Fen-Edebiyat Fakültesi
Moleküler Biyoloji ve Genetik

Tıbbi Hücre Biyolojisi

MBG8019 Tıbbi Hücre Biyolojisi 2/0/0 SA TÜRKÇE 4

Hücre organellerinde oluşan bazı değişimler ile hastalıkların meydana gelebileceği hakkında bilgi vermek. Hücre organellerinin tıbbi önemi konusunda farkındalık yaratmak.

Bu çerçevede hücre plazma zarı, kanalopatiler, ECM, hücre zarı farklılıklarına bağlı hastalıklar, hücre iskeleti ile ilişkili hastalıklar, lizomların tıbbi önemi ile hastalıkları, peroksizomal hastalıklar, mitokondriyal hastalıklar, normal ve tümör hücreleri arasındaki farklılıklar, karsinogenez, anjiogenez ve metastaz, iyon kanalları ile kanser ilişkisini anlamak.

Ön Koşullar Hücre Biyolojisi dersini vermiş olmak
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Seyhan Altun
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bahar döneminde açılmaktadır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Hafta içi her gün
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Öğretim üyesi merkezli ppt sunumu,

- Tartışma

-Öğrenci kaynaklı sunu
Temel Kaynaklar -GOODMAN, S. R. Medical Cell Biology, second eddition, Lippincott-Raven, Philadelphia, 1998.

- GOODMAN, S. R. Medical Cell Biology, third edition, Academic Press, London, 2008.

- Mc Kınnell, R.G., Parchment, R.E., PerantonI, A.O., Pıerce, G.B. The Biological Basis of Cancer, Cambridge University Press, Cambridge, 1998.

- Becker W.M., Kleinsmith L.J., Hardin J., Bertoni, G.P., The World of the Cell, Pearson, Benjamin Cummings, San Francisco, 2009.

-Kleinsmith, L.J. Principles of Cancer Biology, Pearson. Essex, 2014.

Diğer Kaynaklar -İlgili web siteleri
1. Hafta Giriş ppt sunumu, tartışma
2. Hafta Hücre membranları, iyon kanalları ve kanalopatiler ppt sunumu, tartışma
3. Hafta Hücre yüzeyi farklılaşmalarından hücre tanıma ve adhezyon, ilişkili hastalıklar ppt sunumu, tartışma
4. Hafta Hücre zarı farklılıkları ve ilişkili hastalıklar ppt sunumu, tartışma
5. Hafta Hücre iskeleti elemanlarından mikrotubuller ve ilişkili hastalıklar ppt sunumu, tartışma
6. Hafta Hücre iskeleti elemanlarından mikrofilamentler ve ilişkili hastalıklar ppt sunumu, tartışma
7. Hafta Ara sınav sınav
8. Hafta İntermedyer filamentler ve Kanser transformasyonunda hücre iskeleti ppt sunumu, tartışma
9. Hafta Lizozomlar ve lizozomların tıbbi önemi ppt sunumu, tartışma
10. Hafta Lizozomal hastalıklar ppt sunumu, tartışma
11. Hafta Peroksizomal hastalıklar, peroksizom artırıcıları ppt sunumu, tartışma
12. Hafta Mitokondri morfolojisi, yapı değişiklikleri ve hastalıklar) ppt sunumu, tartışma
13. Hafta Kanser de büyüme kontrolunun kaybı, karsinojenler) ppt sunumu, tartışma
14. Hafta Kanserde anjiogenez, metastaz ve iyon kanalları ilişkisi ppt sunumu, tartışma
15. Hafta Final Haftası(Ödev sunumları)
16. Hafta Final Haftası
17. Hafta Final Haftası

ÖÇ-1Hücreyi sınırlayan plazma zarı ile ECM ve hücre zarı farklılıklarındaki değişimlerle meydana gelen hastalıkların öğrenilmesi.
ÖÇ-2Hücrenin hareketi dahil pek çok aktivitesinde rol alan hücre iskeleti elemanları ve hücre iskeleti ile ilişkili hastalıkları kavrama.
ÖÇ-3Tıbbi açıdan büyük öneme sahip hücre organellerinden lizomların, peroksizomların ve mitokondilerin temel özelliklerinin hatırlanması ve bu organellerdeki değişimler sonucu meydana gelen hastalıkların farkına varma
ÖÇ-4Normal hücrelerde büyümenin irdelenmesini takiben, farklı büyüme tipleri ile tümöral büyüme arasındaki farklılıklar, ve karsinogenezin başlamasına neden olan etkenler ile kanser tedavisini de etkileyen angiogenezi öğrenme.
ÖÇ-5Kanserin en korkutucu durumu olan Metastaz ve iyon kanalları ile kanser ilişkisini anlamak, edindiği tüm bilgiler ile bilimsel çıkarım yapabilme, tartışabilme.
PÇ-1Matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimlerden elde edilen verileri moleküler biyoloji ve genetiğin kapsadığı tüm alanlarla ilgili problemlere uygulayabilme.
PÇ-2Moleküler biyoloji ve genetik ile ilgili tüm problemleri tanımlama, modelleme ve çözüm yolları üretme becerisi.
PÇ-3Tanımlanan problem doğrultusunda analitik yöntemlerle süreci başlatabilme, ilerletebilme ve sonuçlandırma yetisi.
PÇ-4Moleküler biyoloji ve genetik bölümünün başlıca çalışma alanı olan canlılar hakkında var olan tüm bilgileri genel anlamda kavrama yetisi.
PÇ-5Bilimsel gelişmelere araştırma ve geliştirme yetileri ile katkılarda bulunma.
PÇ-6Verileri çözümleme, deney yapma ve tasarlama, sonuçları yorumlama becerisi.
PÇ-7Moleküler biyoloji ve genetik alanındaki güncel teknikleri ve hesaplama yöntemlerini kullanabilme.
PÇ-8Ulusal veya uluslar arası toplumsal sorunlara çözüm odaklı, disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışmasını uyumlu bir şekilde yapabilme ve en az bir yabancı dili mesleği ile ilgili kullanabilme yetisi
PÇ-9Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisi.
PÇ-10Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip olarak fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilme.
PÇ-11Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme.
PÇ-12Kalite konularında bilinç sahibi olabilme.
PÇ-13Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, alanı ve ilgili alanlara ilişkin güncel gelişmeleri takip ederek kendini geliştirebilme.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13