgün ürünler verebilecek.
PÇ-10Film yönetimi, senaryo, görüntü yönetmenliği ve kurgu alanlarında deneyim sahibi alacak.
PÇ-11Bilgisayar tabanlı tasarım uzmanlığı edinecek , animasyon filmleri için iki ve üç boyutlu karakter ve sahne tasarımı becerisi kazanacak.
PÇ-12Sahne sanatları alanında (oyunculuk, mimik, modern dans, şan, dramatik doğaçlama) deneyim sahibi olacak.
PÇ-13Plastik sanatlar alanında (resim, seramik, heykel vb.) özgün yapıtlar üretebilecek.
PÇ-14Ulusal ve uluslararası alanlarda deneyimli uzmanlarla birlikte proje üretebilme yeteneği kazanmış olacak.
PÇ-15Ulusal ve uluslararası alanlarda yarışma, sergi, panel, çalıştay, seminer vb. etkinliklere katılmış olacak.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15